21 °C Budapest

MOL: 6,500 Ft az eladási ár - merre mozdulhat az árfolyam - magánszemélyek lehetősége

Pénzcentrum
2004. február 18. 07:56

Az ÁPV Rt kedden 11,316,000 darab MOL részvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek, egyenként 6,500 Ft-os árfolyamon - jelentette be az ÁPV Rt. tegnap késő este. Ma reggel Draskovics Tibor úgy nyilatkozott, hogy rövid időn belül magánszemélyek is jegyezhetnek MOL részvényeket. Meglepő módon az ÁPV nem nyilatkozott a túljegyzés mértékéről. Fontos információ lett volna.... igaz ilyen apróságok elmaradásán már nem lehet csodálkozni.

A 6,500 Ft-os árfolyam a várakozások alsó szélén mozog, mely azt jelentheti, hogy a következő egy két napban kisebb lemorzsolódás sem zárható ki a tegnapi 6,700 Ft-os szintről. Mindazonáltal a tranzakció sikeres volt, s nem hisszük, hogy 3% árfolyam nyereségért vásároltak volna MOL-t az intézményi befektetők. Amennyiben a mai kereskedésben lefelé mozdul az ár, az jó vételi lehetőség lehet akár fél éven belüli befektetésen gondolkozók számára is.


Az árfolyam csökkenés irányába hathat, hogy egyes alapkezelők tegnap értesültek a vételi lehetőségről, s a piachoz képest értelemszerűen diszkonttal megvásárolható lehetőségből nem kívántak kimaradni, ugyanakkor a vétellel saját portfóliójukon belül a MOL részaránya esetlegesen a kívánt szint fölé emelkedhetett. (Elsősorban belföldi intézmények esetében.)
Ezen hatást tompíthatja ugyanakkor, hogy a decemberi értékesítés előtt erősen lecsökkent az intézményi befektetők MOL részesedése, tehát a tegnapi vásárlással sok szereplőnél a benchmarkhoz képesti feltöltés valósulhatott meg. (Ez utóbbi elsősorban a külföldi befektetők vonatkozásában igaz.)
Mint emlékezetes tavaly 6%ponttal csökkent a külföldi intézményi befektetők részaránya, mivel folyamatosan csökkentették MOL kitettségüket, s a vételi oldalon hazai magánszemélyek és hazai befektetési alapok álltak.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Rt. tulajdonosi részesedése 22,7%-ról 12,2%-re csökkent, az értékesítés révén az ÁPV Rt. 73.5 mrd Ft bevételre tett szert.
A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezték.

Draskovics Tibor a ma reggeli Napkeltében azt mondta, hogy rövid időn belül (a tegnapi ÁPV közlemény alapján várhatóan fél éven belül) a magyar kisbefektetők részére 500 ezer db MOL részvény jegyzésére nyílhat majd lehetőség, így a tranzakcióból a hazai kisbefektetők sem fognak kimaradni. Draskovics 500 ezeres csomagot említett, ugyanakkor a pakett minden bizonnyal megemelésre kerül megfelelő kereslet esetén.

Feltételezzük, hogy a felajánlás az eredeti tájékoztatóban foglaltak szerint fog megtörténni (ez ugyanis még érvényben van):
Minimum értékesítés: 492,000 db (0.45%)
Maximum értékesítés: 1,476,000 db (1.36%)
Halasztott és kedvezményes igénylés: 2,500 Ft befizetése és adott ideig történő tartás esetén 500 Ft árkedvezmény.

Lényeges információnak tartottuk volna a beadott igénylések volumenét, a túljegyzés mértékét. Igaz, hogy ezen adat értékelésénél - ha majd nyilvánosságra kerül - figyelembe kell venni a lebonyolítás módját.

*** ***

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felhívtuk az ÁPV Rt.-t (a "további információkra megadott telefonszámon"), s megkérdeztük, hogy mekkora volt a túljegyzés mértéke (hozzátéve, hogy ez minden részvényértékesítés során egy fontos, s jellemzően nyilvános adat).

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Következő kérdésünk volt, akkor szándékosan nem szerepelt ezen adat, vagy későbbiekben szeretnénk nyilvánosságra hozni? Esetlegesen pusztán a feledékenység eredménye az adat hiánya?

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Megköszöntük a tájékoztatást.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem