28 °C Budapest

Gyorsuló beruházásnövekedés, 14.4%-os bővülés a feldolgozóiparban

Pénzcentrum
2004. március 2. 09:00

4.7%-kal bővült a beruházások volumene a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. A növekedés üteme ezzel a leggyorsabb volt a tavalyi negyedévek tekintetében. Az év egészében a beruházások 3.1%-kal nőttek.

A gép- és berendezésberuházások éves szinten 12.3%-kal emelkedtek, az építési beruházások 2.9%-kal csökkentek.

A beruházás 2003. évi teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások több mint egy-negyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 9.3%-os bővülése - mely a növekvő lakásberuházásokat is tartalmazza -, és a csaknem egynegyedet képviselő feldolgozóipar 13.2%-os növekedése járult hozzá.


Átlagot meghaladó a beruházások éves növekedése a kereskedelem, javítás (8,7%), a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (14,9%), a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (5,2%), valamint a pénzügyi tevékenység (21,8%) nemzetgazdasági ágakban is.

Csökkenés figyelhető meg azonban olyan jelentős nemzetgazdasági ágakban, mint a szállítás, raktározás, posta és távközlés (9.1%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (25%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (12%).

A beruházási tevékenység IV. negyedévi 4.7%-os növekedésén belül az építési beruházások 1.2%-kal, a gép- és berendezésberuházások 12.1%-kal emelkedtek. Az egész évre mutatkozó tendenciák (nemzetgazdasági ágak szerint) a IV. negyedévben is megfigyelhetők. A IV. negyedévben is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak növekedése volt a meghatározó: 12.1%-kal, illetve 14.4%-kal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A beruházások folyamatos élénkülése mindenképpen kedvező folyamatnak tekinthető. A gépberuházások bővülése az erősödő keresletnek való megfelelést szolgálja, mely elsősorban az export oldaláról érezhető. A kivitel növekedése (elsősorban az ipari exportértékesítés) igen jelentős növekedést mutatott az utolsó hónapokban. A beruházások bővülése azt mutatja, hogy a vállalkozások igyekeznek megfelelő kapacitásokkal kihasználni az erősödő keresletben rejlő lehetőségeket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem