Beige Book: javuló konjunktúra

Pénzcentrum
2004. március 4. 09:30

A FED legutóbbi hangulatjelentése (Beige Book) szerint a gazdasági aktivitás élénkülése januárban és februárban tovább folytatódott. Egyes régiókban a fejlődés csak mérsékelt volt, ugyanakkor a megfigyelt körzetek több mint negyedében gyorsuló.

A fogyasztási kereslet a legtöbb körzetben erősödött. A kereskedelemben a legtöbb termékcsoportban bővülést regisztráltak, ugyanakkor az autóértékesítéseknél érezhető lassulás volt tapasztalható.

A turizmus a tavalyi télhez képest erősödött, a szolgáltató szektor egésze növekszik. A feldolgozóipari aktivitás egy körzet kivételével mindenhol élénkült, a maradék egyben is szinten maradt.

Az ingatlanpiacon a helyzet a korábbi időszakhoz képest nem sokat változott. A kereskedelemi ingatlanok piaca továbbra sem igazán élénk, ezzel szemben a lakóingatlanoknál erős a kereslet.

A hitelpiacon a növekedés valamelyest mérséklődik.

A foglalkoztatottság jellemzően lassú növekedést mutat a legtöbb területen. A bérek és egyéb juttatások lassan nőnek, ugyanakkor az egészségügyi költségeknél jelentős a növekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A végfelhasználói szinten az árnövekedés igen mérsékelt, ezzel szemben a nyersanyagárak jelentősebb emelkedést mutatnak.

A jelentés tehát az aktivitás további növekedését hangsúlyozza egyelőre komolyabb árfeszültségek nélkül. A kamatemelést akadályozhatja, hogy a foglalkoztatásban nem indult el az a növekedés, melyre a javuló teljesítmények alapján számítani lehetett. Ennek ellenére - amint Greenspan is utalt rá dővel ismét beindulhat a kamatemelési ciklus. Az emelkedő nyersanyagárak és a magas energiaár idővel a végfelhasználói szinten is éreztetheti hatását.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?