19 °C Budapest

MOL gázüzletág: itt az első megnevezett érdeklődő - Gazprom

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:44

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója múlt hét pénteken úgy nyilatkozott, hogy megkezdődhet a magyar cég gázüzletágának átvilágítása a meghívott vezető európai gázipari vállalatok részéről. A meghívottakról csupán annyi hangzott el, hogy a vállalatok nevei csak a hozzájárulásukkal kerülhetnek nyilvánosságra. Az első érdeklődő megnevezte saját magát: Gazprom.

A Dow Jones hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő (?!) Gazprom vezető úgy nyilatkozott, hogy az orosz társaság már vizsgálja a MOL gázeszközeit.

Mint ismeretes a többségi orosz állami tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Gazprom a MOL legnagyobb gázbeszállítója. A kereskedelmi kapcsolat több évtizedre nyúlik vissza, s hosszú távú szerződéseken nyugszik. A Gazprom jelenleg egy MOL-Gazprom közös vállalaton, a Panrusgazon keresztül importálja a gázt hazánkba. A hosszú múltra visszanyúló kereskedelmi kapcsolatból adódóan a társaság meglehetősen jó információkkal rendelkezhet, s így relatív gyorsan meghatározhatja a MOL gázüzletágának értékét.

A korábbi érdeklődök között volt a német Ruhrgas, mely 2001 végén Budapesten még egy prezentációt is tartott szándékai ismertetésére. Kizártnak tartjuk, hogy ne kapott volna meghívást a MOL-tól.

Ugyancsak potenciális ajánlat adó lehet a Gas’de France.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mosonyi György hangsúlyozta, hogy jelenleg az értékesítés potenciális lehetőségeit kívánja felmérni a MOL, mivel a divízió nyereségessé vált, nincs eladási kényszer.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?