12 °C Budapest

Csökkenő bizalom a feldolgozóiparban, 50 alatt az index

Pénzcentrum
2004. március 1. 10:29

50 pont alá, 48.1 pontra csökkent a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke februárban. A mutató januárban 50.2 ponton, tavaly februárban 49.4 ponton állt. A 2003-as év eleji indexértékekkel összehasonlítva a csökkenés nem meglepő, hiszen a visszaesés a tavalyi évben is februártól jelentkezett.

A január-februári időszak átlagos teljesítménye (49.2) az idei évben a feldolgozóipar visszaesését mutatja, míg az előző évek azonos időszakaira növekedés volt jellemző.


A januárhoz képesti gyengülő teljesítmény a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. A beszerzési vezetők optimizmusára utal, hogy a beszerzési mennyiség (50.9) nem csökkent az előző hónaphoz képest, bár növekedési üteme kisebb, mint a korábban mért. A külpiaci mutatók továbbra is növekedést jeleznek , de az import (53.3) mennyisége jobban nőtt februárban, mint az exporté (51.9).

Az előző havi értékéhez képest 2.3 százalékponttal csökkent a termelési index (47.7). Az előző évek februári termelésnövekedéséhez képest (előző három év átlaga: 54.7) a csökkenés jelentősnek mondható. A visszaesés hátterében leginkább az új megrendelések (49.5) előző hónaphoz viszonyított csökkenése húzódik meg. A januári 53.6 százalékos indexértéket februárban 4.1 százalékponttal kisebb követi. A megrendelések visszaesése leginkább a vegyiparban és az élelmiszeriparban jelentkezett február hónapban.

A januári jelentős árnövekedés ugyan 0.9 százalékponttal mérséklődött, de az előző évek azonos időszakaival történő összehasonlítás szerint továbbra is jelentős a beszerzési árak februárra jellemző növekedése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Továbbra is növekedést mutat a vásárolt készletek (54.1) mennyisége, a növekedés meghaladja a januárit, a késztermékkészletek (48.9) állományra növekedés után csökkenés jellemző.

A tizenötödik hónapja folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index februári értéke: 43.8. Ez továbbra is csökkenő foglalkoztatottságra utal.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?