18 °C Budapest

Pannonplast: mélypont vagy zuhanás? - történelmi mértékű veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:08

Mind éves mind negyedéves szinten történelmi mértékű veszteséget ért el a Pannonplast, a műanyagipari társaságcsoport eredménye a profit warning ellenére jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól. A rossz teljesítmény nagy része egyszeri tételeknek tudható be, kár, hogy a Pannonplast esetében a rendkívüli tételek immár állandósultak a gyorsjelentésben. Pozitív hír viszony, hogy az árbevétel tovább emelkedett, igaz ennek egy jelentős része az idén üzemi szinten folyamatosan veszteséges fröccstechnológiai tevékenységhez kapcsolódik.A társaságnál látszanak ugyan pozitív folyamatok, de ez a tavalyi évzárás(hatalmas veszteség) csak a profit warninggal együtt emészthető meg. Az igazgatóságot valószínűleg ez győzte meg, hogy a hosszú távú folyamatokra koncentráló Illéssy Jánost felmentse elnök-vezérigazgató posztjáról. Az új elnök-vezérigazgatónak, Zoltán Csabának mindenesetre nehéz dolga lesz, de feladata nem teljesen reménytelen. Ezt a céget így-vagy úgy rendbe kell rakni...

Lássuk a tényeket:
A Pannonplast 4. negyedéves veszteség a profit warningot már figyelembe vevő elemzői várakozásokat csaknem 50%-kal felülmúlva 1,160 millió forint lett. Ez azok után, hogy a közgyűlésen még a 240 millió forintos 3. negyedéves közgyűlésen még felszálló ágról volt szó, megdöbbentő.


Ugyanakkor arra már a 3. negyedév után is említést tettünk, hogy az árbevételről nagyon nehezen lehet a valóságról pozitívabb képet feltűntetni. Nem is lehetett, az árbevétel folytatta 3. negyedévi trendjét és tovább emelkedett. A 7,490 millió forintos 4. negyedéves árbevétel szekvenciálisan közel 7%, év/év alapon több mint 20%-os növekedést jelent.


Érdemes ugyanakkor megvizsgálni az árbevételnövekedés szerkezetét. A Pannonplastnál 3 kulcsdivízió van: az építőipari termékek, a csomagolóanyaggyártás, illetve fröccstechnológia. Az építőipari termékek (PannonPipe) esetében éves szinten a növekedés alig 5% volt, a fogyasztói csomagolások 11%-kal nőttek, miközben a fröccstechnológia 28%-kal bővült. Az árbevétel szerkezetében bővülése nem a legoptimálisabb, mivel nem a nyereségesen működő divíziók növekednek, hanem a folyamatosan veszteséges működő Moldin cégek. Az igaz, hogy a Moldin cégek esetében kulcskérdés a kapacitáskihasználtság, így az árbevétel növekedése, de lassan itt az ideje, hogy legalább üzemi szinten nyereséget tudjon termelni ez üzleti egység is.


Ha már a 3 fő üzleti egységnél tartunk érdemes megvizsgálni az üzemi eredmény alakulását is. Az építőipari termékek bár továbbra is nyereségesek, de a 4. negyedév meglehetősen gyengére sikerült. A fogyasztói csomagolások stabil, javuló teljesítményt nyújtanak, jelenleg ez a divízió, amely a legjobbnak számít a csoportban. A Moldin cégek üzemi veszteségét a másik két divízió képtelen volt ellensúlyozni a 4. negyedévben, így nem meglepő, hogy a társaság üzemi szinten veszteséges lett. Az üzemi eredmény jobb lett, mint az elemzői várakozások.
A logikai láncot kissé megszakítva, visszakanyarodva a bruttó fedezeti szinthez megállapíthatjuk, hogy itt közel 32%-os volt a bővülés. Miért fontos a bruttó fedezet? Ezt a sor semmilyen rendkívüli költség nem sújtotta, így az üzleti folyamatokra jó indikációt nyújt. A bruttó fedezet soron stabilizálódott a 3. negyedév biztató teljesítménye. A bruttó fedezet jó alapot jelenthet arra, hogy a közvetett költségek jelentős csökkentésével, a rendkívüli tételek, a rosszul működő leányok eltűntetésével és a pénzügyi helyzet rendezésével újra képes legyen a cég elfogadható eredményt termelni.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17