Kuncze Gábor az árfolyam nyereség adóról, a MOL privatizációról és egyéb aktualitásokról

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:46

Kuncze Gábor tegnapi kemény hangvételű, a kormányfő kritikáját is magába foglaló parlamenti beszéde után ma reggel a Nap TV vendégeként válaszolt az újságírók kérdéseire.


A beszélgetés első fele Medgyessy Péter országértékelő beszédében felvetett ötleteivel és a tegnapi Medgyessy-Orbán beszéd értékelésével telt. E részben Kuncze a liberális párt már ismert véleményét hangsúlyozta, miszerint a közös európai lista állítás ötlete ellentétes a parlamentáris demokráciával, a köztársasági elnök közvetlen választása összetettebb közjogi kérdéseket vet fel, melynek kiemelése önmagában értelmetlen és felesleges, a parlament kisebbé alakításában pedig egyetértés van, ezért erről felesleges az egyébként nyilván elsöprő igennel végződő népszavazásra milliárdokat kidobni az ablakon.

Kuncze hangsúlyozta, hogy a nem kifejezetten aktuális közjogi kérdések helyett érdemesebb lenne a gazdasági kérdésekről beszélni. Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a hétvégén azért emelte ki a privatizáció folytatásának fontosságát, mert Orbán Viktor országértékelő beszédében ennek leállítását sürgette, s ezzel a véleménnyel szemben kívánt az SZDSZ a nyilvánosság előtt is határozottan fellépni, emlékeztetve az embereket arra, hogy az állam hosszútávon a legrosszabb tulajdonos (különben Kuncze szerint nem bukott volna meg a szinte teljes állami tulajdonon alapuló társadalmi berendezkedés közelmúltban a gyakorlatban is kipróbált koncepciója).

A privatizáció kérdéskörében újságírói kérdésre Kuncze elmondta a véleményét a MOL 10.5%-os állami részének egynapos februári privatizációjáról, melyet komoly sikerként értékelt és visszautasította a tranzakcióval kapcsolatos újságírói "titkos" jelzőt. Véleménye szerint az ÁPV vezetése megfelelő szakmai felkészültségű volt, a tranzakció pedig a piacon elfogadott értékesítési technika. Ez a típusú privatizáció a decemberi Kuncze által említett 5,700-5,800 Ft-os ajánlati árszinthez képest lényegesen magasabb, 6,500 Ft-os árat eredményezett, melynek révén az állam komoly többlet bevételt realizált az eredeti verzióhoz képest.

A tegnapi Medgyessy-Orbán találkozó kapcsán Kuncze elmondta, hogy mivel az nyilvános beszélgetés volt, érdemi vita helyett inkább a "szokásos" show elemek domináltak. Orbán Viktor árfolyamnyereség adó visszaállítási ötletére reflektálva Kuncze elmondta, hogy ő általában nem híve semmilyen új adónem bevezetésének, az árfolyam nyereség adó visszaállítását pedig ő a jelenlegi helyzetben végképp nem tartja időszerűnek.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem