25 °C Budapest

László Csaba: hibákról, eredményekről, egyensúlyról, saját jövőjéről

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:39

László Csaba volt pénzügyminiszter tegnap este Friderikusz Sándorral beszélgetett. Az interjú első része elsősorban a miniszter kényszerű távozásának okait kívánta firtatni. László Csaba a politikusokra jellemző diplomáciát mellőzve teljesen korrekten kijelentette, hogy a miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről szerinte nem illik részleteket a nyilvánosságra hozni. László Csaba elismerte, hogy nem önként állt fel a bársonyszékből. A távozás egyetlen indokaként László Csaba azt fogalmazta meg, hogy nem sikerült megtalálni az egyensúlyt az MNB-Piac-Politika háromszögében.


A volt pénzügyminiszter elismerte, hogy visszatekintve a saját munkájában lát hibákat; ilyen például a nyári sáveltolás (melynek következményeit nem teljes körűen látta előre), továbbá rossz volt a belső információ áramlás, mely a fő okává vált a decemberi hiány rossz előrejelzésének. A belső információ áramlásban meglévő problémák feltárása elindult, s így vélhetően utódja ezen szempontból már kedvezőbb helyzetben lesz. A lakástámogatási rendszer módosításában korábban kellett volna lépni.

A hibák mellett azonban szólni kell az eredményekről is:
-bankprivatizáció (Postabank, Konzumbank)
-FHB tőzsdei bevezetése
-EVA bevezetése
-orosz adósság rendezése

Konkrét gazdaságpolitikai kérdésekről elhangzott, hogy László tarthatónak véli az idei 4.6%-os GDP arányos deficit tervet, mindazonáltal a teljesítést nagymértékben befolyásolhatja a kamatszint változása. A tavalyi 5.6%-os hiányból a nyár közepi 3%pontos kamatemelés 0.4%pontot magyaráz.

Az ominózus londoni nyilatkozat

Mint emlékezetes László Csaba egyik londoni nyilatkozata után jelentősen begyengült a forint, s ezt követően igen éles támadások érték a minisztert. Az esetről nyilatkozva László Csaba elmondta, hogy kb. a 20. befektetői találkozóját tartotta. Egy ebéd keretében beszélgetett befektetőkkel. Az ebédet követően repülőgépre szállt, ami egy 6 órás utat jelentett New Yorkba. A gép felszállása után 10 perccel jelent meg az első hírügynökségi tudósítás az elhangzottakról, amit több is követett. Minden egyes tudósítás máshogy közvetítette az elhangzottakat, László Csaba 5 különböző verziót ismer. A szintén jelen lévő MNB elnök sem emlékezett arra a volt miniszter szerint, hogy a kifogásolt rész elhangzott volna.
Tekintettel arra, hogy egy 6 órás repülő úton volt, esélye sem volt megcáfolni a megjelenteket, a megjelent tudósításokról, a forint erős gyengüléséről már csak New Yorkban értesült.

Folytatás az üzleti szférában
3-4 hónap pihenést követően László Csaba az üzleti szférában kívánja folytatni pályafutását. A lehetőségek már körvonalazódnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?