25 °C Budapest

Rákapcsol az SZDSZ - fokozott privatizáció, markáns adóreform

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:10

Az EU parlamenti választások közeledtével fokozottan próbálja magát megkülönböztetni a koalíció kisebb pártja, az SZDSZ. A megkülönböztetési szándék főleg a kormány gyenge pontján, a gazdaságpolitika területén erős. Az SZDSZ a fokozott privatizációra és egy komplex adóreformra helyezi a hangsúlyt.


Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a hétvégén bejelentette, hogy magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont, a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell. Az SZDSZ szerint még ebben a ciklusban értékesíteni lehet több száz milliárd forintos vagyont. Kuncze a privatizációs körből csak a honvédelmi, rendvédelmi és a pályavasúti tevékenységeket venné ki. A SZDSZ javaslata gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a kisebb koalíciós párton múlik, akkor még ebben a ciklusban eladásra kerülhetnek olyan cégek, mint az MVM, a Posta, vagy a Szerencsejáték Rt.

Véleményünk szerint az eladásra kerülő cégek egy része akár a tőzsdére is bevezetésre kerülhet. Főleg s Szerencsejáték Rt. lehet érdekes a befektetők számára.

A fokozott privatizáció terve természetesen jelenleg csak az SZDSZ álláspontja, akinek mindenképpen markánsabbá kell válnia politikai szempontból.

A kérdést másik oldalról is érdemes megvizsgálni. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter BÉT-en tartott tájékoztatójában elmondta, hogy az állam kínálati oldalról már nem tud hozzájárulni a tőzsde fejlődéséhez. A jelenlegi privatizációs tervek nem számolnak nagyobb vagyonértékesítésekkel (legalábbis akkorával nem mint a Szerencsejáték, vagy az MVM Rt. ).

Az, hogy a privatizáció intenzív üteme tovább folytatódik az a politikai alkufolyamat része. Az SZDSZ-nek , mint liberális pártnak nem lehet más az álláspontja, mint hogy az állam a legrosszabb tulajdonos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az SZDSZ másik gazdaságpolitikai reform irányvonala az adó köré szerveződik. Májusra a liberális párt elkészülhet egy olyan csomaggal, amely komplex módon megújítaná az adózást. A gazdasági tárcánál folyó munka a liberális gazdaságpolitikát próbálja meg érvényesíteni a kormány munkájában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM