25 °C Budapest

Bank of America: valutaválság a forintpiacon?

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:37

A jelentős valutaválság-kockázat zónába sorolta a forintot a Bank of America (BoA) londoni befektetési irodája legújabb havi jelentésében. A valutakockázati listát havi rendszerességgel állítja össze a bank. A forint már hónapok óta a lista elején szerepel.


A BoA szerint 50%-nál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a forint 5%-nál többet veszít értékéből, melyet a bank módszertana már valutaválságnak nevez. Ehhez gyakorlatilag egy 280 Ft/euró körüli nominális árfolyamszint tartozik. A modellszámítások makrogazdasági és piaci adatokon alapulnak.

Az elemzés nem ad arra vonatkozó iránymutatást, hogy a leértékelődés mikor következhet be, de az év utolsó negyedére az árfolyam már ezen a szinten mozoghat.

************

Ha a gyengülés bekövetkezik, kérdéses, hogy ezt válságnak tekinthetjük-e. A válságdefiníciók sokfélék lehetnek, figyelembe vehetjük, hogy a forintárfolyam változásával a tartalékszint hogyan módosul, a kamatok miképp változnak, illetve maga az árfolyam leértékelődése milyen mértékű. Valutaválságról jellemzően éves 10-25% körüli leértékelődésnél beszélnek.

A BoA egy elméleti modell alapján jutott a fent közölt erdményre. Kérdéses, hogy a modell mennyire lehet a gyakorlatban is helyes a valós folyamatok előrejelzésére. Ugyanakkor elképzelhető, hogy önbeteljesítő próféciaként működik az ilyen típusú megnyilvánulás egy nagy piaci szereplő részéről. A múlt év szeptemberében a BoA már figyelmeztetett egy ilyen veszélyre, melyet az év végén a forint érdemi gyengülése követett.

A fundamentumok alapján a hazai fizetőeszköz további értékvesztését nem lehet kizárni, ugyanakkor úgy tűnik, a reálgazdasági folyamatok javulnak és talán az egyensúly tekintetében is megállnak a romló tendenciák. Erre a folyó mérleg szintjén már utalnak jelek, a költségvetésben a bejelentett takarékossági csomag értékelhető egy ilyen irányzatnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?