26 °C Budapest

Lehman Brothers: fordulópont?

Pénzcentrum
2004. február 12. 13:16

A decemberi folyó mérleg adatok tükrében a Lehman Brothers egyre valószínűbbnek véli, hogy fordulópont következett be a folyó mérleg egyenleg trendjében: az eddigi növekedés megfordult. Ezt tükrözik a 12 havi kumulált adatok is.


Az elemző kiemeli, hogy az utolsó negyedévben látványos javulás következett be a külkereskedelmi folyamatokban, emellett a szolgáltatásoknál is mutatkozott egy pozitív változás.

A Lehman becslése szerint a jelzáloghitelezésben bekövetkezett változások, a tervezett fiskális szigorítás és az euró-zónában várható élénkülés a folyó mérleg hiányának akár a GDP 1-1.5%pontos javulását is eredményezheti. Ebben az esetben a hiány a GDP 4-4.5%-ra mérséklődhet (igen optimista becslés).

A Lehman szerint bár a kép kedvezőbb, mégis érdemes néhány problémára felhívni a figyelmet.

A márciusi folyó mérleg korrekció egyrészt tükrözi majd a KSH felülvizsgálatok eredményeit, másrészt a folyó mérleg részbe negatív előjellel kerülnek be a működőtőke után újrabefektetett jövedelmek (ezzel párhuzamosan pozitív előjellel bekerülnek a pénzügyi mérlegbe, így a fizetési mérleg egyenlege nem változik). Ez várhatóan a folyó deficit 2.2%-os GDP arányos romlását okozhatja. Így a tavalyi hiány elérheti a GDP 7.8%-át, az idei a 6.2-6.7%-át. Ezek összességében továbbra is magas deficitszámok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik bizonytalansági tényező, hogy a következő hónapokban a hatósági árintézkedések, az indirekt adóemelés miatt az infláció jelentős növekedésére kell felkészülni. Ez az indexet 8%-ig is viheti. Decemberre a ráta 5.7%-ra mérséklődhet.

A harmadik, hogy az MNB hétfőn jön ki legfrissebb Inflációs jelentésével . A Lehman szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a jegybank megemeli inflációs prognózisát. Ebben az esetben vagy kamatot kell emelniük, vagy a forint átmeneti gyengülésére fogva tartani a mostani szintet. A kamatemelés valószínűsége 30%.

Összességében a mostani folyó mérleg adat kicsit javíthat a magyar makroképen, bár a deficit továbbra is igen magas. Az idei évben azonban az egyenleg tovább javulhat. A Lehman elképzelhetőnek tartja, hogy a Monetáris Tanács következő ülésén kamatot emel. Ennek ellenére a bankház elemzője a következő időszakban jó piaci teljesítményt vár.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?