12 °C Budapest

Kuncze Gábor az árfolyam nyereség adóról, a MOL privatizációról és egyéb aktualitásokról

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:46

Kuncze Gábor tegnapi kemény hangvételű, a kormányfő kritikáját is magába foglaló parlamenti beszéde után ma reggel a Nap TV vendégeként válaszolt az újságírók kérdéseire.


A beszélgetés első fele Medgyessy Péter országértékelő beszédében felvetett ötleteivel és a tegnapi Medgyessy-Orbán beszéd értékelésével telt. E részben Kuncze a liberális párt már ismert véleményét hangsúlyozta, miszerint a közös európai lista állítás ötlete ellentétes a parlamentáris demokráciával, a köztársasági elnök közvetlen választása összetettebb közjogi kérdéseket vet fel, melynek kiemelése önmagában értelmetlen és felesleges, a parlament kisebbé alakításában pedig egyetértés van, ezért erről felesleges az egyébként nyilván elsöprő igennel végződő népszavazásra milliárdokat kidobni az ablakon.

Kuncze hangsúlyozta, hogy a nem kifejezetten aktuális közjogi kérdések helyett érdemesebb lenne a gazdasági kérdésekről beszélni. Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a hétvégén azért emelte ki a privatizáció folytatásának fontosságát, mert Orbán Viktor országértékelő beszédében ennek leállítását sürgette, s ezzel a véleménnyel szemben kívánt az SZDSZ a nyilvánosság előtt is határozottan fellépni, emlékeztetve az embereket arra, hogy az állam hosszútávon a legrosszabb tulajdonos (különben Kuncze szerint nem bukott volna meg a szinte teljes állami tulajdonon alapuló társadalmi berendezkedés közelmúltban a gyakorlatban is kipróbált koncepciója).

A privatizáció kérdéskörében újságírói kérdésre Kuncze elmondta a véleményét a MOL 10.5%-os állami részének egynapos februári privatizációjáról, melyet komoly sikerként értékelt és visszautasította a tranzakcióval kapcsolatos újságírói "titkos" jelzőt. Véleménye szerint az ÁPV vezetése megfelelő szakmai felkészültségű volt, a tranzakció pedig a piacon elfogadott értékesítési technika. Ez a típusú privatizáció a decemberi Kuncze által említett 5,700-5,800 Ft-os ajánlati árszinthez képest lényegesen magasabb, 6,500 Ft-os árat eredményezett, melynek révén az állam komoly többlet bevételt realizált az eredeti verzióhoz képest.

A tegnapi Medgyessy-Orbán találkozó kapcsán Kuncze elmondta, hogy mivel az nyilvános beszélgetés volt, érdemi vita helyett inkább a "szokásos" show elemek domináltak. Orbán Viktor árfolyamnyereség adó visszaállítási ötletére reflektálva Kuncze elmondta, hogy ő általában nem híve semmilyen új adónem bevezetésének, az árfolyam nyereség adó visszaállítását pedig ő a jelenlegi helyzetben végképp nem tartja időszerűnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?