17 °C Budapest

A MOL jegyzés matematikája - zárás, igénylés, hozam

Pénzcentrum
2004. március 3. 08:23

Elvi szinten a mai nappal lezárható a MOL részvényértékesítés, amennyiben megfelelő kereslet volt a jegyzés első három napján. Egyszerű osztással kiszámolható, hogy 2,460 db jegyzésre volt szükség 200 darabos teljes halasztott fizetésű igénylés esetén a teljes csomag értékesítéséhez. A jelenlegi piaci ár mellett már most 12%-os (nem évesített) hozamot biztosít tranzakciós költségek előtt a MOL jegyzés. Bár nincs 500 Ft-os fizetési kedvezmény, mint tavaly decemberben feltételezzük, hogy több befektető is kisebb családi körrel és barátok bevonásával növeli saját, halasztott fizetés esetén elvileg 200 darabos maximummal rendelkező jegyzési volumenét.

Az "aranykor" jegyzési tapasztalatai alapján megreformált tőkepiaci törvény szerint a nyilvános részvényértékesítés minimális időszaka 3 nap. A törvényi változás óta az értékesítéseket jellemzően 5 naposra hirdetik meg a korábbi zárás lehetőségét fenntartva. A MOL jegyzés esetében a három nap ma jár le. Értelemszerűen az értékesítő (ÁPV) megvizsgálja a beérkezett jegyzési igényeket és dönt a tranzakció zárásáról, ha azok elérték a 492 ezret.

Mi motiválhatja a MOL jegyzést?

A 6,800 Ft-os piaci árszint halasztott fizetést igénybe véve már most 12%-os hozamot biztosít. A számításunk során azon leegyszerűsítésből indultunk ki, hogy a 4,000 Ft csak az értékesítés előtti pillanatban kerül befizetésre. A hozamot nem évesítettük.

Az elemzők jellemzően 7,500 Ft és 8,000 Ft közötti célárfolyamokat határoztak meg. Amennyiben a MOL árfolyama október 1-ig eléri ezt a tartományt, úgy a jegyzők 40-60% közötti hozamot realizálhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?