25 °C Budapest

Magyarország közepes

Pénzcentrum
2004. február 27. 15:56

Közepesre teljesített Magyarország a csatlakozó, illetve a csatlakozásra váró országok mezőnyében az információs társadalomra való felkészülés, a tudásalapú gazdaság kiépítése terén - derül ki az eEurope+ program összegzéséből.

2001 júniusában az Európai Tanács gőteborgi ülésén fogadták el az Europe+ akciótervet, amelyből az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok fogalmazzák meg azokat a célokat és lépéseket, melyekkel sikeresen haladhatnak előre az információs társadalom kiépítésében, s melyek révén közelebb kerülhetnek a tagállamokhoz az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások elterjedtsége és használata tekintetében- áll az IHM összefoglalójában.

Európa vezetői 2000-ben a Lisszaboni Csúcstalálkozón fogalmazták meg az unió számára azt a célt, hogy Európa 2010-re váljon a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává, amely képes a fenntartható fejlődés követelményének teljesítésére, s amely nagyobb társadalmi kohéziót, több és jobb munkalehetőséget biztosít.

A tavaly év végén lezárult eEurope+ program zárójelentését a február 26-27-én Budapesten megrendezett Európai Miniszteri Konferencia az Információs Társadalomról elnevezésű rendezvényen tárgyalták meg az Európai Unió, valamint a csatlakozó és csatlakozásra váró országok küldöttei.

A zárójelentés megállapította, hogy számos területen jelentős előrelépés történt valamennyi, az eEurope+ programot elindító országban. Mindenhol jelentősen nőtt például a PC-, valamint az internet ellátottság , bár a legtöbb országban - köztük Magyarországon - ennek ellenére is jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának.

Ugyancsak jelentékeny előrelépést tett a legtöbb ország a vezetékes hálózatok modernizációja terén. A 13 ország közül Csehország, Ciprus, Málta és Szlovénia 100 százalékban, Magyarország és további két ország 90 százalékban digitalizálta vezetékes hálózatát.

Az országok többsége sikeres lépéseket tett az Európai Unióvaló való jogharmonizáció megvalósítására és a távközlési és informatikai piacok liberalizálására is.

Sikeresen haladtak előre az országok az elektronikus kormányzati szolgáltatások kiépítése terén is. Míg 2001-ben az eEurope+ akciótervben megfogalmazott lakossági szolgáltatások 80 százaléka nem volt elérhető egyik országban sem, 2003-ra 34 százalékra csökkent a csupán kísérleti szinten létező lakossági online kormányzati szolgáltatások aránya.

A jelentés megállapítja, Magyarország három területen az éllovasok közé tartozik. A csatlakozó országok közül hazánk a harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottság terén, melynek szintje eléri az uniós országok átlagát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen jó eredményeket mutathat fel Magyarország a közép- és felsőfokú oktatás infokommunikációs eszközellátottsága terén. A csatlakozó országok közül hazánkban a legmagasabb a 100 diákra jutó számítógépek száma a középiskolákban, a felsőoktatás terén pedig megháromszorozódott a 100 diákra jutó PC-k száma az eEurope+ beindulása óta, s ezzel — további három ország mellett — teljesítettük az akciótervben megfogalmazott célokat.

Ugyancsak jól teljesített az ország az egészségügy területén. Az egészségügyi ellátás számára különösen nagy jelentőséggel bíró háziorvosi rendszert tekintve Magyarországon 100 százalékos a személyi számítógép ellátottság.

Hazánk ugyanakkor több területen le van maradva a csatlakozó és csatlakozásra váró országok átlagától. Az elmúlt évi dinamikus növekedés ellenére, még mindig nálunk az egyik legalacsonyabb az internetet használók aránya, az átlagnál kevésbé terjedt el az eBusiness és az eBanking.

Az eEurope+ akcióterv lezárultával a 10 ország csatlakozik az eEurope2005-höz, a 15 uniós tagállam tavaly elindított akciótervéhez. A jelentés megállapítja, hogy noha az eEurope+ javította a csatlakozó és csatlakozásra váró országok helyzetét, ám az eEurope 2005 ezek ellenére is jelentős kihívást jelent majd számukra.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az egyes országok politikájában továbbra is kiemelt helyet kell biztosítani az információs társadalommal kapcsolatos célok megvalósításának. Így például különösen nagy hangsúlyt kell helyezni az információs társadalom és a tudásgazdaság előnyeinek minél teljesebb kiaknázását lehetővé tevő szélessávú hálózatok gyors terjedésére, valamint az üzleti és lakossági szolgáltatások, alkalmazások és tartalmak elterjedését támogató programoknak- adta közre az IHM.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22