31 °C Budapest

Jaksity György a Draskovics csomagról, a strukturális reformok szükségességéről és a BÉT jövőjéről

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:37

Jaksity Györggyel, a Budapesti Értéktőzsde elnökével készült nagy interjú a Magyar Hírlap hétvégi számában, melyben a BÉT lehetséges jövőjének érintése mellett elsősorban makrogazdasági kérdésekről, a magyar gazdaság jövőjének alakításáról volt szó. Arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a szükséges strukturális reformokat végrehajtani, a választ ma még első hallásra sajnos talán kissé utópisztikusan az interjú zárógondolata fogalmazta meg: "Egy ország tudja, mi lenne a megoldás, már csak a politikusoknak kellene ugyanezt észrevenniük. Le kell ülni egymással, s néhány olyan döntést hozni, amelyik mindkét oldalnak megfelel, függetlenül attól, hogy 2006-ban kormányon vagy ellenzékben politizál tovább. Nekik is csak az lehet az érdekük, hogy virágzó gazdaságot működtető országban éljenek."

Az interjúban Jaksity György a "Draskovics csomag"-nak azt a kormány által marketing szempontból kiváló, ám mégis ki nem aknázott jellegét emelte ki, mely szerint az embereknek 185 mrd Ft-tal kevesebb adót kell fizetni az idei évben az intézkedéseknek köszönhetően, az állam ennyivel kevesebbet költ magára.

A magyar gazdaság deficit problémáinak megoldására Jaksity az olcsóbb állam megalkotását tartja megfelelő válasznak, mely jelentős közalkalmazotti létszám leépítéssel kellene együttjárjon.

A BÉT elnöke nem gondolja úgy, hogy 3%-os gazdasági növekedés mellett válságról kellene beszélni Magyarországon. A magas hazai reál kamaton ezért Jasily "csodálkozik". Az MNB-Kormány együttműködéssel kapcsolatban Jaksity diplomatikusan nyilvánított véleményt hangoztatva, hogy a piacot a két szereplő harmonikus együttműködése nyugtatná meg igazán.

A BÉT jövőjével kapcsolatban a regionális együttműködés esélyét az elnök minimálisnak látja, fontosabb azonban az együttműködés a Deutsche Börse-vel. Jaksity kiemelte, hogy fontos lenne új magyar társaságok tőzsdére jövetele, ahhoz azonban, hogy a tőzsde vonzó legyen a magyar vállalatok számára, szükség lenne arra, hogy a magyar vállalatok többsége ne rémüljön meg a nyilvánosságtól és az adatszolgáltatási kötelezettségektől.
Ezzel pedig már vissza is kanyarodhattunk a strukturális reformok kérdéséhez, hiszen Jaksity szerint átfogó adóreformra lenne szükség, mely után morális megtisztulás következhetne, melyben már lehetne a gazdaság szereplőitől fegyelmet követelni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek megalkotásához lenne szükség Jaksity György szerint rövid távú választási érdekeiket félretevő konszenzusra a politikai pártok részéről.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?