14 °C Budapest

Járai: a stabilizáció jelei mutatkoznak, bizalomhiány esetén marad a magas kamat

Pénzcentrum
2004. március 4. 08:52

Járai Zsigmond volt tegnap a HírTV esti riportműsorának vendége. Az MNB elnöke a gazdaság általános állapotáról, a kamatszintről és az euró bevezetéséről beszélt. Megítélése szerint a gazdaság állapotában egy lassú, de határozott javulás érezhető. A magas kamatszintet a befektetői bizalom visszaállásáig fenntartják. Az euró 2008-as bevezetéséhez egyre nagyobb áldozatokat kell hozni, így a kormánynak mérlegelni kell a közös pénz korai bevezetéséből származó előnyöket, és a bevezetést lehetővé tevő feltételek teljesítése okozta áldozatokat.

Az elmúlt időszakban igen kedvezőtlen tendenciák érvényesültek a magyar gazdaságban. A növekedés lassult, a külső és a belső egyensúly romlott. A legutóbbi hónapok, negyedévek azonban változásra utalnak, a növekedés valamelyest gyorsul, az export egyre dinamikusabb, összességében a stabilizáció jelei fedezhetők fel . A kormány úgy tűnik határozott lépéseket tesz a költségvetési hiány megfékezésére, a folyó mérleg hiánya továbbra is magas, de itt is vannak javulásra utaló jelek. Az egyedüli negatív tényező talán az infláció emelkedése - emelte ki a jegybank elnöke.

A gyorsuló növekedés nagyban kapcsolódik az élénkülő európai gazdasághoz, ugyanakkor a belső intézkedések is kedvezően érintik azt. Folytatódik a növekedés szerkezetének javulása, mely azt jelenti, hogy a motor szerepét egyre jobban a beruházások és az export töltik be a lakossági fogyasztás dinamikájának visszaszorulása mellett - mondta Járai.

Az árfolyamrendszer illetve az infláció összefüggésével kapcsolatosan Járai hangsúlyozta, hogy a forint árfolyamát akkor lehetett volna egy szűkebb sávban tartani a kitűzött inflációs célok mellett, ha ahhoz a költségvetési politika is megfelelő támogatást ad, és az előcsatlakozási programban lefektetett vállalások teljesülnek. Ezzel szemben a költségvetés jóval túlköltötte magát, a jegybank pedig ennek ellenére is ragaszkodott az eredetileg kitűzött célokhoz, ami hiba volt.

A forintárfolyam gyengülése a jegybankot többszöri kamatemelésre kényszerítette, melynek eredményeként év végére már 12.5% volt az alapkamat. Járai szerint ezt a magas kamatszintet addig kell fenntartani, amíg a befektetői bizalom helyre nem áll. A jelentős kamatemelések nélkül reális esély lett volna egy valutaválságra - állított az MNB elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államháztartási folyamatokkal kapcsolatosan Járai nem zárta ki, hogy az év végére a hiány a GDP 4.6%-a legyen, ugyanakkor az MNB számításai szerint ehhez további kb. 150 mrd Ft-os megszorításra lenne szükség. Az MNB elnöke továbbra is kitart véleménye mellet, hogy a deficit csökkentésének helyes módja nem a bevételek növelése, hanem a kiadások csökkentése.

Járai szerint egyre távolabb kerülünk az euró 2008-as bevezetésétől, a kritériumok időre való teljesítése egyre nagyobb áldozatot kíván. A kormánynak ezt kell mérlegelnie. Megítélése szerint nem elég a mostani politikai elszántság, ezen túl pedig lényegesen nagyobb társadalmi támogatottságra is szükség van.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM