Kuncze Gábor az árfolyam nyereség adóról, a MOL privatizációról és egyéb aktualitásokról

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:46

Kuncze Gábor tegnapi kemény hangvételű, a kormányfő kritikáját is magába foglaló parlamenti beszéde után ma reggel a Nap TV vendégeként válaszolt az újságírók kérdéseire.


A beszélgetés első fele Medgyessy Péter országértékelő beszédében felvetett ötleteivel és a tegnapi Medgyessy-Orbán beszéd értékelésével telt. E részben Kuncze a liberális párt már ismert véleményét hangsúlyozta, miszerint a közös európai lista állítás ötlete ellentétes a parlamentáris demokráciával, a köztársasági elnök közvetlen választása összetettebb közjogi kérdéseket vet fel, melynek kiemelése önmagában értelmetlen és felesleges, a parlament kisebbé alakításában pedig egyetértés van, ezért erről felesleges az egyébként nyilván elsöprő igennel végződő népszavazásra milliárdokat kidobni az ablakon.

Kuncze hangsúlyozta, hogy a nem kifejezetten aktuális közjogi kérdések helyett érdemesebb lenne a gazdasági kérdésekről beszélni. Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a hétvégén azért emelte ki a privatizáció folytatásának fontosságát, mert Orbán Viktor országértékelő beszédében ennek leállítását sürgette, s ezzel a véleménnyel szemben kívánt az SZDSZ a nyilvánosság előtt is határozottan fellépni, emlékeztetve az embereket arra, hogy az állam hosszútávon a legrosszabb tulajdonos (különben Kuncze szerint nem bukott volna meg a szinte teljes állami tulajdonon alapuló társadalmi berendezkedés közelmúltban a gyakorlatban is kipróbált koncepciója).

A privatizáció kérdéskörében újságírói kérdésre Kuncze elmondta a véleményét a MOL 10.5%-os állami részének egynapos februári privatizációjáról, melyet komoly sikerként értékelt és visszautasította a tranzakcióval kapcsolatos újságírói "titkos" jelzőt. Véleménye szerint az ÁPV vezetése megfelelő szakmai felkészültségű volt, a tranzakció pedig a piacon elfogadott értékesítési technika. Ez a típusú privatizáció a decemberi Kuncze által említett 5,700-5,800 Ft-os ajánlati árszinthez képest lényegesen magasabb, 6,500 Ft-os árat eredményezett, melynek révén az állam komoly többlet bevételt realizált az eredeti verzióhoz képest.

A tegnapi Medgyessy-Orbán találkozó kapcsán Kuncze elmondta, hogy mivel az nyilvános beszélgetés volt, érdemi vita helyett inkább a "szokásos" show elemek domináltak. Orbán Viktor árfolyamnyereség adó visszaállítási ötletére reflektálva Kuncze elmondta, hogy ő általában nem híve semmilyen új adónem bevezetésének, az árfolyam nyereség adó visszaállítását pedig ő a jelenlegi helyzetben végképp nem tartja időszerűnek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24