20 °C Budapest

Róna Péter: a NABI veszteségének részleteiről - csökkenhet a céltartalék

Pénzcentrum
2004. február 25. 11:27

Róna Péterrel, a NABI alapító elnökével beszélgettünk a csalódást keltő negyedik negyedév veszteségének okairól. Mint ismeretes a negyedév vesztesége számviteli okokból meghaladták a menedzsment által jelzett szintet. Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet. Az elnök a beszélgetés során kiemelte, hogy a társaság iránti vevői bizalom töretlen, egyetlen vevő sem lépett vissza a rendelésétől a bekövetkezett késések ellenére sem.

Előzmények
Róna Péter január végén Tőzsdeklub rendezvényünkben egyetértett azon piaci várakozásokkal, hogy a negyedik negyedévben a társaság a megnövekedett kiszállítások mellett nullszaldó körüli teljesítményt érhetett el. Ezzel szemben 4.5 m USD veszteséget realizált a társaság, melyet a menedzsment a szigorú US GAAP (amerikai számviteli elvek) előírásokkal magyarázott (3.1 m USD céltartalék képzés) a gyorsjelentésben.

Az okok
Róna Péter elmondása szerint a céltartalék növekményt a társaság könyvvizsgálója látta indokoltnak a következők miatt:
A NABI amikor új busztípus gyártását kezdi meg értelemszerűen az első x darabon a magasabb munkaidő ráfordítás és általánosan alacsonyabb hatékonyság miatt veszteséget realizál. Ezen veszteségek elszámolásra is kerülnek. Ugyanakkor a NABI saját termelési tapasztalata alapján ki tudja előre mutatni, hogy várhatóan hányadik darabtól nullszaldós a termék, és hányadiktól nyereséges a hatékonyságnövekedés révén.

2003 végén több új széria is gyártásban volt, a könyvvizsgáló azzal az igénnyel állt elő, hogy a széria első felén realizált veszteség mértékével megegyező veszteségre képezzen céltartalékot a NABI, mivel ő nem látja pontosan, hogy a cég által előrejelzett hatékonyságnövekedés ténylegesen be fog-e következni. Tehát az adott gyártásban lévő új szériák vonatkozásában - a fennmaradt rendelési mennyiség szorozva 2003 december 31-ig az adott szérián darabonként realizált átlagos veszteség - mértékével megnöveltette a jövőbeni veszteségek fedezetére a céltartalékot a könyvvizsgáló.

Mindazonáltal a január 1. óta eltelt időszak tapasztalatai alapján a társaság könyvvizsgálója a napokban jelezte, hogy ténylegesen bekövetkezett a hatékonyságnövekedés, így az idei év elején bizonyított teljesítmény alapján az auditált kimutatásokban feltehetően kisebb céltartalék képzés is elegendő lehet. Mindennek egyenes következménye, hogy a veszteség mértéke kisebb lehet az auditált eredménykimutatásban mint a gyorsjelentésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vevők
Róna Péter megítélése szerint az elmúlt nehéz időszak legnagyobb eredménye, hogy a vevők nem fordultak el a NABI-tól. A vevők megtehették volna, hogy a késések miatt elállnak bizonyos rendelésektől, ugyanakkor megvizsgálták mind az amerikai, mind a budapesti gyártási folyamatokat, s úgy találták, hogy a vállalat felül fog emelkedni a problémákon és ezért ők fenntartják rendelésüket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?