14 °C Budapest

László Csaba: hibákról, eredményekről, egyensúlyról, saját jövőjéről

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:39

László Csaba volt pénzügyminiszter tegnap este Friderikusz Sándorral beszélgetett. Az interjú első része elsősorban a miniszter kényszerű távozásának okait kívánta firtatni. László Csaba a politikusokra jellemző diplomáciát mellőzve teljesen korrekten kijelentette, hogy a miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről szerinte nem illik részleteket a nyilvánosságra hozni. László Csaba elismerte, hogy nem önként állt fel a bársonyszékből. A távozás egyetlen indokaként László Csaba azt fogalmazta meg, hogy nem sikerült megtalálni az egyensúlyt az MNB-Piac-Politika háromszögében.


A volt pénzügyminiszter elismerte, hogy visszatekintve a saját munkájában lát hibákat; ilyen például a nyári sáveltolás (melynek következményeit nem teljes körűen látta előre), továbbá rossz volt a belső információ áramlás, mely a fő okává vált a decemberi hiány rossz előrejelzésének. A belső információ áramlásban meglévő problémák feltárása elindult, s így vélhetően utódja ezen szempontból már kedvezőbb helyzetben lesz. A lakástámogatási rendszer módosításában korábban kellett volna lépni.

A hibák mellett azonban szólni kell az eredményekről is:
-bankprivatizáció (Postabank, Konzumbank)
-FHB tőzsdei bevezetése
-EVA bevezetése
-orosz adósság rendezése

Konkrét gazdaságpolitikai kérdésekről elhangzott, hogy László tarthatónak véli az idei 4.6%-os GDP arányos deficit tervet, mindazonáltal a teljesítést nagymértékben befolyásolhatja a kamatszint változása. A tavalyi 5.6%-os hiányból a nyár közepi 3%pontos kamatemelés 0.4%pontot magyaráz.

Az ominózus londoni nyilatkozat

Mint emlékezetes László Csaba egyik londoni nyilatkozata után jelentősen begyengült a forint, s ezt követően igen éles támadások érték a minisztert. Az esetről nyilatkozva László Csaba elmondta, hogy kb. a 20. befektetői találkozóját tartotta. Egy ebéd keretében beszélgetett befektetőkkel. Az ebédet követően repülőgépre szállt, ami egy 6 órás utat jelentett New Yorkba. A gép felszállása után 10 perccel jelent meg az első hírügynökségi tudósítás az elhangzottakról, amit több is követett. Minden egyes tudósítás máshogy közvetítette az elhangzottakat, László Csaba 5 különböző verziót ismer. A szintén jelen lévő MNB elnök sem emlékezett arra a volt miniszter szerint, hogy a kifogásolt rész elhangzott volna.
Tekintettel arra, hogy egy 6 órás repülő úton volt, esélye sem volt megcáfolni a megjelenteket, a megjelent tudósításokról, a forint erős gyengüléséről már csak New Yorkban értesült.

Folytatás az üzleti szférában
3-4 hónap pihenést követően László Csaba az üzleti szférában kívánja folytatni pályafutását. A lehetőségek már körvonalazódnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem