16 °C Budapest

Medgyessy: változni és változtatni kell

Pénzcentrum
2004. február 16. 13:40

A köztársaság jövőjéről címmel tartott ma beszédet Medgyessy Péter miniszterelnök. Medgyessy szerint túlbecsültük gazdaságunk erejét, túlbecsültük a nyugati piacok felvevőerejét. Változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mit akarunk? - tette fel a kérdést Medgyessy Péter. Modern európai Magyarországot, mely hasonlít Ausztriához.

A kormány mandátumának félidejéhez érkezett, változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez négy területet érint :

1. meg kell erősíteni a gazdaságot ;
2. nagyobb sebességre kell kapcsolni a modernizációs programok ban: infrastruktúrafejlesztés, felnőttoktatás, egészségügyi reform, egészségügyi ellátás újraszervezése;
3. a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy az uniós forrásokat maradéktalanul fel lehessen használni ; 2006-ig 1,350 mrd Ft segíti a modern Magyarország megteremtését;
4. összefogást és egység et kell teremteni.

Az adózás és a jövedelmek elosztásának tekintetében a szolidaritás elvét hangsúlyosabban kell alkalmazni. Ennek kidolgozására kérte fel a miniszterelnök Draskovics Tibor pénzügyminisztert.

Növekedés és egyensúly harmóniája szükséges a gazdaság. A költségvetési hiányt mérsékelni kell, következetes, kiszámítható és kemény pénzügypolitika kell. A gazdaság szereplőinek több mozgásteret szükséges biztosítani.

Az oktatásban, közigazgatásban, egészségügyben is javítani kell a minőséget. Csökkenteni kell a bürokráciát, a felesleges előírásokat és az állam méretét. Olcsóbb, kisebb, és modernebb szolgáló és szolgáltató állam kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. A modern állam kisebb, de nem gyengébb, kevesebb feladatot jobban lát majd el - állította. Ez a folyamat 2004-ben elkezdődik, a következő évben pedig folytatódik. A kormány 185 mrd Ft-os takarékossági programmal kívánja megalapozni a gazdasági fordulatot. A takarékosság nem öncél, hanem polgári erény - mondta Medgyessy.

A miniszterelnök 4 kezdeményezés érdekében szólított fel az összefogásra :

1. Az Európa-terv kiteljesítése , mely az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó előnyök kihasználására törekszik. 1,350 mrd Ft az az összeg, mely az uniós tagsággal elérhetővé válik. A pályázatok elkészítéséhez központi segítséget nyújt a kormány speciális intézményeken keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány 160 mrd Ft-tal támogatja a kis- és középvállalkozásokat. A mezőgazdaságban 200 mrd Ft-tal támogatják a fejlesztéseket, gépek vásárlását, gazdasági épületek létesítését (tavaly a mezőgazdasági beruházások 30%-kal, a gépek vásárlása 80%-kal nőtt).

2. Magyarországnak jó minőségű utak, autópályák kellenek. Fel kell gyorsítani az autópálya-építési programot. Ez új munkahelyek létesítését is jelenti a javuló infrastrukturális háttér miatt.

3. A munka lehetősége mindenki számára alapvető jog - mondta a miniszterelnök. Idén több mint 30,000 fogyatékkal élő kap állami támogatást a munkaerőpiacra való visszatéréshez. Ezt 30 mrd Ft uniós forrás egészíti ki a középkorúak országos szintű oktatására. További pályázatokon elnyerhető források segítik a nők munkába való visszatérését. Nem elég a felsőoktatásban levő számát növelni, programok indulnak, hogy a diplomás munkanélküliek minél hamarabb el tudjanak helyezkedni.

4. Nagy hangsúlyt kell helyezni az egészség megőrzésére, az egészségügyben reform szükséges. Cél, hogy 2010-re a magyar emberek várható élettartama 3 évvel meghosszabodjon - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök az unió küszöbén összefogásra szólított fel. Medgyessy közös uniós parlamenti lista felállítására tett kezdeményezést, melyben a kormányoldal és az ellenzék fele-fele arányban osztozna. Ez az összefogás közös jelképe lehet - mondta a miniszterelnök.

A 2006-os választásokkal a parlament létszámát 250 főre lenne célszerű csökkenteni - javasolta a miniszterelnök. A köztársasági elnököt közvetlenül lehessen majd választani.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM