22 °C Budapest

Járai: a stabilizáció jelei mutatkoznak, bizalomhiány esetén marad a magas kamat

Pénzcentrum
2004. március 4. 08:52

Járai Zsigmond volt tegnap a HírTV esti riportműsorának vendége. Az MNB elnöke a gazdaság általános állapotáról, a kamatszintről és az euró bevezetéséről beszélt. Megítélése szerint a gazdaság állapotában egy lassú, de határozott javulás érezhető. A magas kamatszintet a befektetői bizalom visszaállásáig fenntartják. Az euró 2008-as bevezetéséhez egyre nagyobb áldozatokat kell hozni, így a kormánynak mérlegelni kell a közös pénz korai bevezetéséből származó előnyöket, és a bevezetést lehetővé tevő feltételek teljesítése okozta áldozatokat.

Az elmúlt időszakban igen kedvezőtlen tendenciák érvényesültek a magyar gazdaságban. A növekedés lassult, a külső és a belső egyensúly romlott. A legutóbbi hónapok, negyedévek azonban változásra utalnak, a növekedés valamelyest gyorsul, az export egyre dinamikusabb, összességében a stabilizáció jelei fedezhetők fel . A kormány úgy tűnik határozott lépéseket tesz a költségvetési hiány megfékezésére, a folyó mérleg hiánya továbbra is magas, de itt is vannak javulásra utaló jelek. Az egyedüli negatív tényező talán az infláció emelkedése - emelte ki a jegybank elnöke.

A gyorsuló növekedés nagyban kapcsolódik az élénkülő európai gazdasághoz, ugyanakkor a belső intézkedések is kedvezően érintik azt. Folytatódik a növekedés szerkezetének javulása, mely azt jelenti, hogy a motor szerepét egyre jobban a beruházások és az export töltik be a lakossági fogyasztás dinamikájának visszaszorulása mellett - mondta Járai.

Az árfolyamrendszer illetve az infláció összefüggésével kapcsolatosan Járai hangsúlyozta, hogy a forint árfolyamát akkor lehetett volna egy szűkebb sávban tartani a kitűzött inflációs célok mellett, ha ahhoz a költségvetési politika is megfelelő támogatást ad, és az előcsatlakozási programban lefektetett vállalások teljesülnek. Ezzel szemben a költségvetés jóval túlköltötte magát, a jegybank pedig ennek ellenére is ragaszkodott az eredetileg kitűzött célokhoz, ami hiba volt.

A forintárfolyam gyengülése a jegybankot többszöri kamatemelésre kényszerítette, melynek eredményeként év végére már 12.5% volt az alapkamat. Járai szerint ezt a magas kamatszintet addig kell fenntartani, amíg a befektetői bizalom helyre nem áll. A jelentős kamatemelések nélkül reális esély lett volna egy valutaválságra - állított az MNB elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államháztartási folyamatokkal kapcsolatosan Járai nem zárta ki, hogy az év végére a hiány a GDP 4.6%-a legyen, ugyanakkor az MNB számításai szerint ehhez további kb. 150 mrd Ft-os megszorításra lenne szükség. Az MNB elnöke továbbra is kitart véleménye mellet, hogy a deficit csökkentésének helyes módja nem a bevételek növelése, hanem a kiadások csökkentése.

Járai szerint egyre távolabb kerülünk az euró 2008-as bevezetésétől, a kritériumok időre való teljesítése egyre nagyobb áldozatot kíván. A kormánynak ezt kell mérlegelnie. Megítélése szerint nem elég a mostani politikai elszántság, ezen túl pedig lényegesen nagyobb társadalmi támogatottságra is szükség van.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?