25 °C Budapest

Terrortámadás az iraki magyar kontingens ellen (3)

Pénzcentrum
2004. február 18. 10:07

Tíz magyar katona megsérült, amikor terrortámadás érte a lengyel vezetés alatt álló iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található táborát szerdán hajnalban; a magyar katonák közül kettő súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett - tudósított az MTI Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója tájékoztatására hivatkozva.


Az MTI értesülései szerint két nagy erejű robbanás helyi idő szerint 7 óra 10 perc körül a magyar szállító zászlóalj lakóépületeitől mintegy száz méterre történt, s helyszíni vizsgálatok szerint öngyilkos merénylők okozták a detonációkat.

Matyuc Péter a részletekről szólva az MTI tájékoztatása szerint elmondta: két teherautó nekihajtott a tábort övező védműveknek, feltehetően ezeket próbálta felrobbantani az egyik kocsi, hogy az így keletkező nyíláson a másik behajtson a tábor területére, és ott robbantsa fel magát. Az Origo beszámolt a PAP lengyel hírügynökség jelentéséről, mely szerint a lengyel őrség az egyik gépkocsira tüzet nyitott, a másik gépkocsi pedig, amely meg volt rakva robbanóanyaggal, felrobbant, amikor a betonfalnak ütközött.

A betonakadályokat a teherautók nem tudták áttörni, így mindkét gépkocsi a tábor szélén robbant fel. A robbanás helyszínén 15 méter átmérőjű, két méter mély kráter keletkezett. A detonáció következtében kitörtek a magyarok lakóépületének ablakai. A szétrepülő üvegszilánkok sebesítették meg a magyar katonákat is.

Egyelőre nem tudni, hányan és milyen sérüléseket szenvedtek más nemzetekhez tartozó katonák a merényletben. Robert Strzelecki alezredes, a lengyel kontingens szóvivője szerint a magyarok mellett hat lengyel és egy amerikai katona is megsérült. A két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg, ami a robbanás erejéről tanúskodik.

A robbanás következtében összeomlott egy nem katonai rendeltetésű épület a bázison kívül. "Gyanítjuk, hogy az épületben polgári személyek voltak" - mondta Strzelecki alezredes.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?