36 °C Budapest

Az OTP romániai célpontja: célkeresztben a RoBank! (3)

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:52

Csányi Sándor pénteki, az OTP gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy várhatóan még az idei év első felében sor kerül egy kis romániai bank akvizíciójára, mellyel lehetősége lesz az OTP-nek megkezdenie terjeszkedését keleti szomszédunknál.


A romániai terjeszkedésben az OTP vezetői mindig is komoly fantáziát láttak, így a lehetőségek keresését nem adták fel azt követően sem, hogy világossá tették számukra: állami bankot Romániában az OTP nem vásárolhat meg. A zöldmezős bankalapításnál egyszerűbbnek számíthat egy kis bank megvásárlása, az alapítási nehézségek átugrása mellett ráadásul így a szemályi állomány tekintetében is van honnan indulnia az OTP-nek.

A Magyar Hírlap hétvégi számának értesülései szerint az OTP kiszemeltje a Banca Comerciala RoBank. A RoBank az alapítási engedélyét 1995 decemberében kapta a román hatóságoktól. Jelenleg a RoBank elsősorban kis- és középvállalati ügyfeleire koncentrál, s számukra végez gyors és magas minőségű szolgáltatásokat, elsősorban a külkereskedelmi tranzakciók lebonyolítása terén, ill. az EBRD és más hitelintézetek által biztosított kedvezményes vállalati hitelezés terén fejt ki jelentősebb aktivitást.

A tipikus kis méretű ám hatékony vállalati bank pénz- és kötvénypiaci aktivitásának köszönhetően 1999 óta tagja annak a 10 romániai banknak, melyek árjegyzéseit a Bukaresti bankközi kamatláb (BUBID / BUBOR) számítása során felhasználják.

A RoBank tulajdonosi köre:


A Bayraktar család az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb török befektetési holding, a Bayraktar Holding tulajdonosa. A vállalat csoportnak több mint 20 tagja van a Balkán és a volt Szovjetunió utódállamai területén. A családnak érdekeltségei vannak a bankszektor mellett az autóiparban, ingatlanokban és a kereskedelmi és szolgáltatási szektorban is. Mustafa Bayraktar a hoding igazgatóságának elnöke, Huseyin Bayraktar pedig a társaság tiszteletbeli elnöke.

A Balli Csoport egy londoni székhelyű befektetési holding, több mint 20 országban lévő érdekeltségekkel. A csoport 1988-ban létesített kereskedelmi kapcsolatokat Romániával, s azóta az ország egyik jelentős beruházójává vált. A csoportnak a szolgáltatások és kereskedelem mellett nehézipari érdekeltségei is vannak, 1.4 mrd dolláros eves forgalommal.
Vahid Alaghband a Balli Csoport elnöke.

Pénzügyi adatok a RoBankról
A RoBank mérlegfőösszege 2002 év végén 3,861 mrd lej volt, 730 mrd-os saját tőke mellett. A bank 2002-ben 73.274 mrd lejes nettó eredményt ért el, mely 10% feletti ROE-t és 1.9%-os ROA-t jelentett. Ez az eredmény jelentősen felülmúlta a 2001-es 43.2 mrd lejes nettó profit eredményt. A bank tőkemegfelelési mutatója 28.44% volt, mely a kis bank méretéhez képest több mint elégséges tőkeellátottságot jelez.
A RoBank piaci részesedése a román bankszektorban jelenleg 1%, mely valóban csekély, ám a zöldmezős, nulláról való indulásnál határozottan több.

A bank könyvvizsgálója az Ernst&Young.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?