27 °C Budapest

Új szelek fújják a bolgár vitorlát

Pénzcentrum
2004. március 2. 14:50

Érdekes fordulat látszik végbemenni a világ szoftverpiacán. Ezidáig szinte természetesnek vettük, hogy a nagyvállalatok szoftverein indiai programozók dolgoznak, mostanság azonban Európa peremvidékének országai újabb színt visznek a piac fejlődésébe - írja a Business Week.

Európa feltörekvő országai az ún. "near shoring" irányzat fellendülésével kerültek előtérbe, melynek keretében a nagyvállalatok ugyan kiszerveznek folyamatokat az alacsonyabb költségekkel járó országokba, mindemellett azonban figyelmüket elsősorban a közeli területek felé fordítják. Európa társaságainak nagy része ugyanis túlságosan távolinak tartja Indiát, mint lehetséges outsourcing célpontot, így más megoldásokat keresnek. A finn vállalatok például Észtországban végeztetik az IT feladatokat, a németek lengyel partnereket foglalkoztatnak, míg az olasz társaságok Szerbiában érdekeltek.

A német SAP szoftveripari óriást a közeli tehetséges munkaerő megléte ösztönözte a bolgár kirendeltség megalapítására, mely egyben az elmaradott ország fő reménysugarává lépett elő, segítve a kommunista korszakból megmaradt szegénység felszámolását. Mindemellett számos kisvállalat tevékenykedik Szófia környékén, melyek ügyfélköre olyan neves partnerekből áll, mint a Boeing, a BMW, a General Motors vagy éppen a Siemens. A kontinens nagyvállalatainak vezetői elismerően nyilatkoznak a kiemelkedő kelet-európai tehetségekről és hosszú távú, gyümölcsöző együttműködést valószínűsítenek az "újdonsült" partnerekkel.

A kontinens keleti régiójának sikere nem csupán a kisebb távolságnak tudható be, India ugyanis főként a brit és amerikai vállalatok számára jelent aranybányát, mivel az ország felsőoktatása angol nyelven folyik, így nyelvi problémák fel sem merülhetnek a felek között. Mindez azonban érthető módon kisebb értéket képvisel a német és francia megbízók szemében. A fentiek tükrében kirajzolódik, hogy a "near-shoring" főleg a kulturális, nyelvi és etnikai kapcsolatok szorossága miatt nyer teret. A kihelyezési lehetőség mérlegelésekor egyre inkább előtérbe kerül, hogy célvállalat akár telefonbeszélgetések útján is képes legyen megérteni és kezelni a megbízó problémáit, ehhez pedig elengedhetetlen a zavartalan kommunikáció megléte.

Nem szabad viszont szem elől téveszteni, hogy a fenti folyamatok előrehaladtára döntő befolyással lehet a tíz tagjelölt május 1-jei Európai Uniós csatlakozása, mivel az életszínvonal hosszabb távon várható emelkedésével a jelenlegi attraktív költségszintek várhatóan megugranak majd. Addigis a kontinens legelmaradottabb országai kitűnő lehetőséghez jutottak a felzárkózásra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?