Pannon-Flax: az alvó papír

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:37

Igen mérsékelt eredménnyel zárta a tavalyi évet a Budapesti Értéktőzsdére az elsők között bevezetett győri társaság, a Pannon-Flax. A papír az egy részvényre jutó nettó eszközértéke 26%-on forog, azaz forogna, amennyiben lenne benne aktivitás. Egy nem a csőd felé menetelő társaság az egy részvényre jutó saját tőkére vetített 70%-os árfolyamértéknél kezd érdekessé lenni, s 50%-nál már olcsónak számít.

A fő gond azonban az, hogy a társaság környékén nem történik semmi, sem a piacon, sem a kommunikációban. Egyelőre nem látszik, hogy mi mozdítaná meg az árfolyamot felfelé. Likviditás híján gyakorlatilag nem lehet volument venni a papírban, s nem nagyon látszik, hogy mitől támadna fel az érdeklődés. A Flax a tőzsde egyik alvó papírjának számít, pedig volt időszak mikor még a spekulánsok is ráfigyeltek. A tulajdonosi koncentrációnak eddig még nincs jele, pedig ez jelentene esélyt a piac élénkülésére.

Amúgy a társasággal nincs semmi gond, az iparág nehézségei és a nem túl kedvező külső körülmények ellenére a cég "elpötyög magában", képes egy plusznullás teljesítmény nyújtani. A csoport magját képező Pannon-Flax Rt. működése nyereséges, úgy látszik a vadhajtások már eltűntek, komoly kockázatforrást csak az alaptevékenység külső körülményeinek rosszra fordulása jelenthet.

A cég képes az osztalékfizetésre, amely főleg az eredménytartalék rovására valósulhat meg. Tavaly a társaság 40 forintos osztalékot fizetett, s igazából nem látjuk okát, hogy miért maradna el idén a tulajdonosok felé történő kifizetés. Bár egy esetleges 40 forintos osztalék a saját tőkéhez viszonyítva nem számít soknak, a 400 forintos utolsó kötéshez képest már jelentősnek ítélhető a részvény osztalékhozama. Kár, hogy likviditás hiányában nem lehet venni, s ha valaki belefut utána nem lehet eladni. Van egy két nagyobb kötés (gyaníthatóan önkötés) a papírban, amely ettől még nem lesz likvid.

A Pannon-Flax egy nagyon szép példája a likviditási diszkontnak, az érdeklődés teljes hiánya már a vérmesebb spekulánsok lelkét sem engedi felkavarodni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?