14 °C Budapest

Terrortámadás az iraki magyar kontingens ellen (3)

Pénzcentrum
2004. február 18. 10:07

Tíz magyar katona megsérült, amikor terrortámadás érte a lengyel vezetés alatt álló iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található táborát szerdán hajnalban; a magyar katonák közül kettő súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett - tudósított az MTI Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója tájékoztatására hivatkozva.


Az MTI értesülései szerint két nagy erejű robbanás helyi idő szerint 7 óra 10 perc körül a magyar szállító zászlóalj lakóépületeitől mintegy száz méterre történt, s helyszíni vizsgálatok szerint öngyilkos merénylők okozták a detonációkat.

Matyuc Péter a részletekről szólva az MTI tájékoztatása szerint elmondta: két teherautó nekihajtott a tábort övező védműveknek, feltehetően ezeket próbálta felrobbantani az egyik kocsi, hogy az így keletkező nyíláson a másik behajtson a tábor területére, és ott robbantsa fel magát. Az Origo beszámolt a PAP lengyel hírügynökség jelentéséről, mely szerint a lengyel őrség az egyik gépkocsira tüzet nyitott, a másik gépkocsi pedig, amely meg volt rakva robbanóanyaggal, felrobbant, amikor a betonfalnak ütközött.

A betonakadályokat a teherautók nem tudták áttörni, így mindkét gépkocsi a tábor szélén robbant fel. A robbanás helyszínén 15 méter átmérőjű, két méter mély kráter keletkezett. A detonáció következtében kitörtek a magyarok lakóépületének ablakai. A szétrepülő üvegszilánkok sebesítették meg a magyar katonákat is.

Egyelőre nem tudni, hányan és milyen sérüléseket szenvedtek más nemzetekhez tartozó katonák a merényletben. Robert Strzelecki alezredes, a lengyel kontingens szóvivője szerint a magyarok mellett hat lengyel és egy amerikai katona is megsérült. A két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg, ami a robbanás erejéről tanúskodik.

A robbanás következtében összeomlott egy nem katonai rendeltetésű épület a bázison kívül. "Gyanítjuk, hogy az épületben polgári személyek voltak" - mondta Strzelecki alezredes.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem