21 °C Budapest

Csökkenő bizalom a feldolgozóiparban, 50 alatt az index

Pénzcentrum
2004. március 1. 10:29

50 pont alá, 48.1 pontra csökkent a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke februárban. A mutató januárban 50.2 ponton, tavaly februárban 49.4 ponton állt. A 2003-as év eleji indexértékekkel összehasonlítva a csökkenés nem meglepő, hiszen a visszaesés a tavalyi évben is februártól jelentkezett.

A január-februári időszak átlagos teljesítménye (49.2) az idei évben a feldolgozóipar visszaesését mutatja, míg az előző évek azonos időszakaira növekedés volt jellemző.


A januárhoz képesti gyengülő teljesítmény a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. A beszerzési vezetők optimizmusára utal, hogy a beszerzési mennyiség (50.9) nem csökkent az előző hónaphoz képest, bár növekedési üteme kisebb, mint a korábban mért. A külpiaci mutatók továbbra is növekedést jeleznek , de az import (53.3) mennyisége jobban nőtt februárban, mint az exporté (51.9).

Az előző havi értékéhez képest 2.3 százalékponttal csökkent a termelési index (47.7). Az előző évek februári termelésnövekedéséhez képest (előző három év átlaga: 54.7) a csökkenés jelentősnek mondható. A visszaesés hátterében leginkább az új megrendelések (49.5) előző hónaphoz viszonyított csökkenése húzódik meg. A januári 53.6 százalékos indexértéket februárban 4.1 százalékponttal kisebb követi. A megrendelések visszaesése leginkább a vegyiparban és az élelmiszeriparban jelentkezett február hónapban.

A januári jelentős árnövekedés ugyan 0.9 százalékponttal mérséklődött, de az előző évek azonos időszakaival történő összehasonlítás szerint továbbra is jelentős a beszerzési árak februárra jellemző növekedése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Továbbra is növekedést mutat a vásárolt készletek (54.1) mennyisége, a növekedés meghaladja a januárit, a késztermékkészletek (48.9) állományra növekedés után csökkenés jellemző.

A tizenötödik hónapja folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index februári értéke: 43.8. Ez továbbra is csökkenő foglalkoztatottságra utal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?