10 °C Budapest

Itt az év söripari üzlete? - cél a globális első hely

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:40

A világ legnagyobb sörgyártó társasága jönne létre, amennyiben sikerre vezetnének a dobogó 3. helyét elfoglaló Interbrew és az 5. AmBev közötti állítólagos tárgyalások. Az esetleges új cég 10%-kal több sört értékesítene, mint az eddig piacvezető Anheuser-Busch. A fúzió összértéke 23 milliárd dollár lenne.


Bár számos elemző szkeptikus a fúziós pletykák tekintetében, de a WSJ információi szerint a piacon terjedő híreknek van valóságalapjuk. Az Interbrew az utóbbi egy évben elzárkózott a hatalmas nemzetközi felvásárlásoktól, most azonban a dél-amerikai sörpiac gyöngye, az Ambev a cél. A brazil sörgyártó az ország 80 millió hektoliteres sörértékesítésének kétharmadát adja. A cég értékét fokozza, hogy Dél-Amerikában nő a sörfogyasztás, miközben Európában és az USA-ban a trend lefele mutat. Az Interbrew 20 országban van jelen és 100 millió hektoliter sört értékesít évente.

Egyes vélemények szerint, amennyiben a tárgyalások konkrét cselekvésekre változnának és az Interbrew ajánlatot tenne, a rivális Anheuser-Busch azonnal ellenajánlattal élne.

Az esetleges új cégben valószínűleg 30%-ot kapnának az Ambev részvényesei, miközben az Interbrew tulajdonosai 70%-kal részesednének. Az üzlet ellen a szkeptikusok két ellenérvet hoznak fel. Egyrészt az Interbrew 65%-a egy család tulajdonában van, akik nem szívesen adnák fel 50% feletti tulajdonrészüket, másrészt a Beck’s megvétele után az Interbrew elzárkózott a további tranzakcióktól.

Ha már az AmBevnél tartunk... A társaságról érdemes tudni, hogy amellett Brazilia egyik legjobban elismert menedzsmentjével rendelkezik, 2001-ben jött lére fúzióval. Joggal megkérdezheti akárki, hogy a versenyhivatal miért engedélyezte a tranzakciót. A válasz egyszerű, az AmBev a nemzeti érzelemre játszott, egy brazil multit vázolt fel, amelyet értékeltek a szabályozók.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem