27 °C Budapest

Graphisoft: minden szinten minden

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:22

Jelentősen felülmúlta mind az elemzői várakozásokat, mind pedig a társaság korábban adott prognózisait a Graphisoft negyedik negyedéve, s ez igaz mind az árbevételre, mind pedig a nettó eredményre nézve is. A cég éves gördülő EPS-e továbbra is meredek emelkedést mutat, s immár 3 éves csúcson áll.6%-kal csökkent ugyan a Graphisoft tavalyi negyedik negyedéves árbevétele az egy évvel korábbihoz képest, értéke mégis felülmúlta azon két elemző várakozását, akik becslést adtak a portfolio.hu számára.

Az árbevétel csökkenést elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bázis időszaki értéket jelentősen megdobta az ArchiCAD 8.0 piaci bevezetésének a hatása, míg a 2003-as adatokban "csak" egy kisebb verzió frissítés szerepelt (ArchiCAD 8.1).


Igen komoly mértékben sikerült a társaságnak lefaragnia ráfordításait, az értékesítés közvetlen költségei soron 21%-kal alacsonyabb érték található, mint egy évvel korábban, így a bruttó fedezeti szint továbbra is 90% közeli értéket mutat.


14%-kal növekedtek azonban az értékesítés költségei, ami a gyorsjelentés szerint elengedhetetlen volt a bevétel növelése szempontjából, s megdobta ezt a tételt az is, hogy néhány korábban adminisztratív alkalmazott értékesítéssel kapcsolatos feladatot kapott.

A K+F költségek csaknem 40%-os visszaesése mögött egyrészt a szoftverfejlesztők számának csökkenése, másrészt pedig a bázis időszaki magas érték áll. Ez utóbbi az ArchiCAD 8.0 bevezetése miatt volt kiemelkedő.

Mindezek hatására az üzemi eredmény 3 éves csúcsra emelkedett, értéke 1,008 ezer euró lett, ami 14%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az üzemi eredmény 44%-kal felülmúlta a portfolio.hu által számított elemzői konszenzust is, az üzemi eredményszint pedig jelentős ugrást mutat.


A Graphisoft negyedik negyedéves nettó eredménye 963 ezer euró lett, mely 52%-kal magasabb, mint az elemzői konszenzus, így a cég ismét pozitív meglepetést tudott okozni. Amint az az alábbi grafikonon is látható, a cég az elmúlt 4 negyedévből 3-ban felül tudta múlni az elemzői becsléseket, s a harmadik negyedévben is csak a korábbi vezérigazgató, Ray Small távozásának egyszeri költségei miatt nem sikerült a vártnál jobb eredményt elérni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az egy részvényre jutó nettó eredmény 10 cent lett, így a 12 havi gördülő EPS továbbra is jelentős növekedést mutat, a trend nem látszik sérülni. A menedzsment korábbi kijelentési alapján egyébként 3-4 centes EPS-el lehetett számolni, s az elemzők is 5 centtel számoltak még tavaly decemberben.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM