21 °C Budapest

Rákapcsol az SZDSZ - fokozott privatizáció, markáns adóreform

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:10

Az EU parlamenti választások közeledtével fokozottan próbálja magát megkülönböztetni a koalíció kisebb pártja, az SZDSZ. A megkülönböztetési szándék főleg a kormány gyenge pontján, a gazdaságpolitika területén erős. Az SZDSZ a fokozott privatizációra és egy komplex adóreformra helyezi a hangsúlyt.


Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a hétvégén bejelentette, hogy magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont, a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell. Az SZDSZ szerint még ebben a ciklusban értékesíteni lehet több száz milliárd forintos vagyont. Kuncze a privatizációs körből csak a honvédelmi, rendvédelmi és a pályavasúti tevékenységeket venné ki. A SZDSZ javaslata gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a kisebb koalíciós párton múlik, akkor még ebben a ciklusban eladásra kerülhetnek olyan cégek, mint az MVM, a Posta, vagy a Szerencsejáték Rt.

Véleményünk szerint az eladásra kerülő cégek egy része akár a tőzsdére is bevezetésre kerülhet. Főleg s Szerencsejáték Rt. lehet érdekes a befektetők számára.

A fokozott privatizáció terve természetesen jelenleg csak az SZDSZ álláspontja, akinek mindenképpen markánsabbá kell válnia politikai szempontból.

A kérdést másik oldalról is érdemes megvizsgálni. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter BÉT-en tartott tájékoztatójában elmondta, hogy az állam kínálati oldalról már nem tud hozzájárulni a tőzsde fejlődéséhez. A jelenlegi privatizációs tervek nem számolnak nagyobb vagyonértékesítésekkel (legalábbis akkorával nem mint a Szerencsejáték, vagy az MVM Rt. ).

Az, hogy a privatizáció intenzív üteme tovább folytatódik az a politikai alkufolyamat része. Az SZDSZ-nek , mint liberális pártnak nem lehet más az álláspontja, mint hogy az állam a legrosszabb tulajdonos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az SZDSZ másik gazdaságpolitikai reform irányvonala az adó köré szerveződik. Májusra a liberális párt elkészülhet egy olyan csomaggal, amely komplex módon megújítaná az adózást. A gazdasági tárcánál folyó munka a liberális gazdaságpolitikát próbálja meg érvényesíteni a kormány munkájában.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem