15 °C Budapest

Járai: a stabilizáció jelei mutatkoznak, bizalomhiány esetén marad a magas kamat

Pénzcentrum
2004. március 4. 08:52

Járai Zsigmond volt tegnap a HírTV esti riportműsorának vendége. Az MNB elnöke a gazdaság általános állapotáról, a kamatszintről és az euró bevezetéséről beszélt. Megítélése szerint a gazdaság állapotában egy lassú, de határozott javulás érezhető. A magas kamatszintet a befektetői bizalom visszaállásáig fenntartják. Az euró 2008-as bevezetéséhez egyre nagyobb áldozatokat kell hozni, így a kormánynak mérlegelni kell a közös pénz korai bevezetéséből származó előnyöket, és a bevezetést lehetővé tevő feltételek teljesítése okozta áldozatokat.

Az elmúlt időszakban igen kedvezőtlen tendenciák érvényesültek a magyar gazdaságban. A növekedés lassult, a külső és a belső egyensúly romlott. A legutóbbi hónapok, negyedévek azonban változásra utalnak, a növekedés valamelyest gyorsul, az export egyre dinamikusabb, összességében a stabilizáció jelei fedezhetők fel . A kormány úgy tűnik határozott lépéseket tesz a költségvetési hiány megfékezésére, a folyó mérleg hiánya továbbra is magas, de itt is vannak javulásra utaló jelek. Az egyedüli negatív tényező talán az infláció emelkedése - emelte ki a jegybank elnöke.

A gyorsuló növekedés nagyban kapcsolódik az élénkülő európai gazdasághoz, ugyanakkor a belső intézkedések is kedvezően érintik azt. Folytatódik a növekedés szerkezetének javulása, mely azt jelenti, hogy a motor szerepét egyre jobban a beruházások és az export töltik be a lakossági fogyasztás dinamikájának visszaszorulása mellett - mondta Járai.

Az árfolyamrendszer illetve az infláció összefüggésével kapcsolatosan Járai hangsúlyozta, hogy a forint árfolyamát akkor lehetett volna egy szűkebb sávban tartani a kitűzött inflációs célok mellett, ha ahhoz a költségvetési politika is megfelelő támogatást ad, és az előcsatlakozási programban lefektetett vállalások teljesülnek. Ezzel szemben a költségvetés jóval túlköltötte magát, a jegybank pedig ennek ellenére is ragaszkodott az eredetileg kitűzött célokhoz, ami hiba volt.

A forintárfolyam gyengülése a jegybankot többszöri kamatemelésre kényszerítette, melynek eredményeként év végére már 12.5% volt az alapkamat. Járai szerint ezt a magas kamatszintet addig kell fenntartani, amíg a befektetői bizalom helyre nem áll. A jelentős kamatemelések nélkül reális esély lett volna egy valutaválságra - állított az MNB elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az államháztartási folyamatokkal kapcsolatosan Járai nem zárta ki, hogy az év végére a hiány a GDP 4.6%-a legyen, ugyanakkor az MNB számításai szerint ehhez további kb. 150 mrd Ft-os megszorításra lenne szükség. Az MNB elnöke továbbra is kitart véleménye mellet, hogy a deficit csökkentésének helyes módja nem a bevételek növelése, hanem a kiadások csökkentése.

Járai szerint egyre távolabb kerülünk az euró 2008-as bevezetésétől, a kritériumok időre való teljesítése egyre nagyobb áldozatot kíván. A kormánynak ezt kell mérlegelnie. Megítélése szerint nem elég a mostani politikai elszántság, ezen túl pedig lényegesen nagyobb társadalmi támogatottságra is szükség van.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm