25 °C Budapest

Az OTP romániai célpontja: célkeresztben a RoBank! (3)

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:52

Csányi Sándor pénteki, az OTP gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy várhatóan még az idei év első felében sor kerül egy kis romániai bank akvizíciójára, mellyel lehetősége lesz az OTP-nek megkezdenie terjeszkedését keleti szomszédunknál.


A romániai terjeszkedésben az OTP vezetői mindig is komoly fantáziát láttak, így a lehetőségek keresését nem adták fel azt követően sem, hogy világossá tették számukra: állami bankot Romániában az OTP nem vásárolhat meg. A zöldmezős bankalapításnál egyszerűbbnek számíthat egy kis bank megvásárlása, az alapítási nehézségek átugrása mellett ráadásul így a szemályi állomány tekintetében is van honnan indulnia az OTP-nek.

A Magyar Hírlap hétvégi számának értesülései szerint az OTP kiszemeltje a Banca Comerciala RoBank. A RoBank az alapítási engedélyét 1995 decemberében kapta a román hatóságoktól. Jelenleg a RoBank elsősorban kis- és középvállalati ügyfeleire koncentrál, s számukra végez gyors és magas minőségű szolgáltatásokat, elsősorban a külkereskedelmi tranzakciók lebonyolítása terén, ill. az EBRD és más hitelintézetek által biztosított kedvezményes vállalati hitelezés terén fejt ki jelentősebb aktivitást.

A tipikus kis méretű ám hatékony vállalati bank pénz- és kötvénypiaci aktivitásának köszönhetően 1999 óta tagja annak a 10 romániai banknak, melyek árjegyzéseit a Bukaresti bankközi kamatláb (BUBID / BUBOR) számítása során felhasználják.

A RoBank tulajdonosi köre:


A Bayraktar család az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb török befektetési holding, a Bayraktar Holding tulajdonosa. A vállalat csoportnak több mint 20 tagja van a Balkán és a volt Szovjetunió utódállamai területén. A családnak érdekeltségei vannak a bankszektor mellett az autóiparban, ingatlanokban és a kereskedelmi és szolgáltatási szektorban is. Mustafa Bayraktar a hoding igazgatóságának elnöke, Huseyin Bayraktar pedig a társaság tiszteletbeli elnöke.

A Balli Csoport egy londoni székhelyű befektetési holding, több mint 20 országban lévő érdekeltségekkel. A csoport 1988-ban létesített kereskedelmi kapcsolatokat Romániával, s azóta az ország egyik jelentős beruházójává vált. A csoportnak a szolgáltatások és kereskedelem mellett nehézipari érdekeltségei is vannak, 1.4 mrd dolláros eves forgalommal.
Vahid Alaghband a Balli Csoport elnöke.

Pénzügyi adatok a RoBankról
A RoBank mérlegfőösszege 2002 év végén 3,861 mrd lej volt, 730 mrd-os saját tőke mellett. A bank 2002-ben 73.274 mrd lejes nettó eredményt ért el, mely 10% feletti ROE-t és 1.9%-os ROA-t jelentett. Ez az eredmény jelentősen felülmúlta a 2001-es 43.2 mrd lejes nettó profit eredményt. A bank tőkemegfelelési mutatója 28.44% volt, mely a kis bank méretéhez képest több mint elégséges tőkeellátottságot jelez.
A RoBank piaci részesedése a román bankszektorban jelenleg 1%, mely valóban csekély, ám a zöldmezős, nulláról való indulásnál határozottan több.

A bank könyvvizsgálója az Ernst&Young.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?