Járai: a stabilizáció jelei mutatkoznak, bizalomhiány esetén marad a magas kamat

Pénzcentrum
2004. március 4. 08:52

Járai Zsigmond volt tegnap a HírTV esti riportműsorának vendége. Az MNB elnöke a gazdaság általános állapotáról, a kamatszintről és az euró bevezetéséről beszélt. Megítélése szerint a gazdaság állapotában egy lassú, de határozott javulás érezhető. A magas kamatszintet a befektetői bizalom visszaállásáig fenntartják. Az euró 2008-as bevezetéséhez egyre nagyobb áldozatokat kell hozni, így a kormánynak mérlegelni kell a közös pénz korai bevezetéséből származó előnyöket, és a bevezetést lehetővé tevő feltételek teljesítése okozta áldozatokat.

Az elmúlt időszakban igen kedvezőtlen tendenciák érvényesültek a magyar gazdaságban. A növekedés lassult, a külső és a belső egyensúly romlott. A legutóbbi hónapok, negyedévek azonban változásra utalnak, a növekedés valamelyest gyorsul, az export egyre dinamikusabb, összességében a stabilizáció jelei fedezhetők fel . A kormány úgy tűnik határozott lépéseket tesz a költségvetési hiány megfékezésére, a folyó mérleg hiánya továbbra is magas, de itt is vannak javulásra utaló jelek. Az egyedüli negatív tényező talán az infláció emelkedése - emelte ki a jegybank elnöke.

A gyorsuló növekedés nagyban kapcsolódik az élénkülő európai gazdasághoz, ugyanakkor a belső intézkedések is kedvezően érintik azt. Folytatódik a növekedés szerkezetének javulása, mely azt jelenti, hogy a motor szerepét egyre jobban a beruházások és az export töltik be a lakossági fogyasztás dinamikájának visszaszorulása mellett - mondta Járai.

Az árfolyamrendszer illetve az infláció összefüggésével kapcsolatosan Járai hangsúlyozta, hogy a forint árfolyamát akkor lehetett volna egy szűkebb sávban tartani a kitűzött inflációs célok mellett, ha ahhoz a költségvetési politika is megfelelő támogatást ad, és az előcsatlakozási programban lefektetett vállalások teljesülnek. Ezzel szemben a költségvetés jóval túlköltötte magát, a jegybank pedig ennek ellenére is ragaszkodott az eredetileg kitűzött célokhoz, ami hiba volt.

A forintárfolyam gyengülése a jegybankot többszöri kamatemelésre kényszerítette, melynek eredményeként év végére már 12.5% volt az alapkamat. Járai szerint ezt a magas kamatszintet addig kell fenntartani, amíg a befektetői bizalom helyre nem áll. A jelentős kamatemelések nélkül reális esély lett volna egy valutaválságra - állított az MNB elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az államháztartási folyamatokkal kapcsolatosan Járai nem zárta ki, hogy az év végére a hiány a GDP 4.6%-a legyen, ugyanakkor az MNB számításai szerint ehhez további kb. 150 mrd Ft-os megszorításra lenne szükség. Az MNB elnöke továbbra is kitart véleménye mellet, hogy a deficit csökkentésének helyes módja nem a bevételek növelése, hanem a kiadások csökkentése.

Járai szerint egyre távolabb kerülünk az euró 2008-as bevezetésétől, a kritériumok időre való teljesítése egyre nagyobb áldozatot kíván. A kormánynak ezt kell mérlegelnie. Megítélése szerint nem elég a mostani politikai elszántság, ezen túl pedig lényegesen nagyobb társadalmi támogatottságra is szükség van.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?