24 °C Budapest

Heti Monitor 2004/5.szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 13:58

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. A csatlakozó országok euró-bevezetési stratégiája A Cseh Nemzeti Bank (CNB) és az IMF által szervezett, február 2-ai konferencia témája a csatlakozó országok euró-bevezetési stratégiája volt. A konferencia résztvevoi közül többen rámutattak a


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

A csatlakozó országok euró-bevezetési stratégiája

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) és az IMF által szervezett, február 2-ai konferencia témája a csatlakozó országok euró-bevezetési stratégiája volt. A konferencia résztvevoi közül többen rámutattak a túl korai ERM-II (Exchange Rate Mechanism) tagság és az euró elhamarkodott bevezetésének veszélyeire. A konferencia résztvevoi között egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy amennyiben szükségesek, a nagyobb volumenu strukturális átalakításokat illetve reformlépéseket célszeru még az ERM-II belépés elott levezényelni, így lehetoség nyílik arra, hogy az adott tagállam a leheto legrövidebb ido alatt (az árfolyam-kritérium esetében ez 2 év, a többinél 1 év) teljesítse az euró bevezetésének feltételeit.

A nemzetközi adóverseny és a magyar adórendszer reformja

Nemrégiben kerültek nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország konzultációjának elozetes megállapításai, és ugyancsak megjelent az OECD országértékelése. Mindkét anyag tartalmaz ajánlásokat a fiskális politika átalakításával, és így az adórendszerrel kapcsolatban. Eközben a 2004-el bevezetett adóváltoztatások Közép- és Kelet-Euró-pában, valamint Ausztriában és Németországban a vállalkozások betelepüléséért folytatott verseny fokozódását mutatják. Érdemes tehát megvizsgálni az adórendszer és Magyarország versenyképességének kapcsolatát; feltenni a kérdést, hogy milyen adóváltozások vezethetnek a versenyképesség növekedéséhez. A Nemzetközi Valutaalap szerint Magyarországon a strukturális reformok és a privatizáció elért eredményei ellenére a közelmúlt gazdaságpolitikai intézkedései csalódást keltoek voltak. Az egyik legproblémásabb terület a fiskális politika, mely nem volt képes az államháztartási hiány kézbentartására, és ezért sürgos átalakításra szorul.

Fiskális megszorítások és reformok Közép- és Kelet-Európában

Miközben Magyarországon arról folyik a vita, hogyan valósuljon meg a fiskális kiigazítás, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is hasonló kérdések vannak napirenden. Mindegyik ország a magas államháztartási deficit és a növekvo államadósság csökkentésének feladatával néz szembe: számos hasonló folyamat vezetett a közös problémákhoz, és valószínuleg sok tekintetben közös lehet a megoldás útja is. Az, hogy milyen kiutakat választanak az érintett országok, rövid és hosszú távon is befolyásolja versenyképességüket, tokevonzó kapacitásukat és helyüket a térség csatlakozás utáni új gazdasági munkamegosztásában. Jelenleg Magyarországon a megszorítások a központi államigazgatás kiadásainál valósulnak meg. A közigazgatási muködési kiadások visszafogására szükség van, és az elérendo eredmények egy része valószínuleg tartós változást is fog hozni, de az eredmények összességükben alacsonyak...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új tagok EU-költségvetése 2004-ben

Az elmúlt héten az Európai Unió elfogadta az ez évi költségvetését, mely már tartalmazza az új tagok hozzájárulásait és kifizetéseit is. AZ EU-15-höz képest az EU-25 költségvetése a tényleges kifizetéseket tekintve 5,1 milliárd euróval, míg a kötelezettségvállalásokat nézve 11,8 milliárd euróval nott. Az Európai Unió 2004-es költségvetése így 98,9 milliárd euróra nott, ami a 25 tagállam bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) alig 1%-a (0.98%). Mindez azt jelenti, hogy 2004-ben nem no számottevoen a büdzsé, ami nagyrészt annak köszönheto, hogy a tényleges - nagyobb összegu - kiadások csak 2005-tol jelentkeznek, és a tíz új tagnak járó támogatások is fokozatosan - évrol évre - közelítik meg a jelenlegi tagok támogatási szintjét (lásd közvetlen agrártámogatások rendszere, ahol 2013-ra éri el a 100%-ot a támogatások szintje).

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?