Három megakötés a MOL-ban - ÁÉB a háttérben - 7,000 Ft-on a papír

Pénzcentrum
2004. március 4. 13:53

Három jelentős önkötésnek lehettünk tanúi röviddel ezelőtt a MOL piacán. A három tranzakció keretében összességében 5.5 mrd Ft értékű papír fordult meg.

Üzletkötőktől származó információink szerint mindhárom önkötés mögött az ÁÉB állt. Az önkötések mögött feltehetően a piacon kívül előre leegyeztetett tranzakciók lebonyolítása állt.

Közismert, hogy az ÁÉB komoly érdeklődést mutat a MOL, mint potenciális befektetés iránt. A bank 2 millió részvényre adott be jegyzést (közel 2% a MOL jegyzett tőkéjében) az ÁPV nyilvános értékesítése során, amit az ÁPV nem fogadott el az ÁÉB spekulatív jellegű, rövid távú befektetései miatt (árstabilitás veszélyeztetése).

Mielőtt a fentiekből azt a következtetést vonnánk le, hogy az ÁÉB agresszívan vásárol és a piacon próbálja megszerezni a meg nem kapott 2 m db részvényt, szükséges kiemelnünk, hogy - szintén üzletkötői információink szerint - a bank az elmúlt napokban az eladói oldalon állt. Az is igaz ugyanakkor, hogy minden bizonnyal az ÁÉB nem fog beállni saját brókercégén keresztül a vevői oldalra... Érdemes ilyenkor közvetítőt igénybe venni...

A nagy kötések után megindult a piaci szereplők fantáziája, a MOL árfolyama percek alatt 7,000 Ft-ra emelkedett. Természetesen nagy lehet pillanatnyilag a napon belül kereskedők aránya is a MOL-ban.
A fő kérdés jelenleg megítélésünk szerint, hogy a MOL tartósan át tudja-e törni a 7,000 Ft-os szintet. Ha igen, akkor nem zárjuk ki, hogy az OTP-hez hasonló "klasszikus kitörés" következik be, s a részvény határozott emelkedést mutat majd 7,000 felett. Ennek eldöntése azonban pillanatnyilag még korai lenne. Ismét csak a jóslás határain lehetne mozogni.

A MOL árfolyam megítélésekor érdemesnek tartjuk kiemelni, hogy az OTP és a Matáv jelentős emelkedést ért el az elmúlt napokban, míg a Richter egy határozott pozitív korrekciót mutatott. A MOL kissé lemaradva most zárkózik fel.
Az olajpapír árfolyama a zártkörű értékesítés megkezdésekor 6,940 Ft-on állt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?