36 °C Budapest

Három megakötés a MOL-ban - ÁÉB a háttérben - 7,000 Ft-on a papír

Pénzcentrum
2004. március 4. 13:53

Három jelentős önkötésnek lehettünk tanúi röviddel ezelőtt a MOL piacán. A három tranzakció keretében összességében 5.5 mrd Ft értékű papír fordult meg.

Üzletkötőktől származó információink szerint mindhárom önkötés mögött az ÁÉB állt. Az önkötések mögött feltehetően a piacon kívül előre leegyeztetett tranzakciók lebonyolítása állt.

Közismert, hogy az ÁÉB komoly érdeklődést mutat a MOL, mint potenciális befektetés iránt. A bank 2 millió részvényre adott be jegyzést (közel 2% a MOL jegyzett tőkéjében) az ÁPV nyilvános értékesítése során, amit az ÁPV nem fogadott el az ÁÉB spekulatív jellegű, rövid távú befektetései miatt (árstabilitás veszélyeztetése).

Mielőtt a fentiekből azt a következtetést vonnánk le, hogy az ÁÉB agresszívan vásárol és a piacon próbálja megszerezni a meg nem kapott 2 m db részvényt, szükséges kiemelnünk, hogy - szintén üzletkötői információink szerint - a bank az elmúlt napokban az eladói oldalon állt. Az is igaz ugyanakkor, hogy minden bizonnyal az ÁÉB nem fog beállni saját brókercégén keresztül a vevői oldalra... Érdemes ilyenkor közvetítőt igénybe venni...

A nagy kötések után megindult a piaci szereplők fantáziája, a MOL árfolyama percek alatt 7,000 Ft-ra emelkedett. Természetesen nagy lehet pillanatnyilag a napon belül kereskedők aránya is a MOL-ban.
A fő kérdés jelenleg megítélésünk szerint, hogy a MOL tartósan át tudja-e törni a 7,000 Ft-os szintet. Ha igen, akkor nem zárjuk ki, hogy az OTP-hez hasonló "klasszikus kitörés" következik be, s a részvény határozott emelkedést mutat majd 7,000 felett. Ennek eldöntése azonban pillanatnyilag még korai lenne. Ismét csak a jóslás határain lehetne mozogni.

A MOL árfolyam megítélésekor érdemesnek tartjuk kiemelni, hogy az OTP és a Matáv jelentős emelkedést ért el az elmúlt napokban, míg a Richter egy határozott pozitív korrekciót mutatott. A MOL kissé lemaradva most zárkózik fel.
Az olajpapír árfolyama a zártkörű értékesítés megkezdésekor 6,940 Ft-on állt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00