29 °C Budapest

Heti Monitor 2004/7. szám

Pénzcentrum
2004. március 3. 12:28

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Euró és Dollár, EKB vs. FED Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Euró és Dollár, EKB vs. FED

Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az Európai Parlament előtti február 16-i meghallgatásán a február 7-i G7 csúcson kiadott nyilatkozattal összhangban kínálat oldali lépéseket, a költségvetési- és strukturális reformok folytatását sürgette. Trichet ismételten rámutatott, hogy a túlzott devizapiaci volatilitást az EKB nem tartja kívánatosnak. Az EKB elnök utóbbi kijelentése verbális intervenciónak tekinthető.

PRIVATIZÁCIÓ 2004 - Repülőrajt, de hol a cél?

Az elmúlt hét a magyarországi privatizáció szempontjából számos nagy horderejű eseményt hozott - ezek között első helyre kívánkozik a MOL részvények váratlan február 17-i értékesítése már csak a tranzakció puszta mérete miatt is. Ám hosszú távon talán ennél is nagyobb horderejű azonban a pénzügyminiszter február 20-i bejelentése, mely szerint még a kormányzati ciklus vége előtt megszűnik az ÁPV Rt., ami gyakorlatilag a privatizációs folyamat lezárulását jelenti, és alapvető intézményi változást jelent majd az állami vagyon kezelésében. E hírek jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy áttekintsük a jelenleg zajló privatizációs folyamat tendenciáit, sajátosságait, és felvázoljuk, milyen sors vár az állami vagyonra hosszabb távon.

Újabb rés az "Ablak"-on - kiszivárogtak a Windows forráskódjának részletei-

Február 13-án röppent fel a hír, miszerint a Windows2000 és a Windows NT 4.0 szigorúan védett forráskódja, illetve annak egyes részletei kiszivárogtak a Microsoft szigorúan őrzött szervereiről, ami nagyobb lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy az ilyen operációs rendszerrel működő számítógépes hálózatokba betörjenek, és onnan adatokat tulajdonítsanak el, vagy semmisítsenek meg. A cikk az eset kapcsán felmerülő esetleges hibákkal, illetve a homogenizálódó számítógépes hálózatok veszélyeivel foglalkozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Regionális különbségek az EU-ban

Az Eurostat e héten kiadott kiadványa szerint a regionális különbségek az EU-n belül már most is igen nagyok. Míg a leggazdagabb régiónak London számít - az EU-átlag 263%-os szintjével -, addig a legszegényebb régió a görög Dytiki Ellika, amelynek GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét (53%). Ezek az értékek 2001-re vonatkoznak, természetesen vásárlóerő-paritáson értendőek, és az Európai Unió 213 NUTS-2 besorolású régióját öleli fel.
A most csatlakozó tíz ország összesen 41 NUTS-2-es régióra bomlik, melyek fejlettsége természetesen elmarad az EU-s régióktól. A legszegényebb ezek közül Lengyelország Lubelskie régiója (29%), míg a legmagasabb GDP-vel Prága régiója rendelkezik, az EU-átlag 135%-át éri el.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm