37 °C Budapest

Elemzői vélemény az inflációs adatról (Lehman Brothers)

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:31

Valamivel a várakozások felett alakult januárban az infláció Magyarországon - állapítja meg Robert Beange, a Lehman Brothers elemzője. Beange szerint az infláció emelkedése a következő hónapokban tovább folytatódik, a tavasz folyamán a ráta elérheti a 8%-ot. A jövő héten publikálja az MNB legfrissebb Inflációs jelentését, melyben az elemző szerint már megemelt prognózisok lesznek (2004 decemberére 6.4%, 2005 decemberére 4.3%). Beange szerint a kamatemelés valószínűsége kb. 30%.

A jegybank várhatóan emelkedő inflációs prognózisát az elemző több tényezőre alapozza. Egyrészt a jegybank korábbi előrejelzését 255.5 Ft/eurós árfolyam mellett készítette, ezzel szemben a szabály követése most 264.6 Ft/eurós árfolyamot indokol. Ez az inflációt önmagában 0.5%ponttal "viszi feljebb" 2004-ben és 0.3%ponttal 2005-ben. Ezzel párhuzamosan a kőolaj árát is felfelé kell módosítani. Így a 2004 decemberi 5.9%-os előrejelzés 6.4%-ra, a 2005 decemberi 4%-ról 4.3%-ra módosulhat csak az árfolyamváltozás miatt. A 4.3% felette van az MNB által legfeljebb 4%-ban kommunikált inflációs célnak.

Az MNB azt feltételezte, hogy az adóemelések nem okoznak tartós változást az inflációs várakozásokban, a tovagyűrűző hatások minimálisak lesznek. Ezzel szemben ha a lakosság illetve a gazdasági szereplők viselkedése máshogy alakul, 4.3%-nál magasabb érték is elképzelhető 2005 decemberére.

Egy ilyen esetben indokolt lehet, hogy a jegybank kamatot emeljen, azonban erre feltehetően csak az árfolyam tartós gyengülése esetén kerülne sor. A Lehman szerint a legutóbbi árfolyamgyengülést a jegybank csak átmenetinek tartja, emiatt egy rövid távú kamatemelés valószínűsége nem nagyobb 30%-nál.

A folyó mérleg legutóbbi adatait a Lehman igen kedvezőnek értékeli. Bár a deficit továbbra is igen nagy, a hiány csökkenése megkezdődött. Ez a forint felértéklődésében is megnyilvánulhat, mely az inflációs nyomást enyhítheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Beange szerint a tavasz folyamán a fogyasztói árindex elérheti a 8%-ot, emiatt az MNB-nak a kamatcsökkentésre a nyár előtt nem nagyon lesz lehetősége. A Lehman elemzője úgy véli, hogy a forint gyengülését és a hozamok emelkedését nem annyira az inflációs kilátások, inkább a folyó mérleg problémák okozták. Emiatt ha ott javulás mutatkozik, akkor a piacon is pozitív reakciók indulhatnak, a forint erősödhet. Ennek ellenére egyelőre érdemes óvatosnak maradni.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?