Aláírták a Dunaferr privatizációs szerződését

Pénzcentrum
2004. február 25. 16:50

Február 25-én az ÁPV Rt., mint eladó, és az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium, mint vevő képviselői aláírták a Dunaferr Rt. értékesítésére vonatkozó részvényértékesítési és befektetési megállapodást. A Dunaferr Rt. és a konzorcium ennek részeként aláírta a részvényjegyzési megállapodást is.

A részvényértékesítési és befektetetési megállapodás megteremti a jogi feltételeit a tavaly márciusi kormány határozat teljesülésének: a Dunaferr cégcsoport hosszú távú működésének, a munkavállalók foglalkoztatásának és a kistérségi fejlesztésének. A ma aláírt szerződés részletesen kidolgozott garanciákat és teljesítési biztosítékokat tartalmaz.

Mint ismeretes 2003. december 23-án az ÁPV Rt Igazgatósága elfogadta a privatizációs pályázatot értékelő bizottság javaslatát, és az alábbi sorrendet állapította meg:

1. helyezett a Donbass-Duferco konzorcium 82.02 ponttal

2. helyezett az LNM konzorcium 68.24 ponttal

3. helyezett a Severstal 61.30 ponttal

A nyertes ajánlattevő a 9 kategória közül 6-ban a legjobb ajánlatot nyújtotta be. A legmagasabb foglalkoztatási kötelezettséget vállalta, a jelenlegi munkavállalói létszámot öt évig megtartva.

2004. február 19-én az ÁPV Rt. Igazgatósága jóváhagyta a részvényértékesítési és befektetési megállapodás végleges tervezetét, és felhatalmazást adott annak aláírására.

2004. február 25-én megtörtént a szerződés aláírása.

A tranzakció úgynevezett első zárására, a befektető tulajdonba lépésére, akkor kerülhet sor, ha teljesülnek a zárás előfeltételei. Ez utóbbiak közül a két legfontosabb tartalmi feltétel, hogy a befektető végleges megállapodást kössön a Dunaferr hitelező bankjaival a társaság pénzügyi helyzetének rendezéséről, illetve hogy hajtsa végre a tőkeemelést.

Az első zárással megtörténik a részvények átruházása, ezt követi az 5%-os dolgozói részvényjuttatási program végrehajtása után a második zárás.

A Donbass-Duferco konzorcium szerződésben rögzített lényegesebb vállalásai

Alaptőke-emelés

A társaság alaptőkéjét a befektetői konzorcium 17.3 milliárd forint összegben emeli meg az első zárásig.

A tőkeemelés elsődleges célja a krónikus likviditáshiány enyhítése a társaságban. Ugyanakkor ebből az összegből terveznek forrásokat elkülöníteni a Dunaferr hitelállományának csökkentésére is. A konzorcium tehát vállalta a Dunaferr pénzügyi konszolidációját is.

Beruházási program

A befektetői konzorcium 5 év alatt 275 millió euró (mintegy 72 milliárd forint) értékben valósít meg beruházásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beruházások a korábbi évek folyamán elmaradt felújítások pótlásán túl, a termelékenység és termékminőség fejlesztését célozzák, emellett megteremtik a kellő kapacitásokat a nagyobb megtérüléssel kecsegtető magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek termelésének bővítésére.

A beruházások fontos célja továbbá a termelési folyamatok olyan irányú fejlesztése, hogy azok megfeleljenek a mindenkor hatályos környezetvédelmi követelményeknek.

Munkavállalókkal kapcsolatos kötelezettségvállalások

A befektetői konzorcium ajánlatában vállalta, hogy a következő öt éves periódus folyamán fenntartja a Dunaferr Rt. és leányvállalatai szerződés-kötéskori foglalkoztatási szintjét.

Emellett a konzorcium elkötelezte magát a munkakörülmények és a munkahelyi oktatási intézmények fejlesztése mellett, amellyel kapcsolatos kötelezettségvállalások értéke öt év alatt mintegy 3 milliárd forint (11,6 millió euró). A konzorcium kifejezte szándékát a szakszervezetekkel történő együttműködésre, valamint szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy a társaság nem mondja fel a kollektív szerződést.

Regionális fejlesztés

A befektetői konzorcium az elkövetkezendő öt év folyamán összesen mintegy 1.3 milliárd forint (5 millió euró) regionális fejlesztési hozzájurálás megfizetésére tett kötelezettségvállalást. A fentieken kívül a konzorcium egy regionális beruházási vállalatot szándékozik alapítani a helyi hatóságokkal valamint pénzügyi intézményekkel együttműködésben. E vállalat kistérség-fejlesztési beruházási projektek közvetlen megvalósítása mellett támogatná további projektek megvalósulását pályázatokban való közvetlen közreműködése és a pályázatok résztvevőinek támogatása útján. A társaság törzstőkéje a tervek szerint 250 millió forint lenne, melynek legalább 50%-át a Dunaferr Rt. biztosítaná.

Ezenkívül a konzorcium tervezi egy non-profit szervezet megalapítását, melynek fő profilja a támogatások elnyerése érdekében kifejtett pályázati tevékenység lesz.

Vételár

A Donbass-Duferco konzorcium a Dunaferr Rt. 79.48%-os állami tulajdonú részvénycsomagjáért 444 millió forintot fizet.

A tranzakció összértéke tehát, beleértve a tőkeemelést, a beruházási, kistérség-fejlesztési, illetve foglalkoztatási és a munkakörülmények javítására vonatkozó vállalásokat, valamint a részvények vételárát, a következő öt évben várhatóan közel 100 milliárd forintot tesz ki.

A pályázati ajánlat, illetve a részvényértékesítési és befektetési megállapodás komoly biztosítékokat tartalmaz arra nézve, hogy a befektető konzorcium eleget tegyen vállalt kötelezettségeinek. Így a tőkeemelés összegéről a befektető bankgaranciát nyújtott be, amelyet egy esetleges nem-teljesítés esetén az ÁPV Rt. azonnal teljes összegben lehívhat. A hosszú távú kötelezettségvállalások tekintetében egy szankciórendszer és a szankciórendszer mögött álló kezességvállalások jelentik a biztosítékot. Ennek lényege, hogy ha a befektető nem teljesíti valamely kötelezettségvállalását, akkor a szerződésben meghatározott kötbért köteles fizetni, ennek érvényesíthetőségét pedig a befektető konzorcium tagvállalatai által nyújtott készfizető kezességvállalások biztosítják. Annak érdekében, hogy az ÁPV Rt. megfelelően értesüljön a különböző kötelezettségvállalások teljesüléséről, a szerződés egyrészt előírja a befektető rendszeres jelentési kötelezettségét, másrészt lehetővé teszi az ÁPV Rt. számára, hogy közvetlenül is figyelemmel kísérje a Dunaferr Rt. működését.

Az aláírással a privatizáció fontos szakasza zárult le, de nem az utolsó, hiszen a tranzakció zárásának feltétele többek között, hogy az új tulajdonos megállapodjon a Dunaferrnek hitelező bankokkal.

Noha az eladó és a vevő minden szerződéses kérdést rendezett, az ÁPV Rt. és a Pénzügyminisztérium figyelemmel kísérik és támogatják a banki tárgyalásokat is. Bíznak abban, hogy a tranzakció zárása éppúgy a felek együttműködése és az érdekek kölcsönös figyelembe vétele mellett mehet végbe, mint a privatizáció előző állomásai. A privatizációs szervezet változatlan megítélése szerint az acélipar hosszú távú fennmaradása Dunaújvárosban új tulajdonos szerepvállalása nélkül nem képzelhető el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem