15 °C Budapest

Derűlátóbbak a multik, romlik a kkv versenyképessége (Ecostat)

Pénzcentrum
2004. március 4. 10:45

Közvetlenül az Uniós csatlakozás előtt végzett felmérést a vállalkozói szféra legfontosabb szektoraiban az Ecostat, a kérdések alapvetően három téma köré csoportosultak.

- Hogyan változik 2004. május elseje után a vállalkozás helyzete, működési feltételrendszere és üzletpolitikája?

- A csatlakozást megelőző időszakban sikerült-e felkészülni a sajátos uniós elvárásokra, szabályozásra?

- A többletforrást jelentő közösségi pénzalapok javíthatják-e a vállalakozások versenyképességét?

Az összes vállalkozás 15%-a javulónak, 40%-a azonban rosszabbodónak ítélte meg az értékesítési lehetőségek változását a hazai piacon, általános gazdasági helyzetét csak a vállalatok harmada tekinti egyre pozitívabbnak.

A multinacionális vállalatok nagyobb derűlátással várják a közeli változásokat, valószínűleg sokkal inkább haszonélvezői lesznek az uniós csatlakozásnak, mint a mérsékelt optimizmussal a jövőbe tekintő kis- és középvállalatok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt időszakban a megemelt minimálbér, a fejlesztési érdektelenség a versenyképesség romlásához vezett, miközben a kkv belső szerepvállalása is csökkent, hiszen a lakosság az import termékek vásárlását preferálta. A kkv fejlesztési szándéka elsősorban a minőségi tevékenység területén elszenvedett lemaradás felszámolására irányul.

Mindkét szegmens leginkább az információs rendszer fejlesztésére és a korszerű marketing tevékenység erősítésre törekszik, ugyanakkor a kapacitások bővítésére irányuló szándék visszafogottabb.

A vállalatok körének komoly kihívást jelent a legfontosabb követelményrendszerek betartása. A felmérés szerint a műszaki követelményeknek 82%, az egészségügyi előírásoknak 83%, az adminisztratív adatszolgáltatási változásoknak 85-95%, a legkritikusabbnak tűnő környezetvédelmi szempontoknak 74% képes majd megfelelni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?