33 °C Budapest

Heti Monitor 2004/7. szám

Pénzcentrum
2004. március 3. 12:28

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Euró és Dollár, EKB vs. FED Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Euró és Dollár, EKB vs. FED

Az euró dollárral szembeni árfolyama a szerdai napon belüli kereskedésben alacsony forgalom mellett 1,2929 szintig erősödött, azonban a hét vége felé újra 1,27 alá esett vissza. Jean-Claude Trichet EKB elnök az Európai Parlament előtti február 16-i meghallgatásán a február 7-i G7 csúcson kiadott nyilatkozattal összhangban kínálat oldali lépéseket, a költségvetési- és strukturális reformok folytatását sürgette. Trichet ismételten rámutatott, hogy a túlzott devizapiaci volatilitást az EKB nem tartja kívánatosnak. Az EKB elnök utóbbi kijelentése verbális intervenciónak tekinthető.

PRIVATIZÁCIÓ 2004 - Repülőrajt, de hol a cél?

Az elmúlt hét a magyarországi privatizáció szempontjából számos nagy horderejű eseményt hozott - ezek között első helyre kívánkozik a MOL részvények váratlan február 17-i értékesítése már csak a tranzakció puszta mérete miatt is. Ám hosszú távon talán ennél is nagyobb horderejű azonban a pénzügyminiszter február 20-i bejelentése, mely szerint még a kormányzati ciklus vége előtt megszűnik az ÁPV Rt., ami gyakorlatilag a privatizációs folyamat lezárulását jelenti, és alapvető intézményi változást jelent majd az állami vagyon kezelésében. E hírek jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy áttekintsük a jelenleg zajló privatizációs folyamat tendenciáit, sajátosságait, és felvázoljuk, milyen sors vár az állami vagyonra hosszabb távon.

Újabb rés az "Ablak"-on - kiszivárogtak a Windows forráskódjának részletei-

Február 13-án röppent fel a hír, miszerint a Windows2000 és a Windows NT 4.0 szigorúan védett forráskódja, illetve annak egyes részletei kiszivárogtak a Microsoft szigorúan őrzött szervereiről, ami nagyobb lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy az ilyen operációs rendszerrel működő számítógépes hálózatokba betörjenek, és onnan adatokat tulajdonítsanak el, vagy semmisítsenek meg. A cikk az eset kapcsán felmerülő esetleges hibákkal, illetve a homogenizálódó számítógépes hálózatok veszélyeivel foglalkozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Regionális különbségek az EU-ban

Az Eurostat e héten kiadott kiadványa szerint a regionális különbségek az EU-n belül már most is igen nagyok. Míg a leggazdagabb régiónak London számít - az EU-átlag 263%-os szintjével -, addig a legszegényebb régió a görög Dytiki Ellika, amelynek GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét (53%). Ezek az értékek 2001-re vonatkoznak, természetesen vásárlóerő-paritáson értendőek, és az Európai Unió 213 NUTS-2 besorolású régióját öleli fel.
A most csatlakozó tíz ország összesen 41 NUTS-2-es régióra bomlik, melyek fejlettsége természetesen elmarad az EU-s régióktól. A legszegényebb ezek közül Lengyelország Lubelskie régiója (29%), míg a legmagasabb GDP-vel Prága régiója rendelkezik, az EU-átlag 135%-át éri el.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?