-2 °C Budapest

MOL: 6,500 Ft az eladási ár - merre mozdulhat az árfolyam - magánszemélyek lehetősége

Pénzcentrum
2004. február 18. 07:56

Az ÁPV Rt kedden 11,316,000 darab MOL részvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek, egyenként 6,500 Ft-os árfolyamon - jelentette be az ÁPV Rt. tegnap késő este. Ma reggel Draskovics Tibor úgy nyilatkozott, hogy rövid időn belül magánszemélyek is jegyezhetnek MOL részvényeket. Meglepő módon az ÁPV nem nyilatkozott a túljegyzés mértékéről. Fontos információ lett volna.... igaz ilyen apróságok elmaradásán már nem lehet csodálkozni.

A 6,500 Ft-os árfolyam a várakozások alsó szélén mozog, mely azt jelentheti, hogy a következő egy két napban kisebb lemorzsolódás sem zárható ki a tegnapi 6,700 Ft-os szintről. Mindazonáltal a tranzakció sikeres volt, s nem hisszük, hogy 3% árfolyam nyereségért vásároltak volna MOL-t az intézményi befektetők. Amennyiben a mai kereskedésben lefelé mozdul az ár, az jó vételi lehetőség lehet akár fél éven belüli befektetésen gondolkozók számára is.


Az árfolyam csökkenés irányába hathat, hogy egyes alapkezelők tegnap értesültek a vételi lehetőségről, s a piachoz képest értelemszerűen diszkonttal megvásárolható lehetőségből nem kívántak kimaradni, ugyanakkor a vétellel saját portfóliójukon belül a MOL részaránya esetlegesen a kívánt szint fölé emelkedhetett. (Elsősorban belföldi intézmények esetében.)
Ezen hatást tompíthatja ugyanakkor, hogy a decemberi értékesítés előtt erősen lecsökkent az intézményi befektetők MOL részesedése, tehát a tegnapi vásárlással sok szereplőnél a benchmarkhoz képesti feltöltés valósulhatott meg. (Ez utóbbi elsősorban a külföldi befektetők vonatkozásában igaz.)
Mint emlékezetes tavaly 6%ponttal csökkent a külföldi intézményi befektetők részaránya, mivel folyamatosan csökkentették MOL kitettségüket, s a vételi oldalon hazai magánszemélyek és hazai befektetési alapok álltak.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Rt. tulajdonosi részesedése 22,7%-ról 12,2%-re csökkent, az értékesítés révén az ÁPV Rt. 73.5 mrd Ft bevételre tett szert.
A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezték.

Draskovics Tibor a ma reggeli Napkeltében azt mondta, hogy rövid időn belül (a tegnapi ÁPV közlemény alapján várhatóan fél éven belül) a magyar kisbefektetők részére 500 ezer db MOL részvény jegyzésére nyílhat majd lehetőség, így a tranzakcióból a hazai kisbefektetők sem fognak kimaradni. Draskovics 500 ezeres csomagot említett, ugyanakkor a pakett minden bizonnyal megemelésre kerül megfelelő kereslet esetén.

Feltételezzük, hogy a felajánlás az eredeti tájékoztatóban foglaltak szerint fog megtörténni (ez ugyanis még érvényben van):
Minimum értékesítés: 492,000 db (0.45%)
Maximum értékesítés: 1,476,000 db (1.36%)
Halasztott és kedvezményes igénylés: 2,500 Ft befizetése és adott ideig történő tartás esetén 500 Ft árkedvezmény.

Lényeges információnak tartottuk volna a beadott igénylések volumenét, a túljegyzés mértékét. Igaz, hogy ezen adat értékelésénél - ha majd nyilvánosságra kerül - figyelembe kell venni a lebonyolítás módját.

*** ***

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felhívtuk az ÁPV Rt.-t (a "további információkra megadott telefonszámon"), s megkérdeztük, hogy mekkora volt a túljegyzés mértéke (hozzátéve, hogy ez minden részvényértékesítés során egy fontos, s jellemzően nyilvános adat).

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Következő kérdésünk volt, akkor szándékosan nem szerepelt ezen adat, vagy későbbiekben szeretnénk nyilvánosságra hozni? Esetlegesen pusztán a feledékenység eredménye az adat hiánya?

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Megköszöntük a tájékoztatást.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm