Az OTP romániai célpontja: célkeresztben a RoBank! (3)

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:52

Csányi Sándor pénteki, az OTP gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy várhatóan még az idei év első felében sor kerül egy kis romániai bank akvizíciójára, mellyel lehetősége lesz az OTP-nek megkezdenie terjeszkedését keleti szomszédunknál.


A romániai terjeszkedésben az OTP vezetői mindig is komoly fantáziát láttak, így a lehetőségek keresését nem adták fel azt követően sem, hogy világossá tették számukra: állami bankot Romániában az OTP nem vásárolhat meg. A zöldmezős bankalapításnál egyszerűbbnek számíthat egy kis bank megvásárlása, az alapítási nehézségek átugrása mellett ráadásul így a szemályi állomány tekintetében is van honnan indulnia az OTP-nek.

A Magyar Hírlap hétvégi számának értesülései szerint az OTP kiszemeltje a Banca Comerciala RoBank. A RoBank az alapítási engedélyét 1995 decemberében kapta a román hatóságoktól. Jelenleg a RoBank elsősorban kis- és középvállalati ügyfeleire koncentrál, s számukra végez gyors és magas minőségű szolgáltatásokat, elsősorban a külkereskedelmi tranzakciók lebonyolítása terén, ill. az EBRD és más hitelintézetek által biztosított kedvezményes vállalati hitelezés terén fejt ki jelentősebb aktivitást.

A tipikus kis méretű ám hatékony vállalati bank pénz- és kötvénypiaci aktivitásának köszönhetően 1999 óta tagja annak a 10 romániai banknak, melyek árjegyzéseit a Bukaresti bankközi kamatláb (BUBID / BUBOR) számítása során felhasználják.

A RoBank tulajdonosi köre:


A Bayraktar család az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb török befektetési holding, a Bayraktar Holding tulajdonosa. A vállalat csoportnak több mint 20 tagja van a Balkán és a volt Szovjetunió utódállamai területén. A családnak érdekeltségei vannak a bankszektor mellett az autóiparban, ingatlanokban és a kereskedelmi és szolgáltatási szektorban is. Mustafa Bayraktar a hoding igazgatóságának elnöke, Huseyin Bayraktar pedig a társaság tiszteletbeli elnöke.

A Balli Csoport egy londoni székhelyű befektetési holding, több mint 20 országban lévő érdekeltségekkel. A csoport 1988-ban létesített kereskedelmi kapcsolatokat Romániával, s azóta az ország egyik jelentős beruházójává vált. A csoportnak a szolgáltatások és kereskedelem mellett nehézipari érdekeltségei is vannak, 1.4 mrd dolláros eves forgalommal.
Vahid Alaghband a Balli Csoport elnöke.

Pénzügyi adatok a RoBankról
A RoBank mérlegfőösszege 2002 év végén 3,861 mrd lej volt, 730 mrd-os saját tőke mellett. A bank 2002-ben 73.274 mrd lejes nettó eredményt ért el, mely 10% feletti ROE-t és 1.9%-os ROA-t jelentett. Ez az eredmény jelentősen felülmúlta a 2001-es 43.2 mrd lejes nettó profit eredményt. A bank tőkemegfelelési mutatója 28.44% volt, mely a kis bank méretéhez képest több mint elégséges tőkeellátottságot jelez.
A RoBank piaci részesedése a román bankszektorban jelenleg 1%, mely valóban csekély, ám a zöldmezős, nulláról való indulásnál határozottan több.

A bank könyvvizsgálója az Ernst&Young.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17