32 °C Budapest

Aláírták a Dunaferr privatizációs szerződését

Pénzcentrum
2004. február 25. 16:50

Február 25-én az ÁPV Rt., mint eladó, és az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium, mint vevő képviselői aláírták a Dunaferr Rt. értékesítésére vonatkozó részvényértékesítési és befektetési megállapodást. A Dunaferr Rt. és a konzorcium ennek részeként aláírta a részvényjegyzési megállapodást is.

A részvényértékesítési és befektetetési megállapodás megteremti a jogi feltételeit a tavaly márciusi kormány határozat teljesülésének: a Dunaferr cégcsoport hosszú távú működésének, a munkavállalók foglalkoztatásának és a kistérségi fejlesztésének. A ma aláírt szerződés részletesen kidolgozott garanciákat és teljesítési biztosítékokat tartalmaz.

Mint ismeretes 2003. december 23-án az ÁPV Rt Igazgatósága elfogadta a privatizációs pályázatot értékelő bizottság javaslatát, és az alábbi sorrendet állapította meg:

1. helyezett a Donbass-Duferco konzorcium 82.02 ponttal

2. helyezett az LNM konzorcium 68.24 ponttal

3. helyezett a Severstal 61.30 ponttal

A nyertes ajánlattevő a 9 kategória közül 6-ban a legjobb ajánlatot nyújtotta be. A legmagasabb foglalkoztatási kötelezettséget vállalta, a jelenlegi munkavállalói létszámot öt évig megtartva.

2004. február 19-én az ÁPV Rt. Igazgatósága jóváhagyta a részvényértékesítési és befektetési megállapodás végleges tervezetét, és felhatalmazást adott annak aláírására.

2004. február 25-én megtörtént a szerződés aláírása.

A tranzakció úgynevezett első zárására, a befektető tulajdonba lépésére, akkor kerülhet sor, ha teljesülnek a zárás előfeltételei. Ez utóbbiak közül a két legfontosabb tartalmi feltétel, hogy a befektető végleges megállapodást kössön a Dunaferr hitelező bankjaival a társaság pénzügyi helyzetének rendezéséről, illetve hogy hajtsa végre a tőkeemelést.

Az első zárással megtörténik a részvények átruházása, ezt követi az 5%-os dolgozói részvényjuttatási program végrehajtása után a második zárás.

A Donbass-Duferco konzorcium szerződésben rögzített lényegesebb vállalásai

Alaptőke-emelés

A társaság alaptőkéjét a befektetői konzorcium 17.3 milliárd forint összegben emeli meg az első zárásig.

A tőkeemelés elsődleges célja a krónikus likviditáshiány enyhítése a társaságban. Ugyanakkor ebből az összegből terveznek forrásokat elkülöníteni a Dunaferr hitelállományának csökkentésére is. A konzorcium tehát vállalta a Dunaferr pénzügyi konszolidációját is.

Beruházási program

A befektetői konzorcium 5 év alatt 275 millió euró (mintegy 72 milliárd forint) értékben valósít meg beruházásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beruházások a korábbi évek folyamán elmaradt felújítások pótlásán túl, a termelékenység és termékminőség fejlesztését célozzák, emellett megteremtik a kellő kapacitásokat a nagyobb megtérüléssel kecsegtető magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek termelésének bővítésére.

A beruházások fontos célja továbbá a termelési folyamatok olyan irányú fejlesztése, hogy azok megfeleljenek a mindenkor hatályos környezetvédelmi követelményeknek.

Munkavállalókkal kapcsolatos kötelezettségvállalások

A befektetői konzorcium ajánlatában vállalta, hogy a következő öt éves periódus folyamán fenntartja a Dunaferr Rt. és leányvállalatai szerződés-kötéskori foglalkoztatási szintjét.

Emellett a konzorcium elkötelezte magát a munkakörülmények és a munkahelyi oktatási intézmények fejlesztése mellett, amellyel kapcsolatos kötelezettségvállalások értéke öt év alatt mintegy 3 milliárd forint (11,6 millió euró). A konzorcium kifejezte szándékát a szakszervezetekkel történő együttműködésre, valamint szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy a társaság nem mondja fel a kollektív szerződést.

Regionális fejlesztés

A befektetői konzorcium az elkövetkezendő öt év folyamán összesen mintegy 1.3 milliárd forint (5 millió euró) regionális fejlesztési hozzájurálás megfizetésére tett kötelezettségvállalást. A fentieken kívül a konzorcium egy regionális beruházási vállalatot szándékozik alapítani a helyi hatóságokkal valamint pénzügyi intézményekkel együttműködésben. E vállalat kistérség-fejlesztési beruházási projektek közvetlen megvalósítása mellett támogatná további projektek megvalósulását pályázatokban való közvetlen közreműködése és a pályázatok résztvevőinek támogatása útján. A társaság törzstőkéje a tervek szerint 250 millió forint lenne, melynek legalább 50%-át a Dunaferr Rt. biztosítaná.

Ezenkívül a konzorcium tervezi egy non-profit szervezet megalapítását, melynek fő profilja a támogatások elnyerése érdekében kifejtett pályázati tevékenység lesz.

Vételár

A Donbass-Duferco konzorcium a Dunaferr Rt. 79.48%-os állami tulajdonú részvénycsomagjáért 444 millió forintot fizet.

A tranzakció összértéke tehát, beleértve a tőkeemelést, a beruházási, kistérség-fejlesztési, illetve foglalkoztatási és a munkakörülmények javítására vonatkozó vállalásokat, valamint a részvények vételárát, a következő öt évben várhatóan közel 100 milliárd forintot tesz ki.

A pályázati ajánlat, illetve a részvényértékesítési és befektetési megállapodás komoly biztosítékokat tartalmaz arra nézve, hogy a befektető konzorcium eleget tegyen vállalt kötelezettségeinek. Így a tőkeemelés összegéről a befektető bankgaranciát nyújtott be, amelyet egy esetleges nem-teljesítés esetén az ÁPV Rt. azonnal teljes összegben lehívhat. A hosszú távú kötelezettségvállalások tekintetében egy szankciórendszer és a szankciórendszer mögött álló kezességvállalások jelentik a biztosítékot. Ennek lényege, hogy ha a befektető nem teljesíti valamely kötelezettségvállalását, akkor a szerződésben meghatározott kötbért köteles fizetni, ennek érvényesíthetőségét pedig a befektető konzorcium tagvállalatai által nyújtott készfizető kezességvállalások biztosítják. Annak érdekében, hogy az ÁPV Rt. megfelelően értesüljön a különböző kötelezettségvállalások teljesüléséről, a szerződés egyrészt előírja a befektető rendszeres jelentési kötelezettségét, másrészt lehetővé teszi az ÁPV Rt. számára, hogy közvetlenül is figyelemmel kísérje a Dunaferr Rt. működését.

Az aláírással a privatizáció fontos szakasza zárult le, de nem az utolsó, hiszen a tranzakció zárásának feltétele többek között, hogy az új tulajdonos megállapodjon a Dunaferrnek hitelező bankokkal.

Noha az eladó és a vevő minden szerződéses kérdést rendezett, az ÁPV Rt. és a Pénzügyminisztérium figyelemmel kísérik és támogatják a banki tárgyalásokat is. Bíznak abban, hogy a tranzakció zárása éppúgy a felek együttműködése és az érdekek kölcsönös figyelembe vétele mellett mehet végbe, mint a privatizáció előző állomásai. A privatizációs szervezet változatlan megítélése szerint az acélipar hosszú távú fennmaradása Dunaújvárosban új tulajdonos szerepvállalása nélkül nem képzelhető el.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?