25 °C Budapest

Az ÁPV visszautasította az ÁÉB MOL vásárlását! - 50% alatti túljegyzés az eladásnál

Pénzcentrum
2004. február 18. 11:07

Bár az ÁPV Rt. mint eladó nem nyilatkozik, két független piaci forrásból is úgy értesült a Portfolio.hu, hogy a tegnapi részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túljegyzés jelentkezett. A túljegyzés mértéke kedvezőnek minősíthető, amennyiben figyelembe vesszük a tranzakció lebonyolításának módját is. Információink szerint az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott, 2 millió darabra vonatkozó részvényvásárlási igényt, pedig az a 6,500 Ft-os árszint felett került benyújtásra. A visszautasítás indoka az volt, hogy az ÁÉB rövid távon kereskedik (spekulatív befektető) papírjaival, s így az árstabilitás kevésbé biztosított.

Nem hivatalos, de a Portfolio.hu által megbízhatónak tartott forrásokból úgy értesültünk, hogy a tegnapi, rendkívüli gyorsasággal lebonyolított zártkörű MOL részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túlkereslet jelentkezett.
Mindez számszerűen 4.5-5 millió részvénnyel több igénylést jelenthet, mint a felajánlott 11.3 millió darab.

A részvényértékesítések sikerességének egyik meghatározó jelzőszáma a túljegyzés mértéke. Kiemelkedően sikeresnek általában a legalább 2-3-szoros túljegyzésű tranzakciókat szokták tartani. Mindazonáltal jelen esetben ezen arányszám mint kiindulási alap nem alkalmazható, ha figyelembe vesszük a tranzakció meglepetésszerű gyorsaságát. S ez még akkor is igaz, ha feltételezzük, hogy a Citigroup (a külföldi értékesítés lebonyolításával megbízott londoni befektetési bank) előzetesen szondázta a piaci igényeket a legnagyobb alapok körében.

A tranzakció során az ÁPV egyik célja a jövőbeni árstabilitás biztosítása volt (mely különösen tiszteletre méltó egyrészt, illetve a jövőbeni értékesítés sikerét megalapozó tényező másrészt).
Ennek megfelelően a beadott igényléseket rangsorolták, s értelemszerűen preferálták az iparági befektetési alapokat, illetve a befektetési politikájuk miatt jellemzően hosszabb távra befektető alapokat.

Fentiek következtében az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott 2 millió darabos igényt, annak ellenére, hogy az 6,500 Ft felett került benyújtásra. A piacon közismert tény, illetve az ÁÉB vezérigazgatója által egy interjúban megerősítésre is került, hogy a bank kihasználja rövid távon is a piaci mozgásokat. 2 millió részvény rövid távú spekulatív kézbe kerülése pedig veszélyeztette volna az árstabilitást.
Medget Rahimkulov novemberi nyilatkozata szerint az ÁÉB szívesen megvásárolt volna az állam tulajdonában lévő (akkor még 22.7%) pakettből 5%-ot.

Továbblépve; kétségtelen tény, hogy az ÁÉB rövid távon is aktív a MOL részvények piacán, mindazonáltal a hosszú távú célja - mint az korábban bejelentésre került -, hogy az általuk igen értékesnek tartott vállalatban akár 10%-os részesedést is szerezzenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megítélésünk szerint az ÁÉB visszautasításának akár közvetlen rövid távú hatása lehet, hogy a 6,900 Ft-ról a tranzakció miatt visszacsúszott árszinten piacon vásárol a bank.
Figyelemre méltóan jelzi az ÁÉB eltökéltségét a MOL befektetés mellett egyébként, hogy a teljes felkínált mennyiség 18%-át egymaga lejegyezte volna.

*** ***

A tegnapi tranazkció érthető okokból még a mai kereskedésben is forró hangulatot teremt. Bár az árfolyamkilengés nem extrém mértékű a kereskedési volumen igen nagy.
Az alábbi ábránkon az átlagos kereskedési volumen az elmúlt 30 nap átlagát mutatja.
(a forgalmat darabban ábrázoltuk, napon belüli 30 napos átlag - bordó szín, mai kereskedés - kék szín)


További információk a csatolt cikkekben.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22