27 °C Budapest

Medgyessy: változni és változtatni kell

Pénzcentrum
2004. február 16. 13:40

A köztársaság jövőjéről címmel tartott ma beszédet Medgyessy Péter miniszterelnök. Medgyessy szerint túlbecsültük gazdaságunk erejét, túlbecsültük a nyugati piacok felvevőerejét. Változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mit akarunk? - tette fel a kérdést Medgyessy Péter. Modern európai Magyarországot, mely hasonlít Ausztriához.

A kormány mandátumának félidejéhez érkezett, változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez négy területet érint :

1. meg kell erősíteni a gazdaságot ;
2. nagyobb sebességre kell kapcsolni a modernizációs programok ban: infrastruktúrafejlesztés, felnőttoktatás, egészségügyi reform, egészségügyi ellátás újraszervezése;
3. a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy az uniós forrásokat maradéktalanul fel lehessen használni ; 2006-ig 1,350 mrd Ft segíti a modern Magyarország megteremtését;
4. összefogást és egység et kell teremteni.

Az adózás és a jövedelmek elosztásának tekintetében a szolidaritás elvét hangsúlyosabban kell alkalmazni. Ennek kidolgozására kérte fel a miniszterelnök Draskovics Tibor pénzügyminisztert.

Növekedés és egyensúly harmóniája szükséges a gazdaság. A költségvetési hiányt mérsékelni kell, következetes, kiszámítható és kemény pénzügypolitika kell. A gazdaság szereplőinek több mozgásteret szükséges biztosítani.

Az oktatásban, közigazgatásban, egészségügyben is javítani kell a minőséget. Csökkenteni kell a bürokráciát, a felesleges előírásokat és az állam méretét. Olcsóbb, kisebb, és modernebb szolgáló és szolgáltató állam kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. A modern állam kisebb, de nem gyengébb, kevesebb feladatot jobban lát majd el - állította. Ez a folyamat 2004-ben elkezdődik, a következő évben pedig folytatódik. A kormány 185 mrd Ft-os takarékossági programmal kívánja megalapozni a gazdasági fordulatot. A takarékosság nem öncél, hanem polgári erény - mondta Medgyessy.

A miniszterelnök 4 kezdeményezés érdekében szólított fel az összefogásra :

1. Az Európa-terv kiteljesítése , mely az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó előnyök kihasználására törekszik. 1,350 mrd Ft az az összeg, mely az uniós tagsággal elérhetővé válik. A pályázatok elkészítéséhez központi segítséget nyújt a kormány speciális intézményeken keresztül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány 160 mrd Ft-tal támogatja a kis- és középvállalkozásokat. A mezőgazdaságban 200 mrd Ft-tal támogatják a fejlesztéseket, gépek vásárlását, gazdasági épületek létesítését (tavaly a mezőgazdasági beruházások 30%-kal, a gépek vásárlása 80%-kal nőtt).

2. Magyarországnak jó minőségű utak, autópályák kellenek. Fel kell gyorsítani az autópálya-építési programot. Ez új munkahelyek létesítését is jelenti a javuló infrastrukturális háttér miatt.

3. A munka lehetősége mindenki számára alapvető jog - mondta a miniszterelnök. Idén több mint 30,000 fogyatékkal élő kap állami támogatást a munkaerőpiacra való visszatéréshez. Ezt 30 mrd Ft uniós forrás egészíti ki a középkorúak országos szintű oktatására. További pályázatokon elnyerhető források segítik a nők munkába való visszatérését. Nem elég a felsőoktatásban levő számát növelni, programok indulnak, hogy a diplomás munkanélküliek minél hamarabb el tudjanak helyezkedni.

4. Nagy hangsúlyt kell helyezni az egészség megőrzésére, az egészségügyben reform szükséges. Cél, hogy 2010-re a magyar emberek várható élettartama 3 évvel meghosszabodjon - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök az unió küszöbén összefogásra szólított fel. Medgyessy közös uniós parlamenti lista felállítására tett kezdeményezést, melyben a kormányoldal és az ellenzék fele-fele arányban osztozna. Ez az összefogás közös jelképe lehet - mondta a miniszterelnök.

A 2006-os választásokkal a parlament létszámát 250 főre lenne célszerű csökkenteni - javasolta a miniszterelnök. A köztársasági elnököt közvetlenül lehessen majd választani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?