Bank of America: valutaválság a forintpiacon?

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:37

A jelentős valutaválság-kockázat zónába sorolta a forintot a Bank of America (BoA) londoni befektetési irodája legújabb havi jelentésében. A valutakockázati listát havi rendszerességgel állítja össze a bank. A forint már hónapok óta a lista elején szerepel.


A BoA szerint 50%-nál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a forint 5%-nál többet veszít értékéből, melyet a bank módszertana már valutaválságnak nevez. Ehhez gyakorlatilag egy 280 Ft/euró körüli nominális árfolyamszint tartozik. A modellszámítások makrogazdasági és piaci adatokon alapulnak.

Az elemzés nem ad arra vonatkozó iránymutatást, hogy a leértékelődés mikor következhet be, de az év utolsó negyedére az árfolyam már ezen a szinten mozoghat.

************

Ha a gyengülés bekövetkezik, kérdéses, hogy ezt válságnak tekinthetjük-e. A válságdefiníciók sokfélék lehetnek, figyelembe vehetjük, hogy a forintárfolyam változásával a tartalékszint hogyan módosul, a kamatok miképp változnak, illetve maga az árfolyam leértékelődése milyen mértékű. Valutaválságról jellemzően éves 10-25% körüli leértékelődésnél beszélnek.

A BoA egy elméleti modell alapján jutott a fent közölt erdményre. Kérdéses, hogy a modell mennyire lehet a gyakorlatban is helyes a valós folyamatok előrejelzésére. Ugyanakkor elképzelhető, hogy önbeteljesítő próféciaként működik az ilyen típusú megnyilvánulás egy nagy piaci szereplő részéről. A múlt év szeptemberében a BoA már figyelmeztetett egy ilyen veszélyre, melyet az év végén a forint érdemi gyengülése követett.

A fundamentumok alapján a hazai fizetőeszköz további értékvesztését nem lehet kizárni, ugyanakkor úgy tűnik, a reálgazdasági folyamatok javulnak és talán az egyensúly tekintetében is megállnak a romló tendenciák. Erre a folyó mérleg szintjén már utalnak jelek, a költségvetésben a bejelentett takarékossági csomag értékelhető egy ilyen irányzatnak.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm