37 °C Budapest

Graphisoft: minden szinten minden

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:22

Jelentősen felülmúlta mind az elemzői várakozásokat, mind pedig a társaság korábban adott prognózisait a Graphisoft negyedik negyedéve, s ez igaz mind az árbevételre, mind pedig a nettó eredményre nézve is. A cég éves gördülő EPS-e továbbra is meredek emelkedést mutat, s immár 3 éves csúcson áll.6%-kal csökkent ugyan a Graphisoft tavalyi negyedik negyedéves árbevétele az egy évvel korábbihoz képest, értéke mégis felülmúlta azon két elemző várakozását, akik becslést adtak a portfolio.hu számára.

Az árbevétel csökkenést elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bázis időszaki értéket jelentősen megdobta az ArchiCAD 8.0 piaci bevezetésének a hatása, míg a 2003-as adatokban "csak" egy kisebb verzió frissítés szerepelt (ArchiCAD 8.1).


Igen komoly mértékben sikerült a társaságnak lefaragnia ráfordításait, az értékesítés közvetlen költségei soron 21%-kal alacsonyabb érték található, mint egy évvel korábban, így a bruttó fedezeti szint továbbra is 90% közeli értéket mutat.


14%-kal növekedtek azonban az értékesítés költségei, ami a gyorsjelentés szerint elengedhetetlen volt a bevétel növelése szempontjából, s megdobta ezt a tételt az is, hogy néhány korábban adminisztratív alkalmazott értékesítéssel kapcsolatos feladatot kapott.

A K+F költségek csaknem 40%-os visszaesése mögött egyrészt a szoftverfejlesztők számának csökkenése, másrészt pedig a bázis időszaki magas érték áll. Ez utóbbi az ArchiCAD 8.0 bevezetése miatt volt kiemelkedő.

Mindezek hatására az üzemi eredmény 3 éves csúcsra emelkedett, értéke 1,008 ezer euró lett, ami 14%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az üzemi eredmény 44%-kal felülmúlta a portfolio.hu által számított elemzői konszenzust is, az üzemi eredményszint pedig jelentős ugrást mutat.


A Graphisoft negyedik negyedéves nettó eredménye 963 ezer euró lett, mely 52%-kal magasabb, mint az elemzői konszenzus, így a cég ismét pozitív meglepetést tudott okozni. Amint az az alábbi grafikonon is látható, a cég az elmúlt 4 negyedévből 3-ban felül tudta múlni az elemzői becsléseket, s a harmadik negyedévben is csak a korábbi vezérigazgató, Ray Small távozásának egyszeri költségei miatt nem sikerült a vártnál jobb eredményt elérni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az egy részvényre jutó nettó eredmény 10 cent lett, így a 12 havi gördülő EPS továbbra is jelentős növekedést mutat, a trend nem látszik sérülni. A menedzsment korábbi kijelentési alapján egyébként 3-4 centes EPS-el lehetett számolni, s az elemzők is 5 centtel számoltak még tavaly decemberben.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?