25 °C Budapest

Alulteljesít a technológia (Vakmajom)

Pénzcentrum
2004. február 16. 09:14

A nagy forgalmú eladói napokkal tarkított korrekció után az indexek megindultak a januári csúcsok felé, de nem mind járt sikerrel. NYSE, S&P500, Dow új csúcsokra mentek, viszont a Nasdaq Composite, Nasdaq100, Russel2000, tehát a tech és úgy általában a kis kapitalizációjú részvények - azaz pont az emelkedés eddigi spekulatívabb vezetői - csak alacsonyabb csúcsokig jutottak el. A négy nagy disztribúciós nap pofonjaiból nem igazán tudott magához térni a Nasdaq. Az intézmények által űzött csereberélős játék tehát most így áll: nem kell a spekulatív, a nagy volatilitással rendelkező, s helyette inkább komótosabb, defenzívebb, lassabban mozgó területeket vesznek: pénzügy, energia, egészségügy.

Nasdaq Composite: lassan sorjáznak a gyengülés jelei.


Ad1, az utolsó korrekcióban négy nagy disztribúciós nap volt zsinórban, amire a 2003 márciusi follow through óta nem volt példa. Itt keményen kipakoltak.
Ad2, a múltheti emelkedésben nem volt megyőző vétel, az index meg se közelítette az utolsó csúcsot, miközben az S&P500, Dow, NYSE mind új csúcsra mentek. Az emelkedő trend még nem tört meg, de lendület nincs: a Nasdaq és általában a technológia már nem vezető.

Fokozottan érvényes ez az enerváltság a tech "szívének" nevezett, félvezetőgyártókra. A spekulatív libling januári rallyja teljesen hamvába holt, semmi folytatás nem jött belőle, a szektorindex (SOX) mindent visszaadott, s most ott áll, ahol novemberben: trend igazán nincs, valamiféle sáv van, de a komoly aluleljesítés miatt inkább negatívan kell tekinteni rá, hiszen képtelen volt emelkedni, amikor nagy átfogó indexek meneteltek.


Ahol töretlen az emelkedő trend, az a konzervatívabb szegmenseket tömörítő NYSE.


Itt is volt egy kis beleadás, de nem esett olyan mélyre az index, mint a Nasdaq, és máris új csúcsra, tehát a disztribúciós terület fölé ment: energia-, bank-, és gyógyszer szektorok szárnyán: egyelőre semmit hibát nem látni.

Úgy tűnik, hogy az intézmények a spekulatívabb, agresszív növekvőktől elfordultak, s helyettük a (mind méretben, mind szektorban) defenzívebb szegmensekbe vándorolnak át. Amíg ez a rotáció úgy működik, hogy ami erős, az új csúcsra megy, s ami gyenge, az nem emelkedik úgy, ahogy az erősek, de azért nem szakad be, csak alulteljesít, addig a piac egésze oké, hiszen van új pénz a rendszerben. Ha viszont a spekulatívabb indexek mélyebb mélypontra esnének, az változást, egyértelmű pénzkivonást jelentene az intézmények által eddig jól működtetett szisztémában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A spekulatív területek látványos intézményi hanyagolása illetve a négy nagy disztribúciós nap miatt új vételt nyitni már túl kockázatos, ha az intézmény defenzív, a spekulánsnak is defenzívnek kell lenni. Ami a januári Nasdaq-kitörést vezető távközlési alszektorok vezető részvényeit illeti, melyek bázisból törtek ki és így vételi lehetőséget adtak, a pozíciókra a lehető legszűkebb stopokkal érdemes rögízíteni a kisebb/nagyobb nyereséget, a legkisebb hibának sem teret adva.

NGPS


NVTL


WRLS


Vakmajom

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?