8 °C Budapest

Új szelek fújják a bolgár vitorlát

Pénzcentrum
2004. március 2. 14:50

Érdekes fordulat látszik végbemenni a világ szoftverpiacán. Ezidáig szinte természetesnek vettük, hogy a nagyvállalatok szoftverein indiai programozók dolgoznak, mostanság azonban Európa peremvidékének országai újabb színt visznek a piac fejlődésébe - írja a Business Week.

Európa feltörekvő országai az ún. "near shoring" irányzat fellendülésével kerültek előtérbe, melynek keretében a nagyvállalatok ugyan kiszerveznek folyamatokat az alacsonyabb költségekkel járó országokba, mindemellett azonban figyelmüket elsősorban a közeli területek felé fordítják. Európa társaságainak nagy része ugyanis túlságosan távolinak tartja Indiát, mint lehetséges outsourcing célpontot, így más megoldásokat keresnek. A finn vállalatok például Észtországban végeztetik az IT feladatokat, a németek lengyel partnereket foglalkoztatnak, míg az olasz társaságok Szerbiában érdekeltek.

A német SAP szoftveripari óriást a közeli tehetséges munkaerő megléte ösztönözte a bolgár kirendeltség megalapítására, mely egyben az elmaradott ország fő reménysugarává lépett elő, segítve a kommunista korszakból megmaradt szegénység felszámolását. Mindemellett számos kisvállalat tevékenykedik Szófia környékén, melyek ügyfélköre olyan neves partnerekből áll, mint a Boeing, a BMW, a General Motors vagy éppen a Siemens. A kontinens nagyvállalatainak vezetői elismerően nyilatkoznak a kiemelkedő kelet-európai tehetségekről és hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést valószínűsítenek az "újdonsült" partnerekkel.

A kontinens keleti régiójának sikere nem csupán a kisebb távolságnak tudható be, India ugyanis főként a brit és amerikai vállalatok számára jelent aranybányát, mivel az ország felsőoktatása angol nyelven folyik, így nyelvi problémák fel sem merülhetnek a felek között. Mindez azonban érthető módon kisebb értéket képvisel a német és francia megbízók szemében. A fentiek tükrében kirajzolódik, hogy a "near-shoring" főleg a kulturális, nyelvi és etnikai kapcsolatok szorossága miatt nyer teret. A kihelyezési lehetőség mérlegelésekor egyre inkább előtérbe kerül, hogy célvállalat akár telefonbeszélgetések útján is képes legyen megérteni és kezelni a megbízó problémáit, ehhez pedig elengedhetetlen a zavartalan kommunikáció megléte.

Nem szabad viszont szem elől téveszteni, hogy a fenti folyamatok előrehaladtára döntő befolyással lehet a tíz tagjelölt május 1-jei Európai Uniós csatlakozása, mivel az életszínvonal hosszabb távon várható emelkedésével a jelenlegi attraktív költségszintek várhatóan megugranak majd. Addigis a kontinens legelmaradottabb országai kitűnő lehetőséghez jutottak a felzárkózásra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem