Graphisoft: minden szinten minden

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:22

Jelentősen felülmúlta mind az elemzői várakozásokat, mind pedig a társaság korábban adott prognózisait a Graphisoft negyedik negyedéve, s ez igaz mind az árbevételre, mind pedig a nettó eredményre nézve is. A cég éves gördülő EPS-e továbbra is meredek emelkedést mutat, s immár 3 éves csúcson áll.6%-kal csökkent ugyan a Graphisoft tavalyi negyedik negyedéves árbevétele az egy évvel korábbihoz képest, értéke mégis felülmúlta azon két elemző várakozását, akik becslést adtak a portfolio.hu számára.

Az árbevétel csökkenést elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bázis időszaki értéket jelentősen megdobta az ArchiCAD 8.0 piaci bevezetésének a hatása, míg a 2003-as adatokban "csak" egy kisebb verzió frissítés szerepelt (ArchiCAD 8.1).


Igen komoly mértékben sikerült a társaságnak lefaragnia ráfordításait, az értékesítés közvetlen költségei soron 21%-kal alacsonyabb érték található, mint egy évvel korábban, így a bruttó fedezeti szint továbbra is 90% közeli értéket mutat.


14%-kal növekedtek azonban az értékesítés költségei, ami a gyorsjelentés szerint elengedhetetlen volt a bevétel növelése szempontjából, s megdobta ezt a tételt az is, hogy néhány korábban adminisztratív alkalmazott értékesítéssel kapcsolatos feladatot kapott.

A K+F költségek csaknem 40%-os visszaesése mögött egyrészt a szoftverfejlesztők számának csökkenése, másrészt pedig a bázis időszaki magas érték áll. Ez utóbbi az ArchiCAD 8.0 bevezetése miatt volt kiemelkedő.

Mindezek hatására az üzemi eredmény 3 éves csúcsra emelkedett, értéke 1,008 ezer euró lett, ami 14%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az üzemi eredmény 44%-kal felülmúlta a portfolio.hu által számított elemzői konszenzust is, az üzemi eredményszint pedig jelentős ugrást mutat.


A Graphisoft negyedik negyedéves nettó eredménye 963 ezer euró lett, mely 52%-kal magasabb, mint az elemzői konszenzus, így a cég ismét pozitív meglepetést tudott okozni. Amint az az alábbi grafikonon is látható, a cég az elmúlt 4 negyedévből 3-ban felül tudta múlni az elemzői becsléseket, s a harmadik negyedévben is csak a korábbi vezérigazgató, Ray Small távozásának egyszeri költségei miatt nem sikerült a vártnál jobb eredményt elérni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az egy részvényre jutó nettó eredmény 10 cent lett, így a 12 havi gördülő EPS továbbra is jelentős növekedést mutat, a trend nem látszik sérülni. A menedzsment korábbi kijelentési alapján egyébként 3-4 centes EPS-el lehetett számolni, s az elemzők is 5 centtel számoltak még tavaly decemberben.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43