27 °C Budapest

Itt az év söripari üzlete? - cél a globális első hely

Pénzcentrum
2004. március 2. 08:40

A világ legnagyobb sörgyártó társasága jönne létre, amennyiben sikerre vezetnének a dobogó 3. helyét elfoglaló Interbrew és az 5. AmBev közötti állítólagos tárgyalások. Az esetleges új cég 10%-kal több sört értékesítene, mint az eddig piacvezető Anheuser-Busch. A fúzió összértéke 23 milliárd dollár lenne.


Bár számos elemző szkeptikus a fúziós pletykák tekintetében, de a WSJ információi szerint a piacon terjedő híreknek van valóságalapjuk. Az Interbrew az utóbbi egy évben elzárkózott a hatalmas nemzetközi felvásárlásoktól, most azonban a dél-amerikai sörpiac gyöngye, az Ambev a cél. A brazil sörgyártó az ország 80 millió hektoliteres sörértékesítésének kétharmadát adja. A cég értékét fokozza, hogy Dél-Amerikában nő a sörfogyasztás, miközben Európában és az USA-ban a trend lefele mutat. Az Interbrew 20 országban van jelen és 100 millió hektoliter sört értékesít évente.

Egyes vélemények szerint, amennyiben a tárgyalások konkrét cselekvésekre változnának és az Interbrew ajánlatot tenne, a rivális Anheuser-Busch azonnal ellenajánlattal élne.

Az esetleges új cégben valószínűleg 30%-ot kapnának az Ambev részvényesei, miközben az Interbrew tulajdonosai 70%-kal részesednének. Az üzlet ellen a szkeptikusok két ellenérvet hoznak fel. Egyrészt az Interbrew 65%-a egy család tulajdonában van, akik nem szívesen adnák fel 50% feletti tulajdonrészüket, másrészt a Beck’s megvétele után az Interbrew elzárkózott a további tranzakcióktól.

Ha már az AmBevnél tartunk... A társaságról érdemes tudni, hogy amellett Brazilia egyik legjobban elismert menedzsmentjével rendelkezik, 2001-ben jött lére fúzióval. Joggal megkérdezheti akárki, hogy a versenyhivatal miért engedélyezte a tranzakciót. A válasz egyszerű, az AmBev a nemzeti érzelemre játszott, egy brazil multit vázolt fel, amelyet értékeltek a szabályozók.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?