Heti Monitor 2004/7. szám

Pénzcentrum
2004. március 3. 12:28

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Euró és Dollár, EKB vs. FED Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Euró és Dollár, EKB vs. FED

Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az Európai Parlament előtti február 16-i meghallgatásán a február 7-i G7 csúcson kiadott nyilatkozattal összhangban kínálat oldali lépéseket, a költségvetési- és strukturális reformok folytatását sürgette. Trichet ismételten rámutatott, hogy a túlzott devizapiaci volatilitást az EKB nem tartja kívánatosnak. Az EKB elnök utóbbi kijelentése verbális intervenciónak tekinthető.

PRIVATIZÁCIÓ 2004 - Repülőrajt, de hol a cél?

Az elmúlt hét a magyarországi privatizáció szempontjából számos nagy horderejű eseményt hozott - ezek között első helyre kívánkozik a MOL részvények váratlan február 17-i értékesítése már csak a tranzakció puszta mérete miatt is. Ám hosszú távon talán ennél is nagyobb horderejű azonban a pénzügyminiszter február 20-i bejelentése, mely szerint még a kormányzati ciklus vége előtt megszűnik az ÁPV Rt., ami gyakorlatilag a privatizációs folyamat lezárulását jelenti, és alapvető intézményi változást jelent majd az állami vagyon kezelésében. E hírek jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy áttekintsük a jelenleg zajló privatizációs folyamat tendenciáit, sajátosságait, és felvázoljuk, milyen sors vár az állami vagyonra hosszabb távon.

Újabb rés az "Ablak"-on - kiszivárogtak a Windows forráskódjának részletei-

Február 13-án röppent fel a hír, miszerint a Windows2000 és a Windows NT 4.0 szigorúan védett forráskódja, illetve annak egyes részletei kiszivárogtak a Microsoft szigorúan őrzött szervereiről, ami nagyobb lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy az ilyen operációs rendszerrel működő számítógépes hálózatokba betörjenek, és onnan adatokat tulajdonítsanak el, vagy semmisítsenek meg. A cikk az eset kapcsán felmerülő esetleges hibákkal, illetve a homogenizálódó számítógépes hálózatok veszélyeivel foglalkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Regionális különbségek az EU-ban

Az Eurostat e héten kiadott kiadványa szerint a regionális különbségek az EU-n belül már most is igen nagyok. Míg a leggazdagabb régiónak London számít - az EU-átlag 263%-os szintjével -, addig a legszegényebb régió a görög Dytiki Ellika, amelynek GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét (53%). Ezek az értékek 2001-re vonatkoznak, természetesen vásárlóerő-paritáson értendőek, és az Európai Unió 213 NUTS-2 besorolású régióját öleli fel.
A most csatlakozó tíz ország összesen 41 NUTS-2-es régióra bomlik, melyek fejlettsége természetesen elmarad az EU-s régióktól. A legszegényebb ezek közül Lengyelország Lubelskie régiója (29%), míg a legmagasabb GDP-vel Prága régiója rendelkezik, az EU-átlag 135%-át éri el.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?