31 °C Budapest

Rosszabbnak látják helyzetüket a háztartások

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:19

Januárban az üzleti szféra és a fogyasztók gazdasági várakozásai is romlottak. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az EU támogatásával - végzett felmérés szerint a lakosság optimizmusa a nyári zuhanás majd az őszi stagnálás után tovább csökkent. A vállalkozások körében viszont a mostani csökkenés ellenére fél éve javuló a trend.

Az iparban az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is kissé rosszabb lett januárban, de ebben a szektorban a legegyértelműbb a csaknem egy éve tartó javuló tendencia. A kereskedelmi cégek a szokásosnál kedvezőbb januári üzletmenetről számoltak be, megrendelési politikájuk azonban passzívabb lett, következő három havi üzleti lehetőségeiket pedig a korábbinál sokkal rosszabbnak látták. Az építőiparban az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak a megítélése is kedvezőtlenebb lett. Foglalkoztatási elképzelések nem változtak. A magyar gazdaság helyzetének megítélése minden szektorban javult valamelyest, de így is meglehetősen pesszimista.

A lakosság véleménye viszont romlott a magyar gazdaság helyzetéről. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban a decemberinél sokkal rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban további, igen jelentős romlást vártak. Januárban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén emelkedtek. Ezzel szemben a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve érezhetően visszaesett az előző havihoz képest, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások is pesszimisták. Tovább csökkent azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10