28 °C Budapest

MOL: 6,500 Ft az eladási ár - merre mozdulhat az árfolyam - magánszemélyek lehetősége

Pénzcentrum
2004. február 18. 07:56

Az ÁPV Rt kedden 11,316,000 darab MOL részvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek, egyenként 6,500 Ft-os árfolyamon - jelentette be az ÁPV Rt. tegnap késő este. Ma reggel Draskovics Tibor úgy nyilatkozott, hogy rövid időn belül magánszemélyek is jegyezhetnek MOL részvényeket. Meglepő módon az ÁPV nem nyilatkozott a túljegyzés mértékéről. Fontos információ lett volna.... igaz ilyen apróságok elmaradásán már nem lehet csodálkozni.

A 6,500 Ft-os árfolyam a várakozások alsó szélén mozog, mely azt jelentheti, hogy a következő egy két napban kisebb lemorzsolódás sem zárható ki a tegnapi 6,700 Ft-os szintről. Mindazonáltal a tranzakció sikeres volt, s nem hisszük, hogy 3% árfolyam nyereségért vásároltak volna MOL-t az intézményi befektetők. Amennyiben a mai kereskedésben lefelé mozdul az ár, az jó vételi lehetőség lehet akár fél éven belüli befektetésen gondolkozók számára is.


Az árfolyam csökkenés irányába hathat, hogy egyes alapkezelők tegnap értesültek a vételi lehetőségről, s a piachoz képest értelemszerűen diszkonttal megvásárolható lehetőségből nem kívántak kimaradni, ugyanakkor a vétellel saját portfóliójukon belül a MOL részaránya esetlegesen a kívánt szint fölé emelkedhetett. (Elsősorban belföldi intézmények esetében.)
Ezen hatást tompíthatja ugyanakkor, hogy a decemberi értékesítés előtt erősen lecsökkent az intézményi befektetők MOL részesedése, tehát a tegnapi vásárlással sok szereplőnél a benchmarkhoz képesti feltöltés valósulhatott meg. (Ez utóbbi elsősorban a külföldi befektetők vonatkozásában igaz.)
Mint emlékezetes tavaly 6%ponttal csökkent a külföldi intézményi befektetők részaránya, mivel folyamatosan csökkentették MOL kitettségüket, s a vételi oldalon hazai magánszemélyek és hazai befektetési alapok álltak.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Rt. tulajdonosi részesedése 22,7%-ról 12,2%-re csökkent, az értékesítés révén az ÁPV Rt. 73.5 mrd Ft bevételre tett szert.
A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezték.

Draskovics Tibor a ma reggeli Napkeltében azt mondta, hogy rövid időn belül (a tegnapi ÁPV közlemény alapján várhatóan fél éven belül) a magyar kisbefektetők részére 500 ezer db MOL részvény jegyzésére nyílhat majd lehetőség, így a tranzakcióból a hazai kisbefektetők sem fognak kimaradni. Draskovics 500 ezeres csomagot említett, ugyanakkor a pakett minden bizonnyal megemelésre kerül megfelelő kereslet esetén.

Feltételezzük, hogy a felajánlás az eredeti tájékoztatóban foglaltak szerint fog megtörténni (ez ugyanis még érvényben van):
Minimum értékesítés: 492,000 db (0.45%)
Maximum értékesítés: 1,476,000 db (1.36%)
Halasztott és kedvezményes igénylés: 2,500 Ft befizetése és adott ideig történő tartás esetén 500 Ft árkedvezmény.

Lényeges információnak tartottuk volna a beadott igénylések volumenét, a túljegyzés mértékét. Igaz, hogy ezen adat értékelésénél - ha majd nyilvánosságra kerül - figyelembe kell venni a lebonyolítás módját.

*** ***

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felhívtuk az ÁPV Rt.-t (a "további információkra megadott telefonszámon"), s megkérdeztük, hogy mekkora volt a túljegyzés mértéke (hozzátéve, hogy ez minden részvényértékesítés során egy fontos, s jellemzően nyilvános adat).

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Következő kérdésünk volt, akkor szándékosan nem szerepelt ezen adat, vagy későbbiekben szeretnénk nyilvánosságra hozni? Esetlegesen pusztán a feledékenység eredménye az adat hiánya?

A válasz:
"Minden információ megtalálható az ÁPV Rt. által a BÉT honlapján megjelentetett közleményében."

Megköszöntük a tájékoztatást.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?