BÉT közgyűlés: poziban a tulajdonosok (Összefoglaló a közgyűlésről) (2)

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:01

Elég egyértelmű volt a kép a BÉT ma tartott közgyűlésén, a tulajdonosok egy jól körülhatárolható csoportja ( Cashline, Arago, Korányi G. Tamás) egységesen fellépve dominálták a szavazásokat. Céljaik nem voltak teljesen eltérőek az igazgatóságétól és a többi tulajdonosétól, inkább csak pár, de igen komoly részletben akadtak feszültségek, s alapvetően az út volt más. A BÁT tulajdonosi szerkezetében is meghatározó részesedést vállaló csoport komoly összeget harcolt ki az árutőzsde 25%-os KELER csomagjáért, megmutatta, hogy ki az úr a háznál.


A közgyűlés támogatta a BÁT integrációt és a KELER BÁT tulajdonban lévő részvénycsomagjának megvásárlását. A BÁT integráció kapcsán kisebb feszültség alakult ki, az igazgatóság véleménye szerint a közgyűlés ebben nem dönthet, a meghatározó részvényesek ezt máshogy gondolták. A lényeg, hogy a közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot az integráció végrehajtására. A tulajdonosok azt próbálták érzékeltetni, hogy a döntés nem az igazgatóság kezében van.

A KELER csomag vételára valószínűleg 2,887 millió forint lesz (készpénzérték) ez a BÉT által kínált maximum és a BÁT által elvárt minimum. A közgyűlés elfogadta, hogy amennyiben a BÉT tovább adná a BÁT-tól vásárolt csomagot, akkor az eladási ár és a beszerzési ár különbségének 50% -át (korrigálva a tulajdonosi kifizetésekkel) a BÁT-tal rendeznie kell. A közgyűlés elég szorosan definálta, hogy a BÉT milyen feltételekkel és időzítéssel veheti meg a KELER részesedést (tulajdonképpen az itt is szavazó BÁT részvényesektől), az igazgatóságnak sok mozgástere nem maradt.

Az igazgatóságban is történtek jelentős változások, amelyek közül a Cashline és az Arago képviseletét érdemes kiemelni. Az FB-be Korányi Tamás és Gránicz János (Arago) került beválasztásra. Albrecht Ottó javaslatát a közgyűlés elfogadta, március 1-től nem illeti meg díjazás a vezető tisztségviselőket.

A közgyűlésen semmi meglepő nem történt, a folyamatok úgy alakultak, ahogy arra számítani lehetett. A meghatározó tulajdonosi csoport egy jól felépített tranzakcióban mindent vitt, párhuzamosan, de külön úton haladva az igazgatósággal, s az elmúlt évek egyik legjobb üzletét valósította meg. A tőzsde sorsa nem a közgyűlésen, hanem már előtte a tulajdonosi viszonyok átrendeződése során dőlt el.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?