25 °C Budapest

Medgyessy: változni és változtatni kell

Pénzcentrum
2004. február 16. 13:40

A köztársaság jövőjéről címmel tartott ma beszédet Medgyessy Péter miniszterelnök. Medgyessy szerint túlbecsültük gazdaságunk erejét, túlbecsültük a nyugati piacok felvevőerejét. Változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mit akarunk? - tette fel a kérdést Medgyessy Péter. Modern európai Magyarországot, mely hasonlít Ausztriához.

A kormány mandátumának félidejéhez érkezett, változni és változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez négy területet érint :

1. meg kell erősíteni a gazdaságot ;
2. nagyobb sebességre kell kapcsolni a modernizációs programok ban: infrastruktúrafejlesztés, felnőttoktatás, egészségügyi reform, egészségügyi ellátás újraszervezése;
3. a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy az uniós forrásokat maradéktalanul fel lehessen használni ; 2006-ig 1,350 mrd Ft segíti a modern Magyarország megteremtését;
4. összefogást és egység et kell teremteni.

Az adózás és a jövedelmek elosztásának tekintetében a szolidaritás elvét hangsúlyosabban kell alkalmazni. Ennek kidolgozására kérte fel a miniszterelnök Draskovics Tibor pénzügyminisztert.

Növekedés és egyensúly harmóniája szükséges a gazdaság. A költségvetési hiányt mérsékelni kell, következetes, kiszámítható és kemény pénzügypolitika kell. A gazdaság szereplőinek több mozgásteret szükséges biztosítani.

Az oktatásban, közigazgatásban, egészségügyben is javítani kell a minőséget. Csökkenteni kell a bürokráciát, a felesleges előírásokat és az állam méretét. Olcsóbb, kisebb, és modernebb szolgáló és szolgáltató állam kell - hangsúlyozta a miniszterelnök. A modern állam kisebb, de nem gyengébb, kevesebb feladatot jobban lát majd el - állította. Ez a folyamat 2004-ben elkezdődik, a következő évben pedig folytatódik. A kormány 185 mrd Ft-os takarékossági programmal kívánja megalapozni a gazdasági fordulatot. A takarékosság nem öncél, hanem polgári erény - mondta Medgyessy.

A miniszterelnök 4 kezdeményezés érdekében szólított fel az összefogásra :

1. Az Európa-terv kiteljesítése , mely az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó előnyök kihasználására törekszik. 1,350 mrd Ft az az összeg, mely az uniós tagsággal elérhetővé válik. A pályázatok elkészítéséhez központi segítséget nyújt a kormány speciális intézményeken keresztül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány 160 mrd Ft-tal támogatja a kis- és középvállalkozásokat. A mezőgazdaságban 200 mrd Ft-tal támogatják a fejlesztéseket, gépek vásárlását, gazdasági épületek létesítését (tavaly a mezőgazdasági beruházások 30%-kal, a gépek vásárlása 80%-kal nőtt).

2. Magyarországnak jó minőségű utak, autópályák kellenek. Fel kell gyorsítani az autópálya-építési programot. Ez új munkahelyek létesítését is jelenti a javuló infrastrukturális háttér miatt.

3. A munka lehetősége mindenki számára alapvető jog - mondta a miniszterelnök. Idén több mint 30,000 fogyatékkal élő kap állami támogatást a munkaerőpiacra való visszatéréshez. Ezt 30 mrd Ft uniós forrás egészíti ki a középkorúak országos szintű oktatására. További pályázatokon elnyerhető források segítik a nők munkába való visszatérését. Nem elég a felsőoktatásban levő számát növelni, programok indulnak, hogy a diplomás munkanélküliek minél hamarabb el tudjanak helyezkedni.

4. Nagy hangsúlyt kell helyezni az egészség megőrzésére, az egészségügyben reform szükséges. Cél, hogy 2010-re a magyar emberek várható élettartama 3 évvel meghosszabodjon - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök az unió küszöbén összefogásra szólított fel. Medgyessy közös uniós parlamenti lista felállítására tett kezdeményezést, melyben a kormányoldal és az ellenzék fele-fele arányban osztozna. Ez az összefogás közös jelképe lehet - mondta a miniszterelnök.

A 2006-os választásokkal a parlament létszámát 250 főre lenne célszerű csökkenteni - javasolta a miniszterelnök. A köztársasági elnököt közvetlenül lehessen majd választani.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22