Elemzői vélemény az inflációs adatról (Lehman Brothers)

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:31

Valamivel a várakozások felett alakult januárban az infláció Magyarországon - állapítja meg Robert Beange, a Lehman Brothers elemzője. Beange szerint az infláció emelkedése a következő hónapokban tovább folytatódik, a tavasz folyamán a ráta elérheti a 8%-ot. A jövő héten publikálja az MNB legfrissebb Inflációs jelentését, melyben az elemző szerint már megemelt prognózisok lesznek (2004 decemberére 6.4%, 2005 decemberére 4.3%). Beange szerint a kamatemelés valószínűsége kb. 30%.

A jegybank várhatóan emelkedő inflációs prognózisát az elemző több tényezőre alapozza. Egyrészt a jegybank korábbi előrejelzését 255.5 Ft/eurós árfolyam mellett készítette, ezzel szemben a szabály követése most 264.6 Ft/eurós árfolyamot indokol. Ez az inflációt önmagában 0.5%ponttal "viszi feljebb" 2004-ben és 0.3%ponttal 2005-ben. Ezzel párhuzamosan a kőolaj árát is felfelé kell módosítani. Így a 2004 decemberi 5.9%-os előrejelzés 6.4%-ra, a 2005 decemberi 4%-ról 4.3%-ra módosulhat csak az árfolyamváltozás miatt. A 4.3% felette van az MNB által legfeljebb 4%-ban kommunikált inflációs célnak.

Az MNB azt feltételezte, hogy az adóemelések nem okoznak tartós változást az inflációs várakozásokban, a tovagyűrűző hatások minimálisak lesznek. Ezzel szemben ha a lakosság illetve a gazdasági szereplők viselkedése máshogy alakul, 4.3%-nál magasabb érték is elképzelhető 2005 decemberére.

Egy ilyen esetben indokolt lehet, hogy a jegybank kamatot emeljen, azonban erre feltehetően csak az árfolyam tartós gyengülése esetén kerülne sor. A Lehman szerint a legutóbbi árfolyamgyengülést a jegybank csak átmenetinek tartja, emiatt egy rövid távú kamatemelés valószínűsége nem nagyobb 30%-nál.

A folyó mérleg legutóbbi adatait a Lehman igen kedvezőnek értékeli. Bár a deficit továbbra is igen nagy, a hiány csökkenése megkezdődött. Ez a forint felértéklődésében is megnyilvánulhat, mely az inflációs nyomást enyhítheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Beange szerint a tavasz folyamán a fogyasztói árindex elérheti a 8%-ot, emiatt az MNB-nak a kamatcsökkentésre a nyár előtt nem nagyon lesz lehetősége. A Lehman elemzője úgy véli, hogy a forint gyengülését és a hozamok emelkedését nem annyira az inflációs kilátások, inkább a folyó mérleg problémák okozták. Emiatt ha ott javulás mutatkozik, akkor a piacon is pozitív reakciók indulhatnak, a forint erősödhet. Ennek ellenére egyelőre érdemes óvatosnak maradni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm