27 °C Budapest

Az ÁPV visszautasította az ÁÉB MOL vásárlását! - 50% alatti túljegyzés az eladásnál

Pénzcentrum
2004. február 18. 11:07

Bár az ÁPV Rt. mint eladó nem nyilatkozik, két független piaci forrásból is úgy értesült a Portfolio.hu, hogy a tegnapi részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túljegyzés jelentkezett. A túljegyzés mértéke kedvezőnek minősíthető, amennyiben figyelembe vesszük a tranzakció lebonyolításának módját is. Információink szerint az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott, 2 millió darabra vonatkozó részvényvásárlási igényt, pedig az a 6,500 Ft-os árszint felett került benyújtásra. A visszautasítás indoka az volt, hogy az ÁÉB rövid távon kereskedik (spekulatív befektető) papírjaival, s így az árstabilitás kevésbé biztosított.

Nem hivatalos, de a Portfolio.hu által megbízhatónak tartott forrásokból úgy értesültünk, hogy a tegnapi, rendkívüli gyorsasággal lebonyolított zártkörű MOL részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túlkereslet jelentkezett.
Mindez számszerűen 4.5-5 millió részvénnyel több igénylést jelenthet, mint a felajánlott 11.3 millió darab.

A részvényértékesítések sikerességének egyik meghatározó jelzőszáma a túljegyzés mértéke. Kiemelkedően sikeresnek általában a legalább 2-3-szoros túljegyzésű tranzakciókat szokták tartani. Mindazonáltal jelen esetben ezen arányszám mint kiindulási alap nem alkalmazható, ha figyelembe vesszük a tranzakció meglepetésszerű gyorsaságát. S ez még akkor is igaz, ha feltételezzük, hogy a Citigroup (a külföldi értékesítés lebonyolításával megbízott londoni befektetési bank) előzetesen szondázta a piaci igényeket a legnagyobb alapok körében.

A tranzakció során az ÁPV egyik célja a jövőbeni árstabilitás biztosítása volt (mely különösen tiszteletre méltó egyrészt, illetve a jövőbeni értékesítés sikerét megalapozó tényező másrészt).
Ennek megfelelően a beadott igényléseket rangsorolták, s értelemszerűen preferálták az iparági befektetési alapokat, illetve a befektetési politikájuk miatt jellemzően hosszabb távra befektető alapokat.

Fentiek következtében az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott 2 millió darabos igényt, annak ellenére, hogy az 6,500 Ft felett került benyújtásra. A piacon közismert tény, illetve az ÁÉB vezérigazgatója által egy interjúban megerősítésre is került, hogy a bank kihasználja rövid távon is a piaci mozgásokat. 2 millió részvény rövid távú spekulatív kézbe kerülése pedig veszélyeztette volna az árstabilitást.
Medget Rahimkulov novemberi nyilatkozata szerint az ÁÉB szívesen megvásárolt volna az állam tulajdonában lévő (akkor még 22.7%) pakettből 5%-ot.

Továbblépve; kétségtelen tény, hogy az ÁÉB rövid távon is aktív a MOL részvények piacán, mindazonáltal a hosszú távú célja - mint az korábban bejelentésre került -, hogy az általuk igen értékesnek tartott vállalatban akár 10%-os részesedést is szerezzenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megítélésünk szerint az ÁÉB visszautasításának akár közvetlen rövid távú hatása lehet, hogy a 6,900 Ft-ról a tranzakció miatt visszacsúszott árszinten piacon vásárol a bank.
Figyelemre méltóan jelzi az ÁÉB eltökéltségét a MOL befektetés mellett egyébként, hogy a teljes felkínált mennyiség 18%-át egymaga lejegyezte volna.

*** ***

A tegnapi tranazkció érthető okokból még a mai kereskedésben is forró hangulatot teremt. Bár az árfolyamkilengés nem extrém mértékű a kereskedési volumen igen nagy.
Az alábbi ábránkon az átlagos kereskedési volumen az elmúlt 30 nap átlagát mutatja.
(a forgalmat darabban ábrázoltuk, napon belüli 30 napos átlag - bordó szín, mai kereskedés - kék szín)


További információk a csatolt cikkekben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?