23 °C Budapest

Az ÁPV visszautasította az ÁÉB MOL vásárlását! - 50% alatti túljegyzés az eladásnál

Pénzcentrum
2004. február 18. 11:07

Bár az ÁPV Rt. mint eladó nem nyilatkozik, két független piaci forrásból is úgy értesült a Portfolio.hu, hogy a tegnapi részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túljegyzés jelentkezett. A túljegyzés mértéke kedvezőnek minősíthető, amennyiben figyelembe vesszük a tranzakció lebonyolításának módját is. Információink szerint az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott, 2 millió darabra vonatkozó részvényvásárlási igényt, pedig az a 6,500 Ft-os árszint felett került benyújtásra. A visszautasítás indoka az volt, hogy az ÁÉB rövid távon kereskedik (spekulatív befektető) papírjaival, s így az árstabilitás kevésbé biztosított.

Nem hivatalos, de a Portfolio.hu által megbízhatónak tartott forrásokból úgy értesültünk, hogy a tegnapi, rendkívüli gyorsasággal lebonyolított zártkörű MOL részvényértékesítés során valamivel 50% alatti túlkereslet jelentkezett.
Mindez számszerűen 4.5-5 millió részvénnyel több igénylést jelenthet, mint a felajánlott 11.3 millió darab.

A részvényértékesítések sikerességének egyik meghatározó jelzőszáma a túljegyzés mértéke. Kiemelkedően sikeresnek általában a legalább 2-3-szoros túljegyzésű tranzakciókat szokták tartani. Mindazonáltal jelen esetben ezen arányszám mint kiindulási alap nem alkalmazható, ha figyelembe vesszük a tranzakció meglepetésszerű gyorsaságát. S ez még akkor is igaz, ha feltételezzük, hogy a Citigroup (a külföldi értékesítés lebonyolításával megbízott londoni befektetési bank) előzetesen szondázta a piaci igényeket a legnagyobb alapok körében.

A tranzakció során az ÁPV egyik célja a jövőbeni árstabilitás biztosítása volt (mely különösen tiszteletre méltó egyrészt, illetve a jövőbeni értékesítés sikerét megalapozó tényező másrészt).
Ennek megfelelően a beadott igényléseket rangsorolták, s értelemszerűen preferálták az iparági befektetési alapokat, illetve a befektetési politikájuk miatt jellemzően hosszabb távra befektető alapokat.

Fentiek következtében az ÁPV Rt. visszautasította az ÁÉB által beadott 2 millió darabos igényt, annak ellenére, hogy az 6,500 Ft felett került benyújtásra. A piacon közismert tény, illetve az ÁÉB vezérigazgatója által egy interjúban megerősítésre is került, hogy a bank kihasználja rövid távon is a piaci mozgásokat. 2 millió részvény rövid távú spekulatív kézbe kerülése pedig veszélyeztette volna az árstabilitást.
Medget Rahimkulov novemberi nyilatkozata szerint az ÁÉB szívesen megvásárolt volna az állam tulajdonában lévő (akkor még 22.7%) pakettből 5%-ot.

Továbblépve; kétségtelen tény, hogy az ÁÉB rövid távon is aktív a MOL részvények piacán, mindazonáltal a hosszú távú célja - mint az korábban bejelentésre került -, hogy az általuk igen értékesnek tartott vállalatban akár 10%-os részesedést is szerezzenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megítélésünk szerint az ÁÉB visszautasításának akár közvetlen rövid távú hatása lehet, hogy a 6,900 Ft-ról a tranzakció miatt visszacsúszott árszinten piacon vásárol a bank.
Figyelemre méltóan jelzi az ÁÉB eltökéltségét a MOL befektetés mellett egyébként, hogy a teljes felkínált mennyiség 18%-át egymaga lejegyezte volna.

*** ***

A tegnapi tranazkció érthető okokból még a mai kereskedésben is forró hangulatot teremt. Bár az árfolyamkilengés nem extrém mértékű a kereskedési volumen igen nagy.
Az alábbi ábránkon az átlagos kereskedési volumen az elmúlt 30 nap átlagát mutatja.
(a forgalmat darabban ábrázoltuk, napon belüli 30 napos átlag - bordó szín, mai kereskedés - kék szín)


További információk a csatolt cikkekben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM