16 °C Budapest

Csányi Sándor évértékelése, az OTP osztalék és eredménytervei 2004-ben; romániai akvizíció még az első félévben!

Pénzcentrum
2004. február 13. 10:03

Csányi Sándor személyének megjelenése az OTP ma reggeli 4. negyedéves eredményt bemutató sajtótájékoztatóján a Való Világ szavazóshow-kat megszégyenítő érdeklődést váltott ki a magyar médiában. A korábbi Spéder Zoltán-féle technokrata, a szűkebb szakmai sajtó érdeklődését kiváltó tájékoztatókhoz képest Csányi Sándor megjelenése nyomán az OTP vezetőinek előadásán folyamatosan kattogtak a vakuk, a felállított kamerák erdejétől pedig alig tudott a Portfolio korai keléstől némileg kába újságírója átvágni az OTP felújított Barna Termének asztaláig, ahol szomorúan tapasztalhatta, hogy már az összes helyet elfoglalták a korábban érkező érdeklődők, így egy pótszéken ülve körmölhette jelentését az eseményről... Csányi Sándor nem csekély marketing érzékről tanúbizonyságot téve beszédét azzal kezdte, hogy történelmi esemény tanúi lehetünk, hiszen az OTP adó előtti eredménye meghaladta éves szinten a 100 mrd Ft-ot. Az elnök-vezérigazgató egyben reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az adózott eredmény rövidesen meghaladja szintén a 100 mrd-os álomhatárt. Csányi elmondta, hogy a piac félreértelmezte az OTP januári közleményét, és profit warning-ként értékelte, miközben az OTP szándéka nem ez volt, hanem inkább pozitívumként akart beszámolni a magas 2003. évi várható eredményéről. Az alacsony 4. negyedéves eredmény oka végül a Nemzetközi Számviteli előírások miatti magas eszköz átértékeléseken realizált veszteség lett a jelenlegi magas hozamszint miatt, ennek mértékét azonban január elején még nem tudták. A másik oka az alacsony 4. negyedéves eredménynek Csányi szerint az volt, hogy az erős jövedelmezőséget látva az OTP több projektet is felgyorsított, előrehozott, az ezekkel kapcsolatos, eredetileg részben 2004-re ütemezett költségeket pedig már a 2003. évben elszámolta.


Az OTP teljesítményét értékelve Csányi kiemelte még a kiváló költség-bevétel mutatót, mely tovább javult, s azt bizonyítja, hogy az OTP a rekord eredményét nem csupán a kedvező piaci körülményeknek köszönheti, hanem ebben a környezetben is mindent megtesz a hatékonyság további javítása érdekében.

A leányvállalatok értékelése során Csányi kiemelte a Merkantil Bank és az OTP Jelzálogbank teljesítményét. A szlovák OBS-ről szólva Csányi elmondta, hogy az idei állomány növekedés után idén már nyereséget fog termelni a szlovák bank.

Csányi Sándor után Spéder Zoltán egészítette ki a bank első emberét, alapvetően a gyorsjelentés számszaki részeivel.Spéder beszédében bejelentette: az OTP vezetése a 2004 évi közgyűlésen a részvényeseknek a névértékre vetített 60% osztalék kifizetési hányadot fog javasolni (azaz részvényenként 60 Ft-ot), ami 23%-a a nyereségnek.

Csányi elmondta, hogy a bank tervei elkészültek az elkövetkező időkre, s ennek alapján a 2004-es év után 2005-ben már névérték fölötti osztalék kifizetésével számolnak az OTP vezetői!

Spéder Zoltán elmondta, hogy a bank terveiben 2004-ben 16%-os bevétel növekedés szerepel. A bank nettó kamatbevétel növekedése 13%-os, a nemkamatjellegű bevétel 21% körüli mértékben nőhet. A nem kamatjellegű kiadások 12%-os mértékben nőhetnek, mely már a DSK goodwill amortizációjának költségét is tartalmazza.

Spéder Zoltán banki szinten 25%-os eredmény növekedésre számít, de az adókulcs csökkenése miatt kedvező esetben ez akár a 30%-os mértéket is elérheti. A leányvállalatok eredmény növekedése esetében Spéder átlagosan 20%-os eredmény növekedésre számít.

Konszolidált szinten az OTP 20% körüli hitel állomány növekedésre számít.

Spéder hangsúlyozta, hogy a 2004. évi 1. negyedév nem a 4. megismétlése lesz, hiszen az egyszeri tételek itt már nem fognak jelentkezni. A jelzálog hitelállomány év végi felfutása miatt Spéder jelentős kamatbevétel növekedésre számít. A 600 mrd Ft-os induló jelzálog hitelállományhoz képest Spéder 240 mrd-os hitel állomány növekedésre számít, így az éves átlagállomány értéke a növekmény tekintetében is 100 mrd Ft felett lesz. Spéder emellett a folyasztási hitelezés tekintetében még gyenge makro körülmények mellett is legalább 25%-os növekedésre számít.

Csányi elmondta, hogy az OTP három új hitelkártyával lép a piacra, melyektől a nyugati példák alapján jelentős sikerre számít.

Az elbocsátások révén az OTP 7-800 fős elbocsátásra számít.Csányi Sándor elmondta, hogy maga is meglepődött az OTP orosz bank akvirálási terveit hallván, ő ilyesmiről nem tud. A távolabbi jövőben azonban ezt a lehetőséget sem zárja ki feltétlenül.

Azt viszont bejelentette, hogy elkezdődik egy kisebb román bank átvilágítása, mely remélhetőleg még az első félévben megvételre kerülhet! Ez az akvizíció meggyorsítaná az OTP romániai piacra lépését, s emellett a kiszemelt pénzintézet megfelelő személyi állománnyal is rendelkezik, mely alapját képezheti a legnagyobb magyar bank romániai terjeszkedésének. A bank méreteit firtató kérdésre Csányi annyit mondott, hogy 12 fiókja van a banknak, s nem jelent problémát az OTP számára a befektetés mérete.

Az albán akvizíció fuccsba meneteléről még egyszer szólva Csányi elmondta, hogy az OTP döntött úgy, hogy nem vásárolja meg az albán bankot, mert nem kívánta vállalni az albán kormány által kért feltételeket. Az ennek nyomán esetlegesen várható bírósági eljárásra rákérdezve Csányi elmondta, hogy még nem perelték be az albán államot, más megoldáson is gondolkoznak. Arra a kérdésre, hogy ez a más megoldás esetlegesen egyfajta kártérítést jelentene az OTP részére, Csányi azt mondta, hogy neki egy mosoly is elég...
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM