18 °C Budapest

Az eva alanyiság előtt és alatt szerzett értékpapír adózása

Pénzcentrum
2004. február 18. 08:47

Az adóhatóság korábban kiadott "Az értékpapír Eva törvény szerinti adózása" cím alatt megjelent 2003/137. APEH iránymutatása helyébe újabb lépett.

1./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja alapján nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany (ideértve a tevékenységét folytató özvegyet, örököst is) részére nem ellenértékként (ellenszolgáltatásként) történő visszaszolgáltatásakor, ideértendő különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét és a visszatérített adót.

Az előzőeken túlmenően a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében értékpapír értékesítése esetén nem minősül bevételnek az adóalanyiság időszaka előtt megszerzett értékpapír átruházása révén megszerzett ellenértékből az a rész, amely nem haladja meg az értékpapírnak az adóalanyiság első adóévét megelőző üzleti év utolsó napjára vonatkozóan a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint megállapított könyv szerinti értékét.

Tehát ilyen értékpapírok esetében csak az "árfolyamnyereség" tartozik bevételként az eva alapba.
Az Eva tv. 6. § (3) bekezdésében foglalt szabályokat 2003. január 1-től lehet alkalmazni.

2./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó, Eva tv. szerinti bevételi nyilvántartást vezető adóalany esetében a 6. § (2) bekezdése rendelkezik a bevétel fogalmáról, amely szerint bevétel a vállalkozási (gazdasági) tevékenységgel összefüggésben, vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték.

Az Eva tv. említett főszabálya alapján az értékpapír befektetési célú megszerzését követően, annak eladásakor az eva alany az értékpapírjaiért mástól vagyoni értéket, pénzt kap. Tehát a mástól megszerzett vagyoni érték teljes összege evás bevétel. Ha az adóalany az adóéven belül többször vásárol és elad értékpapírt, úgy bizonylattal alátámasztott gazdasági eredményként elkülöníthető bevételt kell számításba venni az Eva tv. mellékletének III/1. pontja szerint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem esnek azonban ilyen megítélés alá a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok abban az esetben, ha az eva alany az ilyen értékpapírt az értékpapír kibocsátójának adja el, hiszen az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja szerint nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany részére nem ellenértékként történő visszaszolgáltatásakor (ideértve különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét).

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír különösen: a kötvény, a kincstárjegy, a letéti jegy, a pénztárjegy, a célrészjegy, a takaréklevél, a jelzáloglevél, a hajóraklevél, a közraktárjegy, az árujegy, a zálogjegy, a kárpótlási jegy, a határozott idejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy.

Ugyancsak bevételnek nem számító tétel az adóalany által korábban takarékbetétbe (hitelintézetnél takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv vagy más okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg) elhelyezett összeg a hitelintézet által történő visszaszolgáltatásakor.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?