Kuncze Gábor az árfolyam nyereség adóról, a MOL privatizációról és egyéb aktualitásokról

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:46

Kuncze Gábor tegnapi kemény hangvételű, a kormányfő kritikáját is magába foglaló parlamenti beszéde után ma reggel a Nap TV vendégeként válaszolt az újságírók kérdéseire.


A beszélgetés első fele Medgyessy Péter országértékelő beszédében felvetett ötleteivel és a tegnapi Medgyessy-Orbán beszéd értékelésével telt. E részben Kuncze a liberális párt már ismert véleményét hangsúlyozta, miszerint a közös európai lista állítás ötlete ellentétes a parlamentáris demokráciával, a köztársasági elnök közvetlen választása összetettebb közjogi kérdéseket vet fel, melynek kiemelése önmagában értelmetlen és felesleges, a parlament kisebbé alakításában pedig egyetértés van, ezért erről felesleges az egyébként nyilván elsöprő igennel végződő népszavazásra milliárdokat kidobni az ablakon.

Kuncze hangsúlyozta, hogy a nem kifejezetten aktuális közjogi kérdések helyett érdemesebb lenne a gazdasági kérdésekről beszélni. Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a hétvégén azért emelte ki a privatizáció folytatásának fontosságát, mert Orbán Viktor országértékelő beszédében ennek leállítását sürgette, s ezzel a véleménnyel szemben kívánt az SZDSZ a nyilvánosság előtt is határozottan fellépni, emlékeztetve az embereket arra, hogy az állam hosszútávon a legrosszabb tulajdonos (különben Kuncze szerint nem bukott volna meg a szinte teljes állami tulajdonon alapuló társadalmi berendezkedés közelmúltban a gyakorlatban is kipróbált koncepciója).

A privatizáció kérdéskörében újságírói kérdésre Kuncze elmondta a véleményét a MOL 10.5%-os állami részének egynapos februári privatizációjáról, melyet komoly sikerként értékelt és visszautasította a tranzakcióval kapcsolatos újságírói "titkos" jelzőt. Véleménye szerint az ÁPV vezetése megfelelő szakmai felkészültségű volt, a tranzakció pedig a piacon elfogadott értékesítési technika. Ez a típusú privatizáció a decemberi Kuncze által említett 5,700-5,800 Ft-os ajánlati árszinthez képest lényegesen magasabb, 6,500 Ft-os árat eredményezett, melynek révén az állam komoly többlet bevételt realizált az eredeti verzióhoz képest.

A tegnapi Medgyessy-Orbán találkozó kapcsán Kuncze elmondta, hogy mivel az nyilvános beszélgetés volt, érdemi vita helyett inkább a "szokásos" show elemek domináltak. Orbán Viktor árfolyamnyereség adó visszaállítási ötletére reflektálva Kuncze elmondta, hogy ő általában nem híve semmilyen új adónem bevezetésének, az árfolyam nyereség adó visszaállítását pedig ő a jelenlegi helyzetben végképp nem tartja időszerűnek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?