37 °C Budapest

Jaksity György a Draskovics csomagról, a strukturális reformok szükségességéről és a BÉT jövőjéről

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:37

Jaksity Györggyel, a Budapesti Értéktőzsde elnökével készült nagy interjú a Magyar Hírlap hétvégi számában, melyben a BÉT lehetséges jövőjének érintése mellett elsősorban makrogazdasági kérdésekről, a magyar gazdaság jövőjének alakításáról volt szó. Arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a szükséges strukturális reformokat végrehajtani, a választ ma még első hallásra sajnos talán kissé utópisztikusan az interjú zárógondolata fogalmazta meg: "Egy ország tudja, mi lenne a megoldás, már csak a politikusoknak kellene ugyanezt észrevenniük. Le kell ülni egymással, s néhány olyan döntést hozni, amelyik mindkét oldalnak megfelel, függetlenül attól, hogy 2006-ban kormányon vagy ellenzékben politizál tovább. Nekik is csak az lehet az érdekük, hogy virágzó gazdaságot működtető országban éljenek."

Az interjúban Jaksity György a "Draskovics csomag"-nak azt a kormány által marketing szempontból kiváló, ám mégis ki nem aknázott jellegét emelte ki, mely szerint az embereknek 185 mrd Ft-tal kevesebb adót kell fizetni az idei évben az intézkedéseknek köszönhetően, az állam ennyivel kevesebbet költ magára.

A magyar gazdaság deficit problémáinak megoldására Jaksity az olcsóbb állam megalkotását tartja megfelelő válasznak, mely jelentős közalkalmazotti létszám leépítéssel kellene együttjárjon.

A BÉT elnöke nem gondolja úgy, hogy 3%-os gazdasági növekedés mellett válságról kellene beszélni Magyarországon. A magas hazai reál kamaton ezért Jasily "csodálkozik". Az MNB-Kormány együttműködéssel kapcsolatban Jaksity diplomatikusan nyilvánított véleményt hangoztatva, hogy a piacot a két szereplő harmonikus együttműködése nyugtatná meg igazán.

A BÉT jövőjével kapcsolatban a regionális együttműködés esélyét az elnök minimálisnak látja, fontosabb azonban az együttműködés a Deutsche Börse-vel. Jaksity kiemelte, hogy fontos lenne új magyar társaságok tőzsdére jövetele, ahhoz azonban, hogy a tőzsde vonzó legyen a magyar vállalatok számára, szükség lenne arra, hogy a magyar vállalatok többsége ne rémüljön meg a nyilvánosságtól és az adatszolgáltatási kötelezettségektől.
Ezzel pedig már vissza is kanyarodhattunk a strukturális reformok kérdéséhez, hiszen Jaksity szerint átfogó adóreformra lenne szükség, mely után morális megtisztulás következhetne, melyben már lehetne a gazdaság szereplőitől fegyelmet követelni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek megalkotásához lenne szükség Jaksity György szerint rövid távú választási érdekeiket félretevő konszenzusra a politikai pártok részéről.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?