25 °C Budapest

Új szelek fújják a bolgár vitorlát

Pénzcentrum
2004. március 2. 14:50

Érdekes fordulat látszik végbemenni a világ szoftverpiacán. Ezidáig szinte természetesnek vettük, hogy a nagyvállalatok szoftverein indiai programozók dolgoznak, mostanság azonban Európa peremvidékének országai újabb színt visznek a piac fejlődésébe - írja a Business Week.

Európa feltörekvő országai az ún. "near shoring" irányzat fellendülésével kerültek előtérbe, melynek keretében a nagyvállalatok ugyan kiszerveznek folyamatokat az alacsonyabb költségekkel járó országokba, mindemellett azonban figyelmüket elsősorban a közeli területek felé fordítják. Európa társaságainak nagy része ugyanis túlságosan távolinak tartja Indiát, mint lehetséges outsourcing célpontot, így más megoldásokat keresnek. A finn vállalatok például Észtországban végeztetik az IT feladatokat, a németek lengyel partnereket foglalkoztatnak, míg az olasz társaságok Szerbiában érdekeltek.

A német SAP szoftveripari óriást a közeli tehetséges munkaerő megléte ösztönözte a bolgár kirendeltség megalapítására, mely egyben az elmaradott ország fő reménysugarává lépett elő, segítve a kommunista korszakból megmaradt szegénység felszámolását. Mindemellett számos kisvállalat tevékenykedik Szófia környékén, melyek ügyfélköre olyan neves partnerekből áll, mint a Boeing, a BMW, a General Motors vagy éppen a Siemens. A kontinens nagyvállalatainak vezetői elismerően nyilatkoznak a kiemelkedő kelet-európai tehetségekről és hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést valószínűsítenek az "újdonsült" partnerekkel.

A kontinens keleti régiójának sikere nem csupán a kisebb távolságnak tudható be, India ugyanis főként a brit és amerikai vállalatok számára jelent aranybányát, mivel az ország felsőoktatása angol nyelven folyik, így nyelvi problémák fel sem merülhetnek a felek között. Mindez azonban érthető módon kisebb értéket képvisel a német és francia megbízók szemében. A fentiek tükrében kirajzolódik, hogy a "near-shoring" főleg a kulturális, nyelvi és etnikai kapcsolatok szorossága miatt nyer teret. A kihelyezési lehetőség mérlegelésekor egyre inkább előtérbe kerül, hogy célvállalat akár telefonbeszélgetések útján is képes legyen megérteni és kezelni a megbízó problémáit, ehhez pedig elengedhetetlen a zavartalan kommunikáció megléte.

Nem szabad viszont szem elől téveszteni, hogy a fenti folyamatok előrehaladtára döntő befolyással lehet a tíz tagjelölt május 1-jei Európai Uniós csatlakozása, mivel az életszínvonal hosszabb távon várható emelkedésével a jelenlegi attraktív költségszintek várhatóan megugranak majd. Addigis a kontinens legelmaradottabb országai kitűnő lehetőséghez jutottak a felzárkózásra.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22