Bácskai hivatali visszaélésben bűnös - büntetése: lefokozás

Pénzcentrum
2004. február 27. 11:38

Hivatali visszaélésben bűnösnek találta, ezért lefokozással sújtotta, ugyanakkor felmentette a gondatlan államtitoksértés vádja alól Bácskai János dandártábornokot elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa - tájékoztatott a mai ítélethirdetésről az MTI.

A vád szerint a nemzetbiztonsági tiszt bűnpártolást követett el azzal tavaly nyáron, hogy bár rendelkezett információkkal a Kulcsár Attila, a K&H Equities brókere által elkövetett bűncselekményekről, fellépett annak érdekében, hogy az arra utaló iratok ne kerüljenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének birtokába. Az államtitoksértést pedig azzal követte el a vádlott, hogy a munkahelyéről hazavitt egy szigorúan titkos minősítésű iratot és azt az íróasztalán találták meg a Kulcsár-ügyben házkutatást tartó katonai ügyészek.
Vádbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést illetve mellékbüntetésként lefokozást indítványozott. A védő ugyanakkor a vád megalapozatlansága miatt felmentést kért.

Bácskai János az utolsó szó jogán pontról pontra reflektált a bűnpártolás vádjára, mely szerint szívességi alapon annak tudatában, hogy kulcsár Attila bűncselekményeket követett el, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elől a rendőrség közreműködésével próbált meg iratokat elvonni.
Bácskai János hangsúlyozta azt is, hogy amikor Kulcsár Attilával való kapcsolattartása nyomán bűncselekményre utaló információ jutott a tudomására, azt a büntetőeljárási törvény hivatalos személyre vonatkozó rendelkezésének megfelelően továbbította az arra illetékes hatóságoknak.

A másik vádpont, a gondatlan államtitoksértés kapcsán Bácskai János annyit mondott: feltehetően megszegte a titkos ügykezelés szabályait azzal, hogy otthonába vitt, és íróasztalán hagyott egy minősített iratot, ám ahhoz senki nem férhetett hozzá.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem