29 °C Budapest

Pannonplast: mélypont vagy zuhanás? - történelmi mértékű veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:08

Mind éves mind negyedéves szinten történelmi mértékű veszteséget ért el a Pannonplast, a műanyagipari társaságcsoport eredménye a profit warning ellenére jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól. A rossz teljesítmény nagy része egyszeri tételeknek tudható be, kár, hogy a Pannonplast esetében a rendkívüli tételek immár állandósultak a gyorsjelentésben. Pozitív hír viszony, hogy az árbevétel tovább emelkedett, igaz ennek egy jelentős része az idén üzemi szinten folyamatosan veszteséges fröccstechnológiai tevékenységhez kapcsolódik.



A társaságnál látszanak ugyan pozitív folyamatok, de ez a tavalyi évzárás(hatalmas veszteség) csak a profit warninggal együtt emészthető meg. Az igazgatóságot valószínűleg ez győzte meg, hogy a hosszú távú folyamatokra koncentráló Illéssy Jánost felmentse elnök-vezérigazgató posztjáról. Az új elnök-vezérigazgatónak, Zoltán Csabának mindenesetre nehéz dolga lesz, de feladata nem teljesen reménytelen. Ezt a céget így-vagy úgy rendbe kell rakni...

Lássuk a tényeket:
A Pannonplast 4. negyedéves veszteség a profit warningot már figyelembe vevő elemzői várakozásokat csaknem 50%-kal felülmúlva 1,160 millió forint lett. Ez azok után, hogy a közgyűlésen még a 240 millió forintos 3. negyedéves közgyűlésen még felszálló ágról volt szó, megdöbbentő.


Ugyanakkor arra már a 3. negyedév után is említést tettünk, hogy az árbevételről nagyon nehezen lehet a valóságról pozitívabb képet feltűntetni. Nem is lehetett, az árbevétel folytatta 3. negyedévi trendjét és tovább emelkedett. A 7,490 millió forintos 4. negyedéves árbevétel szekvenciálisan közel 7%, év/év alapon több mint 20%-os növekedést jelent.


Érdemes ugyanakkor megvizsgálni az árbevételnövekedés szerkezetét. A Pannonplastnál 3 kulcsdivízió van: az építőipari termékek, a csomagolóanyaggyártás, illetve fröccstechnológia. Az építőipari termékek (PannonPipe) esetében éves szinten a növekedés alig 5% volt, a fogyasztói csomagolások 11%-kal nőttek, miközben a fröccstechnológia 28%-kal bővült. Az árbevétel szerkezetében bővülése nem a legoptimálisabb, mivel nem a nyereségesen működő divíziók növekednek, hanem a folyamatosan veszteséges működő Moldin cégek. Az igaz, hogy a Moldin cégek esetében kulcskérdés a kapacitáskihasználtság, így az árbevétel növekedése, de lassan itt az ideje, hogy legalább üzemi szinten nyereséget tudjon termelni ez üzleti egység is.


Ha már a 3 fő üzleti egységnél tartunk érdemes megvizsgálni az üzemi eredmény alakulását is. Az építőipari termékek bár továbbra is nyereségesek, de a 4. negyedév meglehetősen gyengére sikerült. A fogyasztói csomagolások stabil, javuló teljesítményt nyújtanak, jelenleg ez a divízió, amely a legjobbnak számít a csoportban. A Moldin cégek üzemi veszteségét a másik két divízió képtelen volt ellensúlyozni a 4. negyedévben, így nem meglepő, hogy a társaság üzemi szinten veszteséges lett. Az üzemi eredmény jobb lett, mint az elemzői várakozások.
A logikai láncot kissé megszakítva, visszakanyarodva a bruttó fedezeti szinthez megállapíthatjuk, hogy itt közel 32%-os volt a bővülés. Miért fontos a bruttó fedezet? Ezt a sor semmilyen rendkívüli költség nem sújtotta, így az üzleti folyamatokra jó indikációt nyújt. A bruttó fedezet soron stabilizálódott a 3. negyedév biztató teljesítménye. A bruttó fedezet jó alapot jelenthet arra, hogy a közvetett költségek jelentős csökkentésével, a rendkívüli tételek, a rosszul működő leányok eltűntetésével és a pénzügyi helyzet rendezésével újra képes legyen a cég elfogadható eredményt termelni.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem