MOL: 6,500 Ft az eladási ár - merre mozdulhat az árfolyam - magánszemélyek lehetősége

Pénzcentrum
2004. február 18. 07:56

Az ÁPV Rt kedden 11,316,000 darab MOL részvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek, egyenként 6,500 Ft-os árfolyamon - jelentette be az ÁPV Rt. tegnap késő este. Ma reggel Draskovics Tibor úgy nyilatkozott, hogy rövid időn belül magánszemélyek is jegyezhetnek MOL részvényeket. Meglepő módon az ÁPV nem nyilatkozott a túljegyzés mértékéről. Fontos információ lett volna.... igaz ilyen apróságok elmaradásán már nem lehet csodálkozni.

A 6,500 Ft-os árfolyam a várakozások alsó szélén mozog, mely azt jelentheti, hogy a következő egy két napban kisebb lemorzsolódás sem zárható ki a tegnapi 6,700 Ft-os szintről. Mindazonáltal a tranzakció sikeres volt, s nem hisszük, hogy 3% árfolyam nyereségért vásároltak volna MOL-t az intézményi befektetők. Amennyiben a mai kereskedésben lefelé mozdul az ár, az jó vételi lehetőség lehet akár fél éven belüli befektetésen gondolkozók számára is.


Az árfolyam csökkenés irányába hathat, hogy egyes alapkezelők tegnap értesültek a vételi lehetőségről, s a piachoz képest értelemszerűen diszkonttal megvásárolható lehetőségből nem kívántak kimaradni, ugyanakkor a vétellel saját portfóliójukon belül a MOL részaránya esetlegesen a kívánt szint fölé emelkedhetett. (Elsősorban belföldi intézmények esetében.)
Ezen hatást tompíthatja ugyanakkor, hogy a decemberi értékesítés előtt erősen lecsökkent az intézményi befektetők MOL részesedése, tehát a tegnapi vásárlással sok szereplőnél a benchmarkhoz képesti feltöltés valósulhatott meg. (Ez utóbbi elsősorban a külföldi befektetők vonatkozásában igaz.)
Mint emlékezetes tavaly 6%ponttal csökkent a külföldi intézményi befektetők részaránya, mivel folyamatosan csökkentették MOL kitettségüket, s a vételi oldalon hazai magánszemélyek és hazai befektetési alapok álltak.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Rt. tulajdonosi részesedése 22,7%-ról 12,2%-re csökkent, az értékesítés révén az ÁPV Rt. 73.5 mrd Ft bevételre tett szert.
A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezték.

Draskovics Tibor a ma reggeli Napkeltében azt mondta, hogy rövid időn belül (a tegnapi ÁPV közlemény alapján várhatóan fél éven belül) a magyar kisbefektetők részére 500 ezer db MOL részvény jegyzésére nyílhat majd lehetőség, így a tranzakcióból a hazai kisbefektetők sem fognak kimaradni. Draskovics 500 ezeres csomagot említett, ugyanakkor a pakett minden bizonnyal megemelésre kerül megfelelő kereslet esetén.

Feltételezzük, hogy a felajánlás az eredeti tájékoztatóban foglaltak szerint fog megtörténni (ez ugyanis még érvényben van):
Minimum értékesítés: 492,000 db (0.45%)
Maximum értékesítés: 1,476,000 db (1.36%)
Halasztott és kedvezményes igénylés: 2,500 Ft befizetése és adott ideig történő tartás esetén 500 Ft árkedvezmény.

Lényeges információnak tartottuk volna a beadott igénylések volumenét, a túljegyzés mértékét. Igaz, hogy ezen adat értékelésénél - ha majd nyilvánosságra kerül - figyelembe kell venni a lebonyolítás módját.

*** ***

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Felhívtuk az ÁPV Rt.-t (a "további információkra megadott telefonszámon"), s megkérdeztük, hogy mekkora volt a túljegyzés mértéke (hozzátéve, hogy ez minden részvényértékesítés során egy fontos, s jellemzően nyilvános adat).

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Következő kérdésünk volt, akkor szándékosan nem szerepelt ezen adat, vagy későbbiekben szeretnénk nyilvánosságra hozni? Esetlegesen pusztán a feledékenység eredménye az adat hiánya?

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Megköszöntük a tájékoztatást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?