36 °C Budapest

Rákapcsol az SZDSZ - fokozott privatizáció, markáns adóreform

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:10

Az EU parlamenti választások közeledtével fokozottan próbálja magát megkülönböztetni a koalíció kisebb pártja, az SZDSZ. A megkülönböztetési szándék főleg a kormány gyenge pontján, a gazdaságpolitika területén erős. Az SZDSZ a fokozott privatizációra és egy komplex adóreformra helyezi a hangsúlyt.


Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a hétvégén bejelentette, hogy magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont, a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell. Az SZDSZ szerint még ebben a ciklusban értékesíteni lehet több száz milliárd forintos vagyont. Kuncze a privatizációs körből csak a honvédelmi, rendvédelmi és a pályavasúti tevékenységeket venné ki. A SZDSZ javaslata gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a kisebb koalíciós párton múlik, akkor még ebben a ciklusban eladásra kerülhetnek olyan cégek, mint az MVM, a Posta, vagy a Szerencsejáték Rt.

Véleményünk szerint az eladásra kerülő cégek egy része akár a tőzsdére is bevezetésre kerülhet. Főleg s Szerencsejáték Rt. lehet érdekes a befektetők számára.

A fokozott privatizáció terve természetesen jelenleg csak az SZDSZ álláspontja, akinek mindenképpen markánsabbá kell válnia politikai szempontból.

A kérdést másik oldalról is érdemes megvizsgálni. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter BÉT-en tartott tájékoztatójában elmondta, hogy az állam kínálati oldalról már nem tud hozzájárulni a tőzsde fejlődéséhez. A jelenlegi privatizációs tervek nem számolnak nagyobb vagyonértékesítésekkel (legalábbis akkorával nem mint a Szerencsejáték, vagy az MVM Rt. ).

Az, hogy a privatizáció intenzív üteme tovább folytatódik az a politikai alkufolyamat része. Az SZDSZ-nek , mint liberális pártnak nem lehet más az álláspontja, mint hogy az állam a legrosszabb tulajdonos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az SZDSZ másik gazdaságpolitikai reform irányvonala az adó köré szerveződik. Májusra a liberális párt elkészülhet egy olyan csomaggal, amely komplex módon megújítaná az adózást. A gazdasági tárcánál folyó munka a liberális gazdaságpolitikát próbálja meg érvényesíteni a kormány munkájában.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?