26 °C Budapest

Lehman Brothers: fordulópont?

Pénzcentrum
2004. február 12. 13:16

A decemberi folyó mérleg adatok tükrében a Lehman Brothers egyre valószínűbbnek véli, hogy fordulópont következett be a folyó mérleg egyenleg trendjében: az eddigi növekedés megfordult. Ezt tükrözik a 12 havi kumulált adatok is.


Az elemző kiemeli, hogy az utolsó negyedévben látványos javulás következett be a külkereskedelmi folyamatokban, emellett a szolgáltatásoknál is mutatkozott egy pozitív változás.

A Lehman becslése szerint a jelzáloghitelezésben bekövetkezett változások, a tervezett fiskális szigorítás és az euró-zónában várható élénkülés a folyó mérleg hiányának akár a GDP 1-1.5%pontos javulását is eredményezheti. Ebben az esetben a hiány a GDP 4-4.5%-ra mérséklődhet (igen optimista becslés).

A Lehman szerint bár a kép kedvezőbb, mégis érdemes néhány problémára felhívni a figyelmet.

A márciusi folyó mérleg korrekció egyrészt tükrözi majd a KSH felülvizsgálatok eredményeit, másrészt a folyó mérleg részbe negatív előjellel kerülnek be a működőtőke után újrabefektetett jövedelmek (ezzel párhuzamosan pozitív előjellel bekerülnek a pénzügyi mérlegbe, így a fizetési mérleg egyenlege nem változik). Ez várhatóan a folyó deficit 2.2%-os GDP arányos romlását okozhatja. Így a tavalyi hiány elérheti a GDP 7.8%-át, az idei a 6.2-6.7%-át. Ezek összességében továbbra is magas deficitszámok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik bizonytalansági tényező, hogy a következő hónapokban a hatósági árintézkedések, az indirekt adóemelés miatt az infláció jelentős növekedésére kell felkészülni. Ez az indexet 8%-ig is viheti. Decemberre a ráta 5.7%-ra mérséklődhet.

A harmadik, hogy az MNB hétfőn jön ki legfrissebb Inflációs jelentésével . A Lehman szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a jegybank megemeli inflációs prognózisát. Ebben az esetben vagy kamatot kell emelniük, vagy a forint átmeneti gyengülésére fogva tartani a mostani szintet. A kamatemelés valószínűsége 30%.

Összességében a mostani folyó mérleg adat kicsit javíthat a magyar makroképen, bár a deficit továbbra is igen magas. Az idei évben azonban az egyenleg tovább javulhat. A Lehman elképzelhetőnek tartja, hogy a Monetáris Tanács következő ülésén kamatot emel. Ennek ellenére a bankház elemzője a következő időszakban jó piaci teljesítményt vár.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm