30 °C Budapest

Átfogó piaci körkép (Buda-Cash)

Pénzcentrum
2004. március 3. 08:29

USA: CSÖKKENŐ INDEXEK - mérsékelt, de átfogó árfolyamcsökkenés történt tegnap az Egyesült Államok részvénypiacain, átlagos forgalom mellett - az S&P500 10 iparági csoportjából csak a távközlés erősödött, a legnagyobb mértékben az alapanyagok előállítóinak csoportja vesztett értékéből - utóbbiaknál az Alcoa és a DuPont vezette a csökkenést, a távközlésben a helyi hívásokban érintett telefoncégek jártak élen (miután fellebbviteli bírósági döntés szerint mégsem az egyes államok határozhatnak arról, át kell-e engedniük olcsón saját hálózatukat versenytársaiknak) - a technológiai szektornak csak keveset segített a Texas Instruments elemzői felminősítése (Banc of America vételre javasolja a chipgyártót), az Intel csütörtöki és a Texas Instruments hétfői negyedévközi beszámolójáig a kiváráson lehet a hangsúly - hasonlót eredményezhet a mai napon a Beige Book, a jelentést késő délután teszi közzé a Fed (a mostanában igen kényes munkaerőpiaci kérdésről pedig a pénteki havi jelentés mondhat újat)

EURÓPA: EMELKEDÉS A GYNEGÜLŐ EURO SEGÍTSÉGÉVEL

- az euro jelentősen gyengült tegnap (is) a dollárral szemben, a több mint kéthavi csúcs elérése jótékonyan hatott az exportőrök és amerikai érdekeltséggel bíró társságok árfolyamára
- a viszonylag széleskörű emelkedés hatására a Stoxx600 0,6%-kal nőtt, minden fontosabb nemzeti index is erősödött
- az exportőrök közül is kiemelkedtek az autógyártók, leginkább a BMW és a VW árfolyama emelkedett; emellett a bányatársaságok is jól szerepeltek (BHP Billiton, Anglo American)

KÜLFÖLDI VÁLLALATI HÍREK

A VÁRTNÁL ROSZABB NEGYEDÉV A BIOGEN IDECNÉL Q4 EPS: 24 cent(pro forma) Piaci várakozás: 32 cent

- a Biogen Idec a novemberi egyesülés (illetve az újabb szóhasználat szerint a Biogen Inc. Idec Pharma Corp. általi felvásárlása) utáni első gyorsjelentése elmaradt a várakozásoktól
- a az egyesülés egyszeri költségei miatt a veszteség 991 millió dollár lett, de az ezeket kiszűrő nyereség is elmaradt a várttól
- utóbbira magyarázat lehet, hogy az árbevétel csak 300 millió dollár volt a negyedévben, miközben a piac 491 millióra számított
- ezzel együtt a társaság megerősítette eddigi várakozásait (2004-ben 1,50$ nyereség), a vezértermékek sem változnak rövid távon (a sclerosis multiplex elleni Avonex igen jól teljesített a IV. negyedévben is)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

EU
10:00 szolgáltatószektorok februári beszerzési menedzser indexe (január: 57,3)
11:00 januári termelői árindex - várt: +0,1% év/év (december: +1,0% év/év)

USA
16:00 szolgáltatószektorok februári ISM indexe - várt: 63,5 (január: 65,7)
20:00 Fed Beige Book konjunktúrajelentése

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10