18 °C Budapest

Róna Péter: a NABI veszteségének részleteiről - csökkenhet a céltartalék

Pénzcentrum
2004. február 25. 11:27

Róna Péterrel, a NABI alapító elnökével beszélgettünk a csalódást keltő negyedik negyedév veszteségének okairól. Mint ismeretes a negyedév vesztesége számviteli okokból meghaladták a menedzsment által jelzett szintet. Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet. Az elnök a beszélgetés során kiemelte, hogy a társaság iránti vevői bizalom töretlen, egyetlen vevő sem lépett vissza a rendelésétől a bekövetkezett késések ellenére sem.

Előzmények
Róna Péter január végén Tőzsdeklub rendezvényünkben egyetértett azon piaci várakozásokkal, hogy a negyedik negyedévben a társaság a megnövekedett kiszállítások mellett nullszaldó körüli teljesítményt érhetett el. Ezzel szemben 4.5 m USD veszteséget realizált a társaság, melyet a menedzsment a szigorú US GAAP (amerikai számviteli elvek) előírásokkal magyarázott (3.1 m USD céltartalék képzés) a gyorsjelentésben.

Az okok
Róna Péter elmondása szerint a céltartalék növekményt a társaság könyvvizsgálója látta indokoltnak a következők miatt:
A NABI amikor új busztípus gyártását kezdi meg értelemszerűen az első x darabon a magasabb munkaidő ráfordítás és általánosan alacsonyabb hatékonyság miatt veszteséget realizál. Ezen veszteségek elszámolásra is kerülnek. Ugyanakkor a NABI saját termelési tapasztalata alapján ki tudja előre mutatni, hogy várhatóan hányadik darabtól nullszaldós a termék, és hányadiktól nyereséges a hatékonyságnövekedés révén.

2003 végén több új széria is gyártásban volt, a könyvvizsgáló azzal az igénnyel állt elő, hogy a széria első felén realizált veszteség mértékével megegyező veszteségre képezzen céltartalékot a NABI, mivel ő nem látja pontosan, hogy a cég által előrejelzett hatékonyságnövekedés ténylegesen be fog-e következni. Tehát az adott gyártásban lévő új szériák vonatkozásában - a fennmaradt rendelési mennyiség szorozva 2003 december 31-ig az adott szérián darabonként realizált átlagos veszteség - mértékével megnöveltette a jövőbeni veszteségek fedezetére a céltartalékot a könyvvizsgáló.

Mindazonáltal a január 1. óta eltelt időszak tapasztalatai alapján a társaság könyvvizsgálója a napokban jelezte, hogy ténylegesen bekövetkezett a hatékonyságnövekedés, így az idei év elején bizonyított teljesítmény alapján az auditált kimutatásokban feltehetően kisebb céltartalék képzés is elegendő lehet. Mindennek egyenes következménye, hogy a veszteség mértéke kisebb lehet az auditált eredménykimutatásban mint a gyorsjelentésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vevők
Róna Péter megítélése szerint az elmúlt nehéz időszak legnagyobb eredménye, hogy a vevők nem fordultak el a NABI-tól. A vevők megtehették volna, hogy a késések miatt elállnak bizonyos rendelésektől, ugyanakkor megvizsgálták mind az amerikai, mind a budapesti gyártási folyamatokat, s úgy találták, hogy a vállalat felül fog emelkedni a problémákon és ezért ők fenntartják rendelésüket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm