Lehman Brothers: fordulópont?

Pénzcentrum
2004. február 12. 13:16

A decemberi folyó mérleg adatok tükrében a Lehman Brothers egyre valószínűbbnek véli, hogy fordulópont következett be a folyó mérleg egyenleg trendjében: az eddigi növekedés megfordult. Ezt tükrözik a 12 havi kumulált adatok is.


Az elemző kiemeli, hogy az utolsó negyedévben látványos javulás következett be a külkereskedelmi folyamatokban, emellett a szolgáltatásoknál is mutatkozott egy pozitív változás.

A Lehman becslése szerint a jelzáloghitelezésben bekövetkezett változások, a tervezett fiskális szigorítás és az euró-zónában várható élénkülés a folyó mérleg hiányának akár a GDP 1-1.5%pontos javulását is eredményezheti. Ebben az esetben a hiány a GDP 4-4.5%-ra mérséklődhet (igen optimista becslés).

A Lehman szerint bár a kép kedvezőbb, mégis érdemes néhány problémára felhívni a figyelmet.

A márciusi folyó mérleg korrekció egyrészt tükrözi majd a KSH felülvizsgálatok eredményeit, másrészt a folyó mérleg részbe negatív előjellel kerülnek be a működőtőke után újrabefektetett jövedelmek (ezzel párhuzamosan pozitív előjellel bekerülnek a pénzügyi mérlegbe, így a fizetési mérleg egyenlege nem változik). Ez várhatóan a folyó deficit 2.2%-os GDP arányos romlását okozhatja. Így a tavalyi hiány elérheti a GDP 7.8%-át, az idei a 6.2-6.7%-át. Ezek összességében továbbra is magas deficitszámok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik bizonytalansági tényező, hogy a következő hónapokban a hatósági árintézkedések, az indirekt adóemelés miatt az infláció jelentős növekedésére kell felkészülni. Ez az indexet 8%-ig is viheti. Decemberre a ráta 5.7%-ra mérséklődhet.

A harmadik, hogy az MNB hétfőn jön ki legfrissebb Inflációs jelentésével . A Lehman szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a jegybank megemeli inflációs prognózisát. Ebben az esetben vagy kamatot kell emelniük, vagy a forint átmeneti gyengülésére fogva tartani a mostani szintet. A kamatemelés valószínűsége 30%.

Összességében a mostani folyó mérleg adat kicsit javíthat a magyar makroképen, bár a deficit továbbra is igen magas. Az idei évben azonban az egyenleg tovább javulhat. A Lehman elképzelhetőnek tartja, hogy a Monetáris Tanács következő ülésén kamatot emel. Ennek ellenére a bankház elemzője a következő időszakban jó piaci teljesítményt vár.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?