29 °C Budapest

Az eva alanyiság előtt és alatt szerzett értékpapír adózása

Pénzcentrum
2004. február 18. 08:47

Az adóhatóság korábban kiadott "Az értékpapír Eva törvény szerinti adózása" cím alatt megjelent 2003/137. APEH iránymutatása helyébe újabb lépett.

1./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja alapján nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany (ideértve a tevékenységét folytató özvegyet, örököst is) részére nem ellenértékként (ellenszolgáltatásként) történő visszaszolgáltatásakor, ideértendő különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét és a visszatérített adót.

Az előzőeken túlmenően a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében értékpapír értékesítése esetén nem minősül bevételnek az adóalanyiság időszaka előtt megszerzett értékpapír átruházása révén megszerzett ellenértékből az a rész, amely nem haladja meg az értékpapírnak az adóalanyiság első adóévét megelőző üzleti év utolsó napjára vonatkozóan a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint megállapított könyv szerinti értékét.

Tehát ilyen értékpapírok esetében csak az "árfolyamnyereség" tartozik bevételként az eva alapba.
Az Eva tv. 6. § (3) bekezdésében foglalt szabályokat 2003. január 1-től lehet alkalmazni.

2./ A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó, Eva tv. szerinti bevételi nyilvántartást vezető adóalany esetében a 6. § (2) bekezdése rendelkezik a bevétel fogalmáról, amely szerint bevétel a vállalkozási (gazdasági) tevékenységgel összefüggésben, vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték.

Az Eva tv. említett főszabálya alapján az értékpapír befektetési célú megszerzését követően, annak eladásakor az eva alany az értékpapírjaiért mástól vagyoni értéket, pénzt kap. Tehát a mástól megszerzett vagyoni érték teljes összege evás bevétel. Ha az adóalany az adóéven belül többször vásárol és elad értékpapírt, úgy bizonylattal alátámasztott gazdasági eredményként elkülöníthető bevételt kell számításba venni az Eva tv. mellékletének III/1. pontja szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem esnek azonban ilyen megítélés alá a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok abban az esetben, ha az eva alany az ilyen értékpapírt az értékpapír kibocsátójának adja el, hiszen az Eva tv. 6. § (3) bekezdés b) pontja szerint nem minősül bevételnek az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalany részére nem ellenértékként történő visszaszolgáltatásakor (ideértve különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét).

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír különösen: a kötvény, a kincstárjegy, a letéti jegy, a pénztárjegy, a célrészjegy, a takaréklevél, a jelzáloglevél, a hajóraklevél, a közraktárjegy, az árujegy, a zálogjegy, a kárpótlási jegy, a határozott idejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy.

Ugyancsak bevételnek nem számító tétel az adóalany által korábban takarékbetétbe (hitelintézetnél takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv vagy más okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg) elhelyezett összeg a hitelintézet által történő visszaszolgáltatásakor.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?