Új szelek fújják a bolgár vitorlát

Pénzcentrum
2004. március 2. 14:50

Érdekes fordulat látszik végbemenni a világ szoftverpiacán. Ezidáig szinte természetesnek vettük, hogy a nagyvállalatok szoftverein indiai programozók dolgoznak, mostanság azonban Európa peremvidékének országai újabb színt visznek a piac fejlődésébe - írja a Business Week.

Európa feltörekvő országai az ún. "near shoring" irányzat fellendülésével kerültek előtérbe, melynek keretében a nagyvállalatok ugyan kiszerveznek folyamatokat az alacsonyabb költségekkel járó országokba, mindemellett azonban figyelmüket elsősorban a közeli területek felé fordítják. Európa társaságainak nagy része ugyanis túlságosan távolinak tartja Indiát, mint lehetséges outsourcing célpontot, így más megoldásokat keresnek. A finn vállalatok például Észtországban végeztetik az IT feladatokat, a németek lengyel partnereket foglalkoztatnak, míg az olasz társaságok Szerbiában érdekeltek.

A német SAP szoftveripari óriást a közeli tehetséges munkaerő megléte ösztönözte a bolgár kirendeltség megalapítására, mely egyben az elmaradott ország fő reménysugarává lépett elő, segítve a kommunista korszakból megmaradt szegénység felszámolását. Mindemellett számos kisvállalat tevékenykedik Szófia környékén, melyek ügyfélköre olyan neves partnerekből áll, mint a Boeing, a BMW, a General Motors vagy éppen a Siemens. A kontinens nagyvállalatainak vezetői elismerően nyilatkoznak a kiemelkedő kelet-európai tehetségekről és hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést valószínűsítenek az "újdonsült" partnerekkel.

A kontinens keleti régiójának sikere nem csupán a kisebb távolságnak tudható be, India ugyanis főként a brit és amerikai vállalatok számára jelent aranybányát, mivel az ország felsőoktatása angol nyelven folyik, így nyelvi problémák fel sem merülhetnek a felek között. Mindez azonban érthető módon kisebb értéket képvisel a német és francia megbízók szemében. A fentiek tükrében kirajzolódik, hogy a "near-shoring" főleg a kulturális, nyelvi és etnikai kapcsolatok szorossága miatt nyer teret. A kihelyezési lehetőség mérlegelésekor egyre inkább előtérbe kerül, hogy célvállalat akár telefonbeszélgetések útján is képes legyen megérteni és kezelni a megbízó problémáit, ehhez pedig elengedhetetlen a zavartalan kommunikáció megléte.

Nem szabad viszont szem elől téveszteni, hogy a fenti folyamatok előrehaladtára döntő befolyással lehet a tíz tagjelölt május 1-jei Európai Uniós csatlakozása, mivel az életszínvonal hosszabb távon várható emelkedésével a jelenlegi attraktív költségszintek várhatóan megugranak majd. Addigis a kontinens legelmaradottabb országai kitűnő lehetőséghez jutottak a felzárkózásra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm