Jaksity György a Draskovics csomagról, a strukturális reformok szükségességéről és a BÉT jövőjéről

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:37

Jaksity Györggyel, a Budapesti Értéktőzsde elnökével készült nagy interjú a Magyar Hírlap hétvégi számában, melyben a BÉT lehetséges jövőjének érintése mellett elsősorban makrogazdasági kérdésekről, a magyar gazdaság jövőjének alakításáról volt szó. Arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a szükséges strukturális reformokat végrehajtani, a választ ma még első hallásra sajnos talán kissé utópisztikusan az interjú zárógondolata fogalmazta meg: "Egy ország tudja, mi lenne a megoldás, már csak a politikusoknak kellene ugyanezt észrevenniük. Le kell ülni egymással, s néhány olyan döntést hozni, amelyik mindkét oldalnak megfelel, függetlenül attól, hogy 2006-ban kormányon vagy ellenzékben politizál tovább. Nekik is csak az lehet az érdekük, hogy virágzó gazdaságot működtető országban éljenek."

Az interjúban Jaksity György a "Draskovics csomag"-nak azt a kormány által marketing szempontból kiváló, ám mégis ki nem aknázott jellegét emelte ki, mely szerint az embereknek 185 mrd Ft-tal kevesebb adót kell fizetni az idei évben az intézkedéseknek köszönhetően, az állam ennyivel kevesebbet költ magára.

A magyar gazdaság deficit problémáinak megoldására Jaksity az olcsóbb állam megalkotását tartja megfelelő válasznak, mely jelentős közalkalmazotti létszám leépítéssel kellene együttjárjon.

A BÉT elnöke nem gondolja úgy, hogy 3%-os gazdasági növekedés mellett válságról kellene beszélni Magyarországon. A magas hazai reál kamaton ezért Jasily "csodálkozik". Az MNB-Kormány együttműködéssel kapcsolatban Jaksity diplomatikusan nyilvánított véleményt hangoztatva, hogy a piacot a két szereplő harmonikus együttműködése nyugtatná meg igazán.

A BÉT jövőjével kapcsolatban a regionális együttműködés esélyét az elnök minimálisnak látja, fontosabb azonban az együttműködés a Deutsche Börse-vel. Jaksity kiemelte, hogy fontos lenne új magyar társaságok tőzsdére jövetele, ahhoz azonban, hogy a tőzsde vonzó legyen a magyar vállalatok számára, szükség lenne arra, hogy a magyar vállalatok többsége ne rémüljön meg a nyilvánosságtól és az adatszolgáltatási kötelezettségektől.
Ezzel pedig már vissza is kanyarodhattunk a strukturális reformok kérdéséhez, hiszen Jaksity szerint átfogó adóreformra lenne szükség, mely után morális megtisztulás következhetne, melyben már lehetne a gazdaság szereplőitől fegyelmet követelni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek megalkotásához lenne szükség Jaksity György szerint rövid távú választási érdekeiket félretevő konszenzusra a politikai pártok részéről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm