31 °C Budapest

Pannon-Flax: az alvó papír

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:37

Igen mérsékelt eredménnyel zárta a tavalyi évet a Budapesti Értéktőzsdére az elsők között bevezetett győri társaság, a Pannon-Flax. A papír az egy részvényre jutó nettó eszközértéke 26%-on forog, azaz forogna, amennyiben lenne benne aktivitás. Egy nem a csőd felé menetelő társaság az egy részvényre jutó saját tőkére vetített 70%-os árfolyamértéknél kezd érdekessé lenni, s 50%-nál már olcsónak számít.

A fő gond azonban az, hogy a társaság környékén nem történik semmi, sem a piacon, sem a kommunikációban. Egyelőre nem látszik, hogy mi mozdítaná meg az árfolyamot felfelé. Likviditás híján gyakorlatilag nem lehet volument venni a papírban, s nem nagyon látszik, hogy mitől támadna fel az érdeklődés. A Flax a tőzsde egyik alvó papírjának számít, pedig volt időszak mikor még a spekulánsok is ráfigyeltek. A tulajdonosi koncentrációnak eddig még nincs jele, pedig ez jelentene esélyt a piac élénkülésére.

Amúgy a társasággal nincs semmi gond, az iparág nehézségei és a nem túl kedvező külső körülmények ellenére a cég "elpötyög magában", képes egy plusznullás teljesítmény nyújtani. A csoport magját képező Pannon-Flax Rt. működése nyereséges, úgy látszik a vadhajtások már eltűntek, komoly kockázatforrást csak az alaptevékenység külső körülményeinek rosszra fordulása jelenthet.

A cég képes az osztalékfizetésre, amely főleg az eredménytartalék rovására valósulhat meg. Tavaly a társaság 40 forintos osztalékot fizetett, s igazából nem látjuk okát, hogy miért maradna el idén a tulajdonosok felé történő kifizetés. Bár egy esetleges 40 forintos osztalék a saját tőkéhez viszonyítva nem számít soknak, a 400 forintos utolsó kötéshez képest már jelentősnek ítélhető a részvény osztalékhozama. Kár, hogy likviditás hiányában nem lehet venni, s ha valaki belefut utána nem lehet eladni. Van egy két nagyobb kötés (gyaníthatóan önkötés) a papírban, amely ettől még nem lesz likvid.

A Pannon-Flax egy nagyon szép példája a likviditási diszkontnak, az érdeklődés teljes hiánya már a vérmesebb spekulánsok lelkét sem engedi felkavarodni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?