25 °C Budapest

Bácskai hivatali visszaélésben bűnös - büntetése: lefokozás

Pénzcentrum
2004. február 27. 11:38

Hivatali visszaélésben bűnösnek találta, ezért lefokozással sújtotta, ugyanakkor felmentette a gondatlan államtitoksértés vádja alól Bácskai János dandártábornokot elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa - tájékoztatott a mai ítélethirdetésről az MTI.

A vád szerint a nemzetbiztonsági tiszt bűnpártolást követett el azzal tavaly nyáron, hogy bár rendelkezett információkkal a Kulcsár Attila, a K&H Equities brókere által elkövetett bűncselekményekről, fellépett annak érdekében, hogy az arra utaló iratok ne kerüljenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének birtokába. Az államtitoksértést pedig azzal követte el a vádlott, hogy a munkahelyéről hazavitt egy szigorúan titkos minősítésű iratot és azt az íróasztalán találták meg a Kulcsár-ügyben házkutatást tartó katonai ügyészek.
Vádbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést illetve mellékbüntetésként lefokozást indítványozott. A védő ugyanakkor a vád megalapozatlansága miatt felmentést kért.

Bácskai János az utolsó szó jogán pontról pontra reflektált a bűnpártolás vádjára, mely szerint szívességi alapon annak tudatában, hogy kulcsár Attila bűncselekményeket követett el, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elől a rendőrség közreműködésével próbált meg iratokat elvonni.
Bácskai János hangsúlyozta azt is, hogy amikor Kulcsár Attilával való kapcsolattartása nyomán bűncselekményre utaló információ jutott a tudomására, azt a büntetőeljárási törvény hivatalos személyre vonatkozó rendelkezésének megfelelően továbbította az arra illetékes hatóságoknak.

A másik vádpont, a gondatlan államtitoksértés kapcsán Bácskai János annyit mondott: feltehetően megszegte a titkos ügykezelés szabályait azzal, hogy otthonába vitt, és íróasztalán hagyott egy minősített iratot, ám ahhoz senki nem férhetett hozzá.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?