12 °C Budapest

Az OTP romániai célpontja: célkeresztben a RoBank! (3)

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:52

Csányi Sándor pénteki, az OTP gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy várhatóan még az idei év első felében sor kerül egy kis romániai bank akvizíciójára, mellyel lehetősége lesz az OTP-nek megkezdenie terjeszkedését keleti szomszédunknál.


A romániai terjeszkedésben az OTP vezetői mindig is komoly fantáziát láttak, így a lehetőségek keresését nem adták fel azt követően sem, hogy világossá tették számukra: állami bankot Romániában az OTP nem vásárolhat meg. A zöldmezős bankalapításnál egyszerűbbnek számíthat egy kis bank megvásárlása, az alapítási nehézségek átugrása mellett ráadásul így a szemályi állomány tekintetében is van honnan indulnia az OTP-nek.

A Magyar Hírlap hétvégi számának értesülései szerint az OTP kiszemeltje a Banca Comerciala RoBank. A RoBank az alapítási engedélyét 1995 decemberében kapta a román hatóságoktól. Jelenleg a RoBank elsősorban kis- és középvállalati ügyfeleire koncentrál, s számukra végez gyors és magas minőségű szolgáltatásokat, elsősorban a külkereskedelmi tranzakciók lebonyolítása terén, ill. az EBRD és más hitelintézetek által biztosított kedvezményes vállalati hitelezés terén fejt ki jelentősebb aktivitást.

A tipikus kis méretű ám hatékony vállalati bank pénz- és kötvénypiaci aktivitásának köszönhetően 1999 óta tagja annak a 10 romániai banknak, melyek árjegyzéseit a Bukaresti bankközi kamatláb (BUBID / BUBOR) számítása során felhasználják.

A RoBank tulajdonosi köre:


A Bayraktar család az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb török befektetési holding, a Bayraktar Holding tulajdonosa. A vállalat csoportnak több mint 20 tagja van a Balkán és a volt Szovjetunió utódállamai területén. A családnak érdekeltségei vannak a bankszektor mellett az autóiparban, ingatlanokban és a kereskedelmi és szolgáltatási szektorban is. Mustafa Bayraktar a hoding igazgatóságának elnöke, Huseyin Bayraktar pedig a társaság tiszteletbeli elnöke.

A Balli Csoport egy londoni székhelyű befektetési holding, több mint 20 országban lévő érdekeltségekkel. A csoport 1988-ban létesített kereskedelmi kapcsolatokat Romániával, s azóta az ország egyik jelentős beruházójává vált. A csoportnak a szolgáltatások és kereskedelem mellett nehézipari érdekeltségei is vannak, 1.4 mrd dolláros eves forgalommal.
Vahid Alaghband a Balli Csoport elnöke.

Pénzügyi adatok a RoBankról
A RoBank mérlegfőösszege 2002 év végén 3,861 mrd lej volt, 730 mrd-os saját tőke mellett. A bank 2002-ben 73.274 mrd lejes nettó eredményt ért el, mely 10% feletti ROE-t és 1.9%-os ROA-t jelentett. Ez az eredmény jelentősen felülmúlta a 2001-es 43.2 mrd lejes nettó profit eredményt. A bank tőkemegfelelési mutatója 28.44% volt, mely a kis bank méretéhez képest több mint elégséges tőkeellátottságot jelez.
A RoBank piaci részesedése a román bankszektorban jelenleg 1%, mely valóban csekély, ám a zöldmezős, nulláról való indulásnál határozottan több.

A bank könyvvizsgálója az Ernst&Young.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem