Robbant a digitális fényképezőgépek piaca

Pénzcentrum
2004. február 18. 11:15

Az International Data Corp. (IDC) legfrissebb piackutatási adatai szerint a digitális fényképezők amerikai piaca immár elérte a 7.5 millió darabos méretet, éves összehasonlításban 85%-os százalékos növekedést produkálva a negyedik negyedévben.


A növekedés dinamikája kimagasló, ha összevetjük a 2003-as esztendő egészére vonatkozó, "mindössze" 29%-os bővüléssel, mely már magában is megtévesztő lehet, ugyanis ez a becslés nem számolt például a Wal-Mart lánc értékesítéseivel (az NPD Group adata).

Amerikán túllépve, a globális forgalom volumene az elmúlt év során elérte az 50 milliós szintet, mely 64%-os növekedést jelent, idénre pedig 60 milliónál is több digitális fényképező eladására számítanak a szakértők. A tavalyi évig ezen piac reprezentánsainak meg kellett elégedniük a másodhegedűs szereppel, az elmúlt évben azonban már meghaladták a digitális eladások a hagyományos fényképezőgépekét.

A gyártókat tekintve a nálunk kevésbé népszerű Kodak tudta legnagyobb ütemben, 8%-kal növelni piaci részesedését az Egyesült Államokban, amivel feljött a Sony mögé a második helyre. A Canon szelete 4%-kal terebélyesedett, mely a harmadik helyet biztosította a társaság számára. Az Olympus a másodikról a negyedik helyre esett vissza.A Canon főként annak köszönheti sikerét, hogy a fogyasztók által legjobban kedvelt, nem túl bonyolult gépekre összpontosított elsősorban. Ilyen például a 3.2 megapixeles Powershot A70, illetve ennek kisebb változata a 2 megapixeles A60. A vállalat felismerte, hogy az átlag vásárlók igényeit messzemenően kielégíti a 3 megapixel körüli felbontás, ugyanis ezekből a képekből már "normál" fényképméretnél nagyobb méretben is megfelelő minőségű papírképek nyomtathatók. Mindennek és annak tudatában, hogy a digitális fényképezőgépek korántsem találhatók még meg minden háztartásban, a Canon rendkívül jól választotta meg stratégiáját, melynek keretében a tömeges keresletet kívánja elsősorban kielégíteni.

A digitális technika úttörője, az Olympus azzal magyarázta 4%-os visszaesését, hogy minőségi problémák miatt el kellett halasztania egy komplett termékcsalád bevezetését.

A Kodak váratlan előretörése szintén a fogyasztóorientációnak köszönhető, az EasyShare rendszer ugyanis jelentősen megkönnyíti a fotók átvitelét és kinyomtatását.

Magyar szemmel meglepő, hogy a Hewlett-Packard termékei sehol sincsenek a versenytársakhoz képest (8%-os részesedéssel a 6. helyen állnak az USA piacán), míg nálunk az eladási listák első szekciójában találhatók. Nem szabad persze figyelmen kívül hagyni a Sulinet program torzító hatását: az akció keretében értékesített termékek jelentős hányadát a HP gyártmányai teszik ki, nem kis részben a digitális fényképezőknek köszönhetően.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?