0 °C Budapest

Az eva alanyiság előtt és alatt szerzett értékpapír adózása

Pénzcentrum
2004. február 18. 08:47

Az adóhatóság korábban kiadott "Az értékpapír Eva törvény szerinti adózása" cím alatt megjelent 2003/137. APEH iránymutatása helyébe újabb lépett.

1./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja alapján nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany (ideértve a tevékenységét folytató özvegyet, örököst is) részére nem ellenértékként (ellenszolgáltatásként) történő visszaszolgáltatásakor, ideértendő különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét és a visszatérített adót.

Az előzőeken túlmenően a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében értékpapír értékesítése esetén nem minősül bevételnek az adóalanyiság időszaka előtt megszerzett értékpapír átruházása révén megszerzett ellenértékből az a rész, amely nem haladja meg az értékpapírnak az adóalanyiság első adóévét megelőző üzleti év utolsó napjára vonatkozóan a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint megállapított könyv szerinti értékét.

Tehát ilyen értékpapírok esetében csak az "árfolyamnyereség" tartozik bevételként az eva alapba.
Az Eva tv. 6. § (3) bekezdésében foglalt szabályokat 2003. január 1-től lehet alkalmazni.

2./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó, Eva tv. szerinti bevételi nyilvántartást vezető adóalany esetében a 6. § (2) bekezdése rendelkezik a bevétel fogalmáról, amely szerint bevétel a vállalkozási (gazdasági) tevékenységgel összefüggésben, vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték.

Az Eva tv. említett főszabálya alapján az értékpapír befektetési célú megszerzését követően, annak eladásakor az eva alany az értékpapírjaiért mástól vagyoni értéket, pénzt kap. Tehát a mástól megszerzett vagyoni érték teljes összege evás bevétel. Ha az adóalany az adóéven belül többször vásárol és elad értékpapírt, úgy bizonylattal alátámasztott gazdasági eredményként elkülöníthető bevételt kell számításba venni az Eva tv. mellékletének III/1. pontja szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem esnek azonban ilyen megítélés alá a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok abban az esetben, ha az eva alany az ilyen értékpapírt az értékpapír kibocsátójának adja el, hiszen az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja szerint nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany részére nem ellenértékként történő visszaszolgáltatásakor (ideértve különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét).

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír különösen: a kötvény, a kincstárjegy, a letéti jegy, a pénztárjegy, a célrészjegy, a takaréklevél, a jelzáloglevél, a hajóraklevél, a közraktárjegy, az árujegy, a zálogjegy, a kárpótlási jegy, a határozott idejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy.

Ugyancsak bevételnek nem számító tétel az adóalany által korábban takarékbetétbe (hitelintézetnél takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv vagy más okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg) elhelyezett összeg a hitelintézet által történő visszaszolgáltatásakor.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm