17 °C Budapest

Gyorsuló beruházásnövekedés, 14.4%-os bővülés a feldolgozóiparban

Pénzcentrum
2004. március 2. 09:00

4.7%-kal bővült a beruházások volumene a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. A növekedés üteme ezzel a leggyorsabb volt a tavalyi negyedévek tekintetében. Az év egészében a beruházások 3.1%-kal nőttek.

A gép- és berendezésberuházások éves szinten 12.3%-kal emelkedtek, az építési beruházások 2.9%-kal csökkentek.

A beruházás 2003. évi teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások több mint egy-negyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 9.3%-os bővülése - mely a növekvő lakásberuházásokat is tartalmazza -, és a csaknem egynegyedet képviselő feldolgozóipar 13.2%-os növekedése járult hozzá.


Átlagot meghaladó a beruházások éves növekedése a kereskedelem, javítás (8,7%), a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (14,9%), a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (5,2%), valamint a pénzügyi tevékenység (21,8%) nemzetgazdasági ágakban is.

Csökkenés figyelhető meg azonban olyan jelentős nemzetgazdasági ágakban, mint a szállítás, raktározás, posta és távközlés (9.1%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (25%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (12%).

A beruházási tevékenység IV. negyedévi 4.7%-os növekedésén belül az építési beruházások 1.2%-kal, a gép- és berendezésberuházások 12.1%-kal emelkedtek. Az egész évre mutatkozó tendenciák (nemzetgazdasági ágak szerint) a IV. negyedévben is megfigyelhetők. A IV. negyedévben is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak növekedése volt a meghatározó: 12.1%-kal, illetve 14.4%-kal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A beruházások folyamatos élénkülése mindenképpen kedvező folyamatnak tekinthető. A gépberuházások bővülése az erősödő keresletnek való megfelelést szolgálja, mely elsősorban az export oldaláról érezhető. A kivitel növekedése (elsősorban az ipari exportértékesítés) igen jelentős növekedést mutatott az utolsó hónapokban. A beruházások bővülése azt mutatja, hogy a vállalkozások igyekeznek megfelelő kapacitásokkal kihasználni az erősödő keresletben rejlő lehetőségeket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?