25 °C Budapest

Róna Péter: a NABI veszteségének részleteiről - csökkenhet a céltartalék

Pénzcentrum
2004. február 25. 11:27

Róna Péterrel, a NABI alapító elnökével beszélgettünk a csalódást keltő negyedik negyedév veszteségének okairól. Mint ismeretes a negyedév vesztesége számviteli okokból meghaladták a menedzsment által jelzett szintet. Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet. Az elnök a beszélgetés során kiemelte, hogy a társaság iránti vevői bizalom töretlen, egyetlen vevő sem lépett vissza a rendelésétől a bekövetkezett késések ellenére sem.

Előzmények
Róna Péter január végén Tőzsdeklub rendezvényünkben egyetértett azon piaci várakozásokkal, hogy a negyedik negyedévben a társaság a megnövekedett kiszállítások mellett nullszaldó körüli teljesítményt érhetett el. Ezzel szemben 4.5 m USD veszteséget realizált a társaság, melyet a menedzsment a szigorú US GAAP (amerikai számviteli elvek) előírásokkal magyarázott (3.1 m USD céltartalék képzés) a gyorsjelentésben.

Az okok
Róna Péter elmondása szerint a céltartalék növekményt a társaság könyvvizsgálója látta indokoltnak a következők miatt:
A NABI amikor új busztípus gyártását kezdi meg értelemszerűen az első x darabon a magasabb munkaidő ráfordítás és általánosan alacsonyabb hatékonyság miatt veszteséget realizál. Ezen veszteségek elszámolásra is kerülnek. Ugyanakkor a NABI saját termelési tapasztalata alapján ki tudja előre mutatni, hogy várhatóan hányadik darabtól nullszaldós a termék, és hányadiktól nyereséges a hatékonyságnövekedés révén.

2003 végén több új széria is gyártásban volt, a könyvvizsgáló azzal az igénnyel állt elő, hogy a széria első felén realizált veszteség mértékével megegyező veszteségre képezzen céltartalékot a NABI, mivel ő nem látja pontosan, hogy a cég által előrejelzett hatékonyságnövekedés ténylegesen be fog-e következni. Tehát az adott gyártásban lévő új szériák vonatkozásában - a fennmaradt rendelési mennyiség szorozva 2003 december 31-ig az adott szérián darabonként realizált átlagos veszteség - mértékével megnöveltette a jövőbeni veszteségek fedezetére a céltartalékot a könyvvizsgáló.

Mindazonáltal a január 1. óta eltelt időszak tapasztalatai alapján a társaság könyvvizsgálója a napokban jelezte, hogy ténylegesen bekövetkezett a hatékonyságnövekedés, így az idei év elején bizonyított teljesítmény alapján az auditált kimutatásokban feltehetően kisebb céltartalék képzés is elegendő lehet. Mindennek egyenes következménye, hogy a veszteség mértéke kisebb lehet az auditált eredménykimutatásban mint a gyorsjelentésben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vevők
Róna Péter megítélése szerint az elmúlt nehéz időszak legnagyobb eredménye, hogy a vevők nem fordultak el a NABI-tól. A vevők megtehették volna, hogy a késések miatt elállnak bizonyos rendelésektől, ugyanakkor megvizsgálták mind az amerikai, mind a budapesti gyártási folyamatokat, s úgy találták, hogy a vállalat felül fog emelkedni a problémákon és ezért ők fenntartják rendelésüket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22