27 °C Budapest

Róna Péter: a NABI veszteségének részleteiről - csökkenhet a céltartalék

Pénzcentrum
2004. február 25. 11:27

Róna Péterrel, a NABI alapító elnökével beszélgettünk a csalódást keltő negyedik negyedév veszteségének okairól. Mint ismeretes a negyedév vesztesége számviteli okokból meghaladták a menedzsment által jelzett szintet. Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet. Az elnök a beszélgetés során kiemelte, hogy a társaság iránti vevői bizalom töretlen, egyetlen vevő sem lépett vissza a rendelésétől a bekövetkezett késések ellenére sem.

Előzmények
Róna Péter január végén Tőzsdeklub rendezvényünkben egyetértett azon piaci várakozásokkal, hogy a negyedik negyedévben a társaság a megnövekedett kiszállítások mellett nullszaldó körüli teljesítményt érhetett el. Ezzel szemben 4.5 m USD veszteséget realizált a társaság, melyet a menedzsment a szigorú US GAAP (amerikai számviteli elvek) előírásokkal magyarázott (3.1 m USD céltartalék képzés) a gyorsjelentésben.

Az okok
Róna Péter elmondása szerint a céltartalék növekményt a társaság könyvvizsgálója látta indokoltnak a következők miatt:
A NABI amikor új busztípus gyártását kezdi meg értelemszerűen az első x darabon a magasabb munkaidő ráfordítás és általánosan alacsonyabb hatékonyság miatt veszteséget realizál. Ezen veszteségek elszámolásra is kerülnek. Ugyanakkor a NABI saját termelési tapasztalata alapján ki tudja előre mutatni, hogy várhatóan hányadik darabtól nullszaldós a termék, és hányadiktól nyereséges a hatékonyságnövekedés révén.

2003 végén több új széria is gyártásban volt, a könyvvizsgáló azzal az igénnyel állt elő, hogy a széria első felén realizált veszteség mértékével megegyező veszteségre képezzen céltartalékot a NABI, mivel ő nem látja pontosan, hogy a cég által előrejelzett hatékonyságnövekedés ténylegesen be fog-e következni. Tehát az adott gyártásban lévő új szériák vonatkozásában - a fennmaradt rendelési mennyiség szorozva 2003 december 31-ig az adott szérián darabonként realizált átlagos veszteség - mértékével megnöveltette a jövőbeni veszteségek fedezetére a céltartalékot a könyvvizsgáló.

Mindazonáltal a január 1. óta eltelt időszak tapasztalatai alapján a társaság könyvvizsgálója a napokban jelezte, hogy ténylegesen bekövetkezett a hatékonyságnövekedés, így az idei év elején bizonyított teljesítmény alapján az auditált kimutatásokban feltehetően kisebb céltartalék képzés is elegendő lehet. Mindennek egyenes következménye, hogy a veszteség mértéke kisebb lehet az auditált eredménykimutatásban mint a gyorsjelentésben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vevők
Róna Péter megítélése szerint az elmúlt nehéz időszak legnagyobb eredménye, hogy a vevők nem fordultak el a NABI-tól. A vevők megtehették volna, hogy a késések miatt elállnak bizonyos rendelésektől, ugyanakkor megvizsgálták mind az amerikai, mind a budapesti gyártási folyamatokat, s úgy találták, hogy a vállalat felül fog emelkedni a problémákon és ezért ők fenntartják rendelésüket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?