32 °C Budapest

Rákapcsol az SZDSZ - fokozott privatizáció, markáns adóreform

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:10

Az EU parlamenti választások közeledtével fokozottan próbálja magát megkülönböztetni a koalíció kisebb pártja, az SZDSZ. A megkülönböztetési szándék főleg a kormány gyenge pontján, a gazdaságpolitika területén erős. Az SZDSZ a fokozott privatizációra és egy komplex adóreformra helyezi a hangsúlyt.


Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a hétvégén bejelentette, hogy magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont, a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell. Az SZDSZ szerint még ebben a ciklusban értékesíteni lehet több száz milliárd forintos vagyont. Kuncze a privatizációs körből csak a honvédelmi, rendvédelmi és a pályavasúti tevékenységeket venné ki. A SZDSZ javaslata gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a kisebb koalíciós párton múlik, akkor még ebben a ciklusban eladásra kerülhetnek olyan cégek, mint az MVM, a Posta, vagy a Szerencsejáték Rt.

Véleményünk szerint az eladásra kerülő cégek egy része akár a tőzsdére is bevezetésre kerülhet. Főleg s Szerencsejáték Rt. lehet érdekes a befektetők számára.

A fokozott privatizáció terve természetesen jelenleg csak az SZDSZ álláspontja, akinek mindenképpen markánsabbá kell válnia politikai szempontból.

A kérdést másik oldalról is érdemes megvizsgálni. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter BÉT-en tartott tájékoztatójában elmondta, hogy az állam kínálati oldalról már nem tud hozzájárulni a tőzsde fejlődéséhez. A jelenlegi privatizációs tervek nem számolnak nagyobb vagyonértékesítésekkel (legalábbis akkorával nem mint a Szerencsejáték, vagy az MVM Rt. ).

Az, hogy a privatizáció intenzív üteme tovább folytatódik az a politikai alkufolyamat része. Az SZDSZ-nek , mint liberális pártnak nem lehet más az álláspontja, mint hogy az állam a legrosszabb tulajdonos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az SZDSZ másik gazdaságpolitikai reform irányvonala az adó köré szerveződik. Májusra a liberális párt elkészülhet egy olyan csomaggal, amely komplex módon megújítaná az adózást. A gazdasági tárcánál folyó munka a liberális gazdaságpolitikát próbálja meg érvényesíteni a kormány munkájában.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?