2 °C Budapest

Tarolnak a kortárs festők - Picasso lemaradva

Pénzcentrum
2004. március 2. 15:13

Érdekes tanulságokat rejt a 2003-as festménypiac áttekintése. Az abszolút favorit kategória a kortárs festészet lett, mely Európa és Amerika aukciós házaiban átlagosan 22%-os áremelkedést ért el. A néhány kalapács alá került klasszikus mű (1760 előtti képek) 5%-kal drágultak 2002-höz viszonyítva. A tavalyi év legkedvezőtlenebb vonása az aukciós kereslet globális csökkenése volt, az értékesített festmények összértéke 34%-kal csökkent, s ezzel a művészeti piac egyik leggyengébb szegmense lett. Az Artprice összesítése szerint jelentős árcsökkenést szenvedtek el a 19. századi festők és a modern (1860-1940) közötti képek. Picasso művek a 2002-es árcsökkenést némileg kiheverték (a részvénypiaci szlenggel kisebb korrekció következett be), s újra a 2001-es árszinten találhatók.

Távolról sem a legsikeresebb évek között lesz számon tartva 2003 a nemzetközi festmény aukciós piacon. Mindössze az értékesített művek 13%-át képviselő kortárs művek és klasszikus alkotások ára emelkedett. A piac 87%-át adó 19. századi alkotások és modern művek jelentősebb árcsökkentést szenvedtek el, s mindez együtt járt a teljes festmény aukciós piaci forgalom 34%-os zsugorodásával is. Az egyes kategóriák áralakulását az alábbi grafikon szemlélteti.


Az aukciós piac szakértői szerint számottevő megtérülést csupán a 10,000 EUR feletti értékkel rendelkező festményeken lehet realizálni. 1997 és 2002 között az éves átlagos megtérülés ezen árkategóriában 6% volt. Az 1,000 és 10,000 EUR között piacra kerülő műveken realizált veszteség ugyanezen időszakban 3% volt.
A legsikeresebb jellemzően az 1 millió USD feletti szegmens, melynek helyzetét 2003-ban jól mutatja, hogy mindössze 188 kép fordult meg ezen érték felett, szemben a 2002-es 243-mal.

2003 egyik legnagyobb meglepetése az aukciós értékesítés 62%-át adó modern festmények 8-10%-os átlagos árcsökkenése volt. A kubisták művei és az amerikai absztrakt képek ára jellemzően ezen értékkel esett. A kategóriában csupán a szürrealisták értek el kedvező árelmozdulást 16%-os emelkedéssel. Picasso művei kiheverve a 2002-es jelentős áresést, visszatértek a 2001-es árszintre.

A befektetési szempontból legbiztonságosabbnak tartott 19. századi művek (az értékesítés 25%-a) szintén kedvezőtlen ártrenddel szembesült. A francia impresszionisták művei 5%-kal lettek olcsóbbak. Monet, Cezanne, Renoire és Van Gogh leütések lényegesen a várakozások alatt következtek be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Örvendetes elmozdulás következett be ugyanakkor a kortás képek piacán, ahol átlagosan 22%-os áremelkedést regisztráltak. A kategória sztárjai Jean-Michel Basquiat, Susan Rothenberg, Chuck Close, Piero Manzoni és Takashi Murakami volt. Ezen piaci szegmenset egyértelműen az USA uralja a forgalom 50%-ával.

Jól teljesítettek a klasszikus mesterek művei, melyek azonban igen ritkán kerülnek kalapács alá, s ezért mindössze a forgalom 5%-át adják. Az átlagos áremelkedés ezen kategóriában 5% volt. A szegmens jellemzően Európa által dominált.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem