23 °C Budapest

Gyorsuló beruházásnövekedés, 14.4%-os bővülés a feldolgozóiparban

Pénzcentrum
2004. március 2. 09:00

4.7%-kal bővült a beruházások volumene a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. A növekedés üteme ezzel a leggyorsabb volt a tavalyi negyedévek tekintetében. Az év egészében a beruházások 3.1%-kal nőttek.

A gép- és berendezésberuházások éves szinten 12.3%-kal emelkedtek, az építési beruházások 2.9%-kal csökkentek.

A beruházás 2003. évi teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások több mint egy-negyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 9.3%-os bővülése - mely a növekvő lakásberuházásokat is tartalmazza -, és a csaknem egynegyedet képviselő feldolgozóipar 13.2%-os növekedése járult hozzá.


Átlagot meghaladó a beruházások éves növekedése a kereskedelem, javítás (8,7%), a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (14,9%), a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (5,2%), valamint a pénzügyi tevékenység (21,8%) nemzetgazdasági ágakban is.

Csökkenés figyelhető meg azonban olyan jelentős nemzetgazdasági ágakban, mint a szállítás, raktározás, posta és távközlés (9.1%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (25%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (12%).

A beruházási tevékenység IV. negyedévi 4.7%-os növekedésén belül az építési beruházások 1.2%-kal, a gép- és berendezésberuházások 12.1%-kal emelkedtek. Az egész évre mutatkozó tendenciák (nemzetgazdasági ágak szerint) a IV. negyedévben is megfigyelhetők. A IV. negyedévben is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak növekedése volt a meghatározó: 12.1%-kal, illetve 14.4%-kal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beruházások folyamatos élénkülése mindenképpen kedvező folyamatnak tekinthető. A gépberuházások bővülése az erősödő keresletnek való megfelelést szolgálja, mely elsősorban az export oldaláról érezhető. A kivitel növekedése (elsősorban az ipari exportértékesítés) igen jelentős növekedést mutatott az utolsó hónapokban. A beruházások bővülése azt mutatja, hogy a vállalkozások igyekeznek megfelelő kapacitásokkal kihasználni az erősödő keresletben rejlő lehetőségeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?