33 °C Budapest

Alulteljesít a technológia (Vakmajom)

Pénzcentrum
2004. február 16. 09:14

A nagy forgalmú eladói napokkal tarkított korrekció után az indexek megindultak a januári csúcsok felé, de nem mind járt sikerrel. NYSE, S&P500, Dow új csúcsokra mentek, viszont a Nasdaq Composite, Nasdaq100, Russel2000, tehát a tech és úgy általában a kis kapitalizációjú részvények - azaz pont az emelkedés eddigi spekulatívabb vezetői - csak alacsonyabb csúcsokig jutottak el. A négy nagy disztribúciós nap pofonjaiból nem igazán tudott magához térni a Nasdaq. Az intézmények által űzött csereberélős játék tehát most így áll: nem kell a spekulatív, a nagy volatilitással rendelkező, s helyette inkább komótosabb, defenzívebb, lassabban mozgó területeket vesznek: pénzügy, energia, egészségügy.

Nasdaq Composite: lassan sorjáznak a gyengülés jelei.


Ad1, az utolsó korrekcióban négy nagy disztribúciós nap volt zsinórban, amire a 2003 márciusi follow through óta nem volt példa. Itt keményen kipakoltak.
Ad2, a múltheti emelkedésben nem volt megyőző vétel, az index meg se közelítette az utolsó csúcsot, miközben az S&P500, Dow, NYSE mind új csúcsra mentek. Az emelkedő trend még nem tört meg, de lendület nincs: a Nasdaq és általában a technológia már nem vezető.

Fokozottan érvényes ez az enerváltság a tech "szívének" nevezett, félvezetőgyártókra. A spekulatív libling januári rallyja teljesen hamvába holt, semmi folytatás nem jött belőle, a szektorindex (SOX) mindent visszaadott, s most ott áll, ahol novemberben: trend igazán nincs, valamiféle sáv van, de a komoly aluleljesítés miatt inkább negatívan kell tekinteni rá, hiszen képtelen volt emelkedni, amikor nagy átfogó indexek meneteltek.


Ahol töretlen az emelkedő trend, az a konzervatívabb szegmenseket tömörítő NYSE.


Itt is volt egy kis beleadás, de nem esett olyan mélyre az index, mint a Nasdaq, és máris új csúcsra, tehát a disztribúciós terület fölé ment: energia-, bank-, és gyógyszer szektorok szárnyán: egyelőre semmit hibát nem látni.

Úgy tűnik, hogy az intézmények a spekulatívabb, agresszív növekvőktől elfordultak, s helyettük a (mind méretben, mind szektorban) defenzívebb szegmensekbe vándorolnak át. Amíg ez a rotáció úgy működik, hogy ami erős, az új csúcsra megy, s ami gyenge, az nem emelkedik úgy, ahogy az erősek, de azért nem szakad be, csak alulteljesít, addig a piac egésze oké, hiszen van új pénz a rendszerben. Ha viszont a spekulatívabb indexek mélyebb mélypontra esnének, az változást, egyértelmű pénzkivonást jelentene az intézmények által eddig jól működtetett szisztémában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A spekulatív területek látványos intézményi hanyagolása illetve a négy nagy disztribúciós nap miatt új vételt nyitni már túl kockázatos, ha az intézmény defenzív, a spekulánsnak is defenzívnek kell lenni. Ami a januári Nasdaq-kitörést vezető távközlési alszektorok vezető részvényeit illeti, melyek bázisból törtek ki és így vételi lehetőséget adtak, a pozíciókra a lehető legszűkebb stopokkal érdemes rögízíteni a kisebb/nagyobb nyereséget, a legkisebb hibának sem teret adva.

NGPS


NVTL


WRLS


Vakmajom

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?