27 °C Budapest

Magyarország közepes

Pénzcentrum
2004. február 27. 15:56

Közepesre teljesített Magyarország a csatlakozó, illetve a csatlakozásra váró országok mezőnyében az információs társadalomra való felkészülés, a tudásalapú gazdaság kiépítése terén - derül ki az eEurope+ program összegzéséből.

2001 júniusában az Európai Tanács gőteborgi ülésén fogadták el az Europe+ akciótervet, amelyből az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok fogalmazzák meg azokat a célokat és lépéseket, melyekkel sikeresen haladhatnak előre az információs társadalom kiépítésében, s melyek révén közelebb kerülhetnek a tagállamokhoz az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások elterjedtsége és használata tekintetében- áll az IHM összefoglalójában.

Európa vezetői 2000-ben a Lisszaboni Csúcstalálkozón fogalmazták meg az unió számára azt a célt, hogy Európa 2010-re váljon a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává, amely képes a fenntartható fejlődés követelményének teljesítésére, s amely nagyobb társadalmi kohéziót, több és jobb munkalehetőséget biztosít.

A tavaly év végén lezárult eEurope+ program zárójelentését a február 26-27-én Budapesten megrendezett Európai Miniszteri Konferencia az Információs Társadalomról elnevezésű rendezvényen tárgyalták meg az Európai Unió, valamint a csatlakozó és csatlakozásra váró országok küldöttei.

A zárójelentés megállapította, hogy számos területen jelentős előrelépés történt valamennyi, az eEurope+ programot elindító országban. Mindenhol jelentősen nőtt például a PC-, valamint az internet ellátottság , bár a legtöbb országban - köztük Magyarországon - ennek ellenére is jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának.

Ugyancsak jelentékeny előrelépést tett a legtöbb ország a vezetékes hálózatok modernizációja terén. A 13 ország közül Csehország, Ciprus, Málta és Szlovénia 100 százalékban, Magyarország és további két ország 90 százalékban digitalizálta vezetékes hálózatát.

Az országok többsége sikeres lépéseket tett az Európai Unióvaló való jogharmonizáció megvalósítására és a távközlési és informatikai piacok liberalizálására is.

Sikeresen haladtak előre az országok az elektronikus kormányzati szolgáltatások kiépítése terén is. Míg 2001-ben az eEurope+ akciótervben megfogalmazott lakossági szolgáltatások 80 százaléka nem volt elérhető egyik országban sem, 2003-ra 34 százalékra csökkent a csupán kísérleti szinten létező lakossági online kormányzati szolgáltatások aránya.

A jelentés megállapítja, Magyarország három területen az éllovasok közé tartozik. A csatlakozó országok közül hazánk a harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottság terén, melynek szintje eléri az uniós országok átlagát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Különösen jó eredményeket mutathat fel Magyarország a közép- és felsőfokú oktatás infokommunikációs eszközellátottsága terén. A csatlakozó országok közül hazánkban a legmagasabb a 100 diákra jutó számítógépek száma a középiskolákban, a felsőoktatás terén pedig megháromszorozódott a 100 diákra jutó PC-k száma az eEurope+ beindulása óta, s ezzel — további három ország mellett — teljesítettük az akciótervben megfogalmazott célokat.

Ugyancsak jól teljesített az ország az egészségügy területén. Az egészségügyi ellátás számára különösen nagy jelentőséggel bíró háziorvosi rendszert tekintve Magyarországon 100 százalékos a személyi számítógép ellátottság.

Hazánk ugyanakkor több területen le van maradva a csatlakozó és csatlakozásra váró országok átlagától. Az elmúlt évi dinamikus növekedés ellenére, még mindig nálunk az egyik legalacsonyabb az internetet használók aránya, az átlagnál kevésbé terjedt el az eBusiness és az eBanking.

Az eEurope+ akcióterv lezárultával a 10 ország csatlakozik az eEurope2005-höz, a 15 uniós tagállam tavaly elindított akciótervéhez. A jelentés megállapítja, hogy noha az eEurope+ javította a csatlakozó és csatlakozásra váró országok helyzetét, ám az eEurope 2005 ezek ellenére is jelentős kihívást jelent majd számukra.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az egyes országok politikájában továbbra is kiemelt helyet kell biztosítani az információs társadalommal kapcsolatos célok megvalósításának. Így például különösen nagy hangsúlyt kell helyezni az információs társadalom és a tudásgazdaság előnyeinek minél teljesebb kiaknázását lehetővé tevő szélessávú hálózatok gyors terjedésére, valamint az üzleti és lakossági szolgáltatások, alkalmazások és tartalmak elterjedését támogató programoknak- adta közre az IHM.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM