14 °C Budapest

Csányi Sándor évértékelése, az OTP osztalék és eredménytervei 2004-ben; romániai akvizíció még az első félévben!

Pénzcentrum
2004. február 13. 10:03

Csányi Sándor személyének megjelenése az OTP ma reggeli 4. negyedéves eredményt bemutató sajtótájékoztatóján a Való Világ szavazóshow-kat megszégyenítő érdeklődést váltott ki a magyar médiában. A korábbi Spéder Zoltán-féle technokrata, a szűkebb szakmai sajtó érdeklődését kiváltó tájékoztatókhoz képest Csányi Sándor megjelenése nyomán az OTP vezetőinek előadásán folyamatosan kattogtak a vakuk, a felállított kamerák erdejétől pedig alig tudott a Portfolio korai keléstől némileg kába újságírója átvágni az OTP felújított Barna Termének asztaláig, ahol szomorúan tapasztalhatta, hogy már az összes helyet elfoglalták a korábban érkező érdeklődők, így egy pótszéken ülve körmölhette jelentését az eseményről... Csányi Sándor nem csekély marketing érzékről tanúbizonyságot téve beszédét azzal kezdte, hogy történelmi esemény tanúi lehetünk, hiszen az OTP adó előtti eredménye meghaladta éves szinten a 100 mrd Ft-ot. Az elnök-vezérigazgató egyben reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az adózott eredmény rövidesen meghaladja szintén a 100 mrd-os álomhatárt. Csányi elmondta, hogy a piac félreértelmezte az OTP januári közleményét, és profit warning-ként értékelte, miközben az OTP szándéka nem ez volt, hanem inkább pozitívumként akart beszámolni a magas 2003. évi várható eredményéről. Az alacsony 4. negyedéves eredmény oka végül a Nemzetközi Számviteli előírások miatti magas eszköz átértékeléseken realizált veszteség lett a jelenlegi magas hozamszint miatt, ennek mértékét azonban január elején még nem tudták. A másik oka az alacsony 4. negyedéves eredménynek Csányi szerint az volt, hogy az erős jövedelmezőséget látva az OTP több projektet is felgyorsított, előrehozott, az ezekkel kapcsolatos, eredetileg részben 2004-re ütemezett költségeket pedig már a 2003. évben elszámolta.


Az OTP teljesítményét értékelve Csányi kiemelte még a kiváló költség-bevétel mutatót, mely tovább javult, s azt bizonyítja, hogy az OTP a rekord eredményét nem csupán a kedvező piaci körülményeknek köszönheti, hanem ebben a környezetben is mindent megtesz a hatékonyság további javítása érdekében.

A leányvállalatok értékelése során Csányi kiemelte a Merkantil Bank és az OTP Jelzálogbank teljesítményét. A szlovák OBS-ről szólva Csányi elmondta, hogy az idei állomány növekedés után idén már nyereséget fog termelni a szlovák bank.

Csányi Sándor után Spéder Zoltán egészítette ki a bank első emberét, alapvetően a gyorsjelentés számszaki részeivel.



Spéder beszédében bejelentette: az OTP vezetése a 2004 évi közgyűlésen a részvényeseknek a névértékre vetített 60% osztalék kifizetési hányadot fog javasolni (azaz részvényenként 60 Ft-ot), ami 23%-a a nyereségnek.

Csányi elmondta, hogy a bank tervei elkészültek az elkövetkező időkre, s ennek alapján a 2004-es év után 2005-ben már névérték fölötti osztalék kifizetésével számolnak az OTP vezetői!

Spéder Zoltán elmondta, hogy a bank terveiben 2004-ben 16%-os bevétel növekedés szerepel. A bank nettó kamatbevétel növekedése 13%-os, a nemkamatjellegű bevétel 21% körüli mértékben nőhet. A nem kamatjellegű kiadások 12%-os mértékben nőhetnek, mely már a DSK goodwill amortizációjának költségét is tartalmazza.

Spéder Zoltán banki szinten 25%-os eredmény növekedésre számít, de az adókulcs csökkenése miatt kedvező esetben ez akár a 30%-os mértéket is elérheti. A leányvállalatok eredmény növekedése esetében Spéder átlagosan 20%-os eredmény növekedésre számít.

Konszolidált szinten az OTP 20% körüli hitel állomány növekedésre számít.

Spéder hangsúlyozta, hogy a 2004. évi 1. negyedév nem a 4. megismétlése lesz, hiszen az egyszeri tételek itt már nem fognak jelentkezni. A jelzálog hitelállomány év végi felfutása miatt Spéder jelentős kamatbevétel növekedésre számít. A 600 mrd Ft-os induló jelzálog hitelállományhoz képest Spéder 240 mrd-os hitel állomány növekedésre számít, így az éves átlagállomány értéke a növekmény tekintetében is 100 mrd Ft felett lesz. Spéder emellett a folyasztási hitelezés tekintetében még gyenge makro körülmények mellett is legalább 25%-os növekedésre számít.

Csányi elmondta, hogy az OTP három új hitelkártyával lép a piacra, melyektől a nyugati példák alapján jelentős sikerre számít.

Az elbocsátások révén az OTP 7-800 fős elbocsátásra számít.



Csányi Sándor elmondta, hogy maga is meglepődött az OTP orosz bank akvirálási terveit hallván, ő ilyesmiről nem tud. A távolabbi jövőben azonban ezt a lehetőséget sem zárja ki feltétlenül.

Azt viszont bejelentette, hogy elkezdődik egy kisebb román bank átvilágítása, mely remélhetőleg még az első félévben megvételre kerülhet! Ez az akvizíció meggyorsítaná az OTP romániai piacra lépését, s emellett a kiszemelt pénzintézet megfelelő személyi állománnyal is rendelkezik, mely alapját képezheti a legnagyobb magyar bank romániai terjeszkedésének. A bank méreteit firtató kérdésre Csányi annyit mondott, hogy 12 fiókja van a banknak, s nem jelent problémát az OTP számára a befektetés mérete.

Az albán akvizíció fuccsba meneteléről még egyszer szólva Csányi elmondta, hogy az OTP döntött úgy, hogy nem vásárolja meg az albán bankot, mert nem kívánta vállalni az albán kormány által kért feltételeket. Az ennek nyomán esetlegesen várható bírósági eljárásra rákérdezve Csányi elmondta, hogy még nem perelték be az albán államot, más megoldáson is gondolkoznak. Arra a kérdésre, hogy ez a más megoldás esetlegesen egyfajta kártérítést jelentene az OTP részére, Csányi azt mondta, hogy neki egy mosoly is elég...
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem