10 °C Budapest

Pannon-Flax: az alvó papír

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:37

Igen mérsékelt eredménnyel zárta a tavalyi évet a Budapesti Értéktőzsdére az elsők között bevezetett győri társaság, a Pannon-Flax. A papír az egy részvényre jutó nettó eszközértéke 26%-on forog, azaz forogna, amennyiben lenne benne aktivitás. Egy nem a csőd felé menetelő társaság az egy részvényre jutó saját tőkére vetített 70%-os árfolyamértéknél kezd érdekessé lenni, s 50%-nál már olcsónak számít.

A fő gond azonban az, hogy a társaság környékén nem történik semmi, sem a piacon, sem a kommunikációban. Egyelőre nem látszik, hogy mi mozdítaná meg az árfolyamot felfelé. Likviditás híján gyakorlatilag nem lehet volument venni a papírban, s nem nagyon látszik, hogy mitől támadna fel az érdeklődés. A Flax a tőzsde egyik alvó papírjának számít, pedig volt időszak mikor még a spekulánsok is ráfigyeltek. A tulajdonosi koncentrációnak eddig még nincs jele, pedig ez jelentene esélyt a piac élénkülésére.

Amúgy a társasággal nincs semmi gond, az iparág nehézségei és a nem túl kedvező külső körülmények ellenére a cég "elpötyög magában", képes egy plusznullás teljesítmény nyújtani. A csoport magját képező Pannon-Flax Rt. működése nyereséges, úgy látszik a vadhajtások már eltűntek, komoly kockázatforrást csak az alaptevékenység külső körülményeinek rosszra fordulása jelenthet.

A cég képes az osztalékfizetésre, amely főleg az eredménytartalék rovására valósulhat meg. Tavaly a társaság 40 forintos osztalékot fizetett, s igazából nem látjuk okát, hogy miért maradna el idén a tulajdonosok felé történő kifizetés. Bár egy esetleges 40 forintos osztalék a saját tőkéhez viszonyítva nem számít soknak, a 400 forintos utolsó kötéshez képest már jelentősnek ítélhető a részvény osztalékhozama. Kár, hogy likviditás hiányában nem lehet venni, s ha valaki belefut utána nem lehet eladni. Van egy két nagyobb kötés (gyaníthatóan önkötés) a papírban, amely ettől még nem lesz likvid.

A Pannon-Flax egy nagyon szép példája a likviditási diszkontnak, az érdeklődés teljes hiánya már a vérmesebb spekulánsok lelkét sem engedi felkavarodni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem