33 °C Budapest

Győri road-shown a BÉT - a Rába tőzsdei helyzetéről

Pénzcentrum
2004. március 2. 14:56

Holnap érkezik el a BÉT road-showja Győrbe. A rendezvényen természetesen részt vesz a város legnagyobb (hazai) tőzsdén jegyzett társasága is, a Rába. Ebből az alkalomból egy kisebb összefoglalót készítettünk az elmúlt időszak hányattatott sorsú vállalatáról. Milyen kilátásokkal rendelkezik most a társaság, s mindez milyen árazási paraméterekkel párosul? Végezetül kitérünk a tulajdonosi

struktúrára, s az ebből levonható következtetésekre.


A múlt

Az elmúlt időszak nehézségei minden tőzsdei befektető számára ismert;
1., az iparágon belüli recesszió (az amerikai nehéz tehergépjármű gyártás 40%-ot meghaladó visszaesése)
2., árcsökkentési nyomás 2001-től 2003 közepéig a külföldi vevőktől
3., az európai személyautó piac 3%-os zsugorodása az elmúlt két évben
4., a belföldi autóbuszgyártás válsághelyzetbe kerülése és a
5., dollár gyengülése
súlyos veszteséget eredményezett az elmúlt két évben a Rábánál. A veszteségek hatására a társaság menedzsmentje az elmúlt évben megújult. Az átalakult vezetés gyakorlatilag versenyfutást folytat a dollár árfolyammal és a csökkenő termelési volumen párosa által meghatározott negatív gazdasági környezettel.

A társaság exportjának 60%-a dollárban realizálódik. Az iparági átlagos üzemi eredményszint 5-7% között mozog békeidőkben, amikor stagnál, vagy egyszámjegyű növekedést mutat a piaci kereslet. Ezen üzemi margin mellett két év alatt bekövetkezett 28%-os dollár gyengülés (HUF/USD 284 Ft-ról 208 Ft-ra esett) megoldhatatlan nehézségeket eredményezett a menedzsment számára 2002-ben és 2003-ban. Az erőforrások újra allokálása, a tevékenységek letisztítása, az agresszív hatékonyság növelés az előmunka felhasználás és forgótőke igény csökkentés területén csupán mérsékelni volt képes a fent említett negatív hatásokat. 28% hatékonyság javulás (devizaárfolyam kompenzáció) csökkenő termelési volumen mellett egyébként minden bizonnyal az iparág történetében új fejezetett nyitott volna.

A jövő

A menedzsment három héttel ezelőtt ismertette a társaság rövidtávú kilátásait. A horizonton biztató jelek kezdenek körvonalazódni. A prózai vonalra visszatérve ezen jelek:
1., növekvő rendelés állomány mind az alkatrész, mind a futómű üzletágban (lásd árbevételi tervek)
2., a honvédelmi szállítások megindulásával egy stabilan nyereséges üzlet indult útnak 2003 végén
3., a megújított értékesítési munka meghozta első eredményeit, s új piacokon jelent meg a társaság
4., az alkatrész üzletág 2 év után ismét enyhe pozitívummal zárhatja az évet
5., a futómű értékesítés (a legnagyobb üzletág) azonban veszteséges lesz

A társaság számára a legfőbb kockázatot továbbra is a HUF/USD árfolyam alakulása jelenti. Az alkatrész üzletág remélhetően eléri a break-evenhez szükséges termelési volument, míg a Jármű üzletágban a termelés felfuttatását kell kivitelezési kockázat oldalról kezelni. (Nem egy olyan gépipari projektet ismerünk, melynél a kezdeti nagy volumenű termelés meglökte a költségszintet.)

A fenti táblázatban az árbevételi oldalon a menedzsment előrejelzéseit, üzemi eredményszint oldalon a saját becsléseinket szerepeltettük.

A piaci szereplők egyértelműen arra fogják a legnagyobb hangsúlyt helyezni, hogy a belső teljesítmény javulása mikor és milyen formában jelentkezik. S a dollár további agresszív gyengülése szinte teljes egészében ellensúlyozhatja a 2004-ben belépő pozitív tényezők hatását.A gépipari részvények árazása elsősorban eredmény alapú árazás. Ennek következtében hosszas negatív hír és eredménytrendet eredményező időszak után az intézményi befektetők inkább tartózkodnak a vételi oldali aktivitástól, egészen a profitabilitás kézzelfogható jövőn belül kerüléséig.

Az alábbi táblázat egy kisebb árazási összehasonlítást mutat. A hazai gépipar tőzsdei szereplői meglehetősen rossz helyzetben vannak. Egyedül a Linamartól várható nagy biztonsággal 2004-ben pozitív eredmény, a NABI és a Rába esetében kemény harc várható a pozitív nulla eléréséért.
A negatív (nulla körüli) eredmény várakozás mellett a könyvszerinti érték (BV) alapján történő árazás, a vagyonérték szerinti ármeghatározás került előtérbe 2003-ban. A vagyonérték természetesen szintén meglehetősen relatív fogalom, hiszen végelszámolás esetén realizálható érték és a jelenleg könyvekben szereplő érték közötti arány csupán sejthető. A könyv szerinti érték alapú árazás csak cash semleges (saját vagyont fel nem élő) gazdálkodás esetén maradhat mértékadó, egyéb esetben nem ad szilárd iránymutatást. (Ez egy kicsit elméletire sikerült, de próbáljunk túllépni rajta.)Nemzetközi szinten a három amerikai társaság mutatóit szerepeltetjük, melyek igazán a magyar vállalatok közül a Rábához állnak közel. Jellemző a 10-13 között átlagos P/E (s ehhez már élénkülő amerikai kereslet, pozitív várakozások kapcsolódnak!). P/S és P/BV alapú összehasonítás nemzetközi szinten a táblázatból elvégezhető. A Rába mindkét említett mutatója elmarad a nemzetközi átlagtól, ezt azonban az elmúlt két év veszteségei indokolják, alulárazottságról objektíven nehezen beszélhetünk.

A tulajdonosi struktúra

Végül, de nem utolsó sorban nézzük mi történt a tulajdonosi szerkezettel az elmúlt másfél évben. Mint látható a szabadon elérhető részvényeken belül 30%-ról 45%-ra nőtt a hazai magánszemélyek aránya, azaz az intézményi befektetők fokozatosan hagyták el a hajót.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?