-1 °C Budapest

Aláírták a Dunaferr privatizációs szerződését

Pénzcentrum
2004. február 25. 16:50

Február 25-én az ÁPV Rt., mint eladó, és az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium, mint vevő képviselői aláírták a Dunaferr Rt. értékesítésére vonatkozó részvényértékesítési és befektetési megállapodást. A Dunaferr Rt. és a konzorcium ennek részeként aláírta a részvényjegyzési megállapodást is.

A részvényértékesítési és befektetetési megállapodás megteremti a jogi feltételeit a tavaly márciusi kormány határozat teljesülésének: a Dunaferr cégcsoport hosszú távú működésének, a munkavállalók foglalkoztatásának és a kistérségi fejlesztésének. A ma aláírt szerződés részletesen kidolgozott garanciákat és teljesítési biztosítékokat tartalmaz.

Mint ismeretes 2003. december 23-án az ÁPV Rt Igazgatósága elfogadta a privatizációs pályázatot értékelő bizottság javaslatát, és az alábbi sorrendet állapította meg:

1. helyezett a Donbass-Duferco konzorcium 82.02 ponttal

2. helyezett az LNM konzorcium 68.24 ponttal

3. helyezett a Severstal 61.30 ponttal

A nyertes ajánlattevő a 9 kategória közül 6-ban a legjobb ajánlatot nyújtotta be. A legmagasabb foglalkoztatási kötelezettséget vállalta, a jelenlegi munkavállalói létszámot öt évig megtartva.

2004. február 19-én az ÁPV Rt. Igazgatósága jóváhagyta a részvényértékesítési és befektetési megállapodás végleges tervezetét, és felhatalmazást adott annak aláírására.

2004. február 25-én megtörtént a szerződés aláírása.

A tranzakció úgynevezett első zárására, a befektető tulajdonba lépésére, akkor kerülhet sor, ha teljesülnek a zárás előfeltételei. Ez utóbbiak közül a két legfontosabb tartalmi feltétel, hogy a befektető végleges megállapodást kössön a Dunaferr hitelező bankjaival a társaság pénzügyi helyzetének rendezéséről, illetve hogy hajtsa végre a tőkeemelést.

Az első zárással megtörténik a részvények átruházása, ezt követi az 5%-os dolgozói részvényjuttatási program végrehajtása után a második zárás.

A Donbass-Duferco konzorcium szerződésben rögzített lényegesebb vállalásai

Alaptőke-emelés

A társaság alaptőkéjét a befektetői konzorcium 17.3 milliárd forint összegben emeli meg az első zárásig.

A tőkeemelés elsődleges célja a krónikus likviditáshiány enyhítése a társaságban. Ugyanakkor ebből az összegből terveznek forrásokat elkülöníteni a Dunaferr hitelállományának csökkentésére is. A konzorcium tehát vállalta a Dunaferr pénzügyi konszolidációját is.

Beruházási program

A befektetői konzorcium 5 év alatt 275 millió euró (mintegy 72 milliárd forint) értékben valósít meg beruházásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A beruházások a korábbi évek folyamán elmaradt felújítások pótlásán túl, a termelékenység és termékminőség fejlesztését célozzák, emellett megteremtik a kellő kapacitásokat a nagyobb megtérüléssel kecsegtető magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek termelésének bővítésére.

A beruházások fontos célja továbbá a termelési folyamatok olyan irányú fejlesztése, hogy azok megfeleljenek a mindenkor hatályos környezetvédelmi követelményeknek.

Munkavállalókkal kapcsolatos kötelezettségvállalások

A befektetői konzorcium ajánlatában vállalta, hogy a következő öt éves periódus folyamán fenntartja a Dunaferr Rt. és leányvállalatai szerződés-kötéskori foglalkoztatási szintjét.

Emellett a konzorcium elkötelezte magát a munkakörülmények és a munkahelyi oktatási intézmények fejlesztése mellett, amellyel kapcsolatos kötelezettségvállalások értéke öt év alatt mintegy 3 milliárd forint (11,6 millió euró). A konzorcium kifejezte szándékát a szakszervezetekkel történő együttműködésre, valamint szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy a társaság nem mondja fel a kollektív szerződést.

Regionális fejlesztés

A befektetői konzorcium az elkövetkezendő öt év folyamán összesen mintegy 1.3 milliárd forint (5 millió euró) regionális fejlesztési hozzájurálás megfizetésére tett kötelezettségvállalást. A fentieken kívül a konzorcium egy regionális beruházási vállalatot szándékozik alapítani a helyi hatóságokkal valamint pénzügyi intézményekkel együttműködésben. E vállalat kistérség-fejlesztési beruházási projektek közvetlen megvalósítása mellett támogatná további projektek megvalósulását pályázatokban való közvetlen közreműködése és a pályázatok résztvevőinek támogatása útján. A társaság törzstőkéje a tervek szerint 250 millió forint lenne, melynek legalább 50%-át a Dunaferr Rt. biztosítaná.

Ezenkívül a konzorcium tervezi egy non-profit szervezet megalapítását, melynek fő profilja a támogatások elnyerése érdekében kifejtett pályázati tevékenység lesz.

Vételár

A Donbass-Duferco konzorcium a Dunaferr Rt. 79.48%-os állami tulajdonú részvénycsomagjáért 444 millió forintot fizet.

A tranzakció összértéke tehát, beleértve a tőkeemelést, a beruházási, kistérség-fejlesztési, illetve foglalkoztatási és a munkakörülmények javítására vonatkozó vállalásokat, valamint a részvények vételárát, a következő öt évben várhatóan közel 100 milliárd forintot tesz ki.

A pályázati ajánlat, illetve a részvényértékesítési és befektetési megállapodás komoly biztosítékokat tartalmaz arra nézve, hogy a befektető konzorcium eleget tegyen vállalt kötelezettségeinek. Így a tőkeemelés összegéről a befektető bankgaranciát nyújtott be, amelyet egy esetleges nem-teljesítés esetén az ÁPV Rt. azonnal teljes összegben lehívhat. A hosszú távú kötelezettségvállalások tekintetében egy szankciórendszer és a szankciórendszer mögött álló kezességvállalások jelentik a biztosítékot. Ennek lényege, hogy ha a befektető nem teljesíti valamely kötelezettségvállalását, akkor a szerződésben meghatározott kötbért köteles fizetni, ennek érvényesíthetőségét pedig a befektető konzorcium tagvállalatai által nyújtott készfizető kezességvállalások biztosítják. Annak érdekében, hogy az ÁPV Rt. megfelelően értesüljön a különböző kötelezettségvállalások teljesüléséről, a szerződés egyrészt előírja a befektető rendszeres jelentési kötelezettségét, másrészt lehetővé teszi az ÁPV Rt. számára, hogy közvetlenül is figyelemmel kísérje a Dunaferr Rt. működését.

Az aláírással a privatizáció fontos szakasza zárult le, de nem az utolsó, hiszen a tranzakció zárásának feltétele többek között, hogy az új tulajdonos megállapodjon a Dunaferrnek hitelező bankokkal.

Noha az eladó és a vevő minden szerződéses kérdést rendezett, az ÁPV Rt. és a Pénzügyminisztérium figyelemmel kísérik és támogatják a banki tárgyalásokat is. Bíznak abban, hogy a tranzakció zárása éppúgy a felek együttműködése és az érdekek kölcsönös figyelembe vétele mellett mehet végbe, mint a privatizáció előző állomásai. A privatizációs szervezet változatlan megítélése szerint az acélipar hosszú távú fennmaradása Dunaújvárosban új tulajdonos szerepvállalása nélkül nem képzelhető el.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem