18 °C Budapest

Csökkenő bizalom a feldolgozóiparban, 50 alatt az index

Pénzcentrum
2004. március 1. 10:29

50 pont alá, 48.1 pontra csökkent a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke februárban. A mutató januárban 50.2 ponton, tavaly februárban 49.4 ponton állt. A 2003-as év eleji indexértékekkel összehasonlítva a csökkenés nem meglepő, hiszen a visszaesés a tavalyi évben is februártól jelentkezett.

A január-februári időszak átlagos teljesítménye (49.2) az idei évben a feldolgozóipar visszaesését mutatja, míg az előző évek azonos időszakaira növekedés volt jellemző.


A januárhoz képesti gyengülő teljesítmény a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. A beszerzési vezetők optimizmusára utal, hogy a beszerzési mennyiség (50.9) nem csökkent az előző hónaphoz képest, bár növekedési üteme kisebb, mint a korábban mért. A külpiaci mutatók továbbra is növekedést jeleznek , de az import (53.3) mennyisége jobban nőtt februárban, mint az exporté (51.9).

Az előző havi értékéhez képest 2.3 százalékponttal csökkent a termelési index (47.7). Az előző évek februári termelésnövekedéséhez képest (előző három év átlaga: 54.7) a csökkenés jelentősnek mondható. A visszaesés hátterében leginkább az új megrendelések (49.5) előző hónaphoz viszonyított csökkenése húzódik meg. A januári 53.6 százalékos indexértéket februárban 4.1 százalékponttal kisebb követi. A megrendelések visszaesése leginkább a vegyiparban és az élelmiszeriparban jelentkezett február hónapban.

A januári jelentős árnövekedés ugyan 0.9 százalékponttal mérséklődött, de az előző évek azonos időszakaival történő összehasonlítás szerint továbbra is jelentős a beszerzési árak februárra jellemző növekedése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbra is növekedést mutat a vásárolt készletek (54.1) mennyisége, a növekedés meghaladja a januárit, a késztermékkészletek (48.9) állományra növekedés után csökkenés jellemző.

A tizenötödik hónapja folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index februári értéke: 43.8. Ez továbbra is csökkenő foglalkoztatottságra utal.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem