Alulteljesít a technológia (Vakmajom)

Pénzcentrum
2004. február 16. 09:14

A nagy forgalmú eladói napokkal tarkított korrekció után az indexek megindultak a januári csúcsok felé, de nem mind járt sikerrel. NYSE, S&P500, Dow új csúcsokra mentek, viszont a Nasdaq Composite, Nasdaq100, Russel2000, tehát a tech és úgy általában a kis kapitalizációjú részvények - azaz pont az emelkedés eddigi spekulatívabb vezetői - csak alacsonyabb csúcsokig jutottak el. A négy nagy disztribúciós nap pofonjaiból nem igazán tudott magához térni a Nasdaq. Az intézmények által űzött csereberélős játék tehát most így áll: nem kell a spekulatív, a nagy volatilitással rendelkező, s helyette inkább komótosabb, defenzívebb, lassabban mozgó területeket vesznek: pénzügy, energia, egészségügy.

Nasdaq Composite: lassan sorjáznak a gyengülés jelei.


Ad1, az utolsó korrekcióban négy nagy disztribúciós nap volt zsinórban, amire a 2003 márciusi follow through óta nem volt példa. Itt keményen kipakoltak.
Ad2, a múltheti emelkedésben nem volt megyőző vétel, az index meg se közelítette az utolsó csúcsot, miközben az S&P500, Dow, NYSE mind új csúcsra mentek. Az emelkedő trend még nem tört meg, de lendület nincs: a Nasdaq és általában a technológia már nem vezető.

Fokozottan érvényes ez az enerváltság a tech "szívének" nevezett, félvezetőgyártókra. A spekulatív libling januári rallyja teljesen hamvába holt, semmi folytatás nem jött belőle, a szektorindex (SOX) mindent visszaadott, s most ott áll, ahol novemberben: trend igazán nincs, valamiféle sáv van, de a komoly aluleljesítés miatt inkább negatívan kell tekinteni rá, hiszen képtelen volt emelkedni, amikor nagy átfogó indexek meneteltek.


Ahol töretlen az emelkedő trend, az a konzervatívabb szegmenseket tömörítő NYSE.


Itt is volt egy kis beleadás, de nem esett olyan mélyre az index, mint a Nasdaq, és máris új csúcsra, tehát a disztribúciós terület fölé ment: energia-, bank-, és gyógyszer szektorok szárnyán: egyelőre semmit hibát nem látni.

Úgy tűnik, hogy az intézmények a spekulatívabb, agresszív növekvőktől elfordultak, s helyettük a (mind méretben, mind szektorban) defenzívebb szegmensekbe vándorolnak át. Amíg ez a rotáció úgy működik, hogy ami erős, az új csúcsra megy, s ami gyenge, az nem emelkedik úgy, ahogy az erősek, de azért nem szakad be, csak alulteljesít, addig a piac egésze oké, hiszen van új pénz a rendszerben. Ha viszont a spekulatívabb indexek mélyebb mélypontra esnének, az változást, egyértelmű pénzkivonást jelentene az intézmények által eddig jól működtetett szisztémában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A spekulatív területek látványos intézményi hanyagolása illetve a négy nagy disztribúciós nap miatt új vételt nyitni már túl kockázatos, ha az intézmény defenzív, a spekulánsnak is defenzívnek kell lenni. Ami a januári Nasdaq-kitörést vezető távközlési alszektorok vezető részvényeit illeti, melyek bázisból törtek ki és így vételi lehetőséget adtak, a pozíciókra a lehető legszűkebb stopokkal érdemes rögízíteni a kisebb/nagyobb nyereséget, a legkisebb hibának sem teret adva.

NGPS


NVTL


WRLS


Vakmajom

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem