Greenspan szerint nem szabad adót emelni

Pénzcentrum
2004. február 26. 09:26

Az adóemelések ellen, ugyanakkor a költségvetési hiány csökkentése mellett szállt síkra Alan Greenspan a FED elnöke. Greenspan szerint a deficit mérséklését nem az adók növelésével, hanem elsősorban a szociális illetve egészségügyi kiadások csökkentésével kell elérni.

Greenspan véleménynyilvánítását erős kritika érte a demokrata elnökjelöltek részéről. John Kerry, a demokraták éllovasa szerint a gazdagok számára kedvező adócsökkentéseket vissza kellene venni, és a deficitet nem a szociális kiadások megnyirbálásán keresztül kell elérni. Kerry kijelentette, hogy az ő elnöksége alatt a Greenspan által javasolt lépések nem valósulnának meg.

Az adócsökkentési lépések egybevágnak Greenspan javaslataival, ugyanakkor Bush a választási kampány miatt igyekezett elhatárolódni az olyan kijelentésektől, melyek a szociális kiadások esetleges csökkentését helyezik kilátásba.

Greenspan az adóemelések veszélyét a gazdasági növekedés ütemének csökkenésében látja. A lassuló növekedés kevesebb adóztatható jövedelmet is jelent. Emiatt a deficit csökkentését nem az elvonások növelésével, inkább a kiadások csökkentésével kell megvalósítani. Greenspan hozzátette, hogy a szociális segélyek indexálását nem a fogyasztói árindexhez kellene kapcsolni, hanem az ún. lánc típusú fogyasztói árindexhez, mely jobban figyelembe veszi a drágább termékek miatt fellépő helyettesítési hatást (tehát alacsonyabb annál).

Greenspan szerint a gazdaságban már nincs deflációs veszély, ugyanakkor a gyors termelékenységnövekedés a kihasználatlan kapacitások mellett továbbra is alacsonyan tartja az inflációt. Greenspan az árstabilitást valahol 0.5 és 1% között definiálja, ugyanakkor azt nem említette, hogy melyik árindex szerint.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43