27 °C Budapest

Lehman Brothers: fordulópont?

Pénzcentrum
2004. február 12. 13:16

A decemberi folyó mérleg adatok tükrében a Lehman Brothers egyre valószínűbbnek véli, hogy fordulópont következett be a folyó mérleg egyenleg trendjében: az eddigi növekedés megfordult. Ezt tükrözik a 12 havi kumulált adatok is.


Az elemző kiemeli, hogy az utolsó negyedévben látványos javulás következett be a külkereskedelmi folyamatokban, emellett a szolgáltatásoknál is mutatkozott egy pozitív változás.

A Lehman becslése szerint a jelzáloghitelezésben bekövetkezett változások, a tervezett fiskális szigorítás és az euró-zónában várható élénkülés a folyó mérleg hiányának akár a GDP 1-1.5%pontos javulását is eredményezheti. Ebben az esetben a hiány a GDP 4-4.5%-ra mérséklődhet (igen optimista becslés).

A Lehman szerint bár a kép kedvezőbb, mégis érdemes néhány problémára felhívni a figyelmet.

A márciusi folyó mérleg korrekció egyrészt tükrözi majd a KSH felülvizsgálatok eredményeit, másrészt a folyó mérleg részbe negatív előjellel kerülnek be a működőtőke után újrabefektetett jövedelmek (ezzel párhuzamosan pozitív előjellel bekerülnek a pénzügyi mérlegbe, így a fizetési mérleg egyenlege nem változik). Ez várhatóan a folyó deficit 2.2%-os GDP arányos romlását okozhatja. Így a tavalyi hiány elérheti a GDP 7.8%-át, az idei a 6.2-6.7%-át. Ezek összességében továbbra is magas deficitszámok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik bizonytalansági tényező, hogy a következő hónapokban a hatósági árintézkedések, az indirekt adóemelés miatt az infláció jelentős növekedésére kell felkészülni. Ez az indexet 8%-ig is viheti. Decemberre a ráta 5.7%-ra mérséklődhet.

A harmadik, hogy az MNB hétfőn jön ki legfrissebb Inflációs jelentésével . A Lehman szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a jegybank megemeli inflációs prognózisát. Ebben az esetben vagy kamatot kell emelniük, vagy a forint átmeneti gyengülésére fogva tartani a mostani szintet. A kamatemelés valószínűsége 30%.

Összességében a mostani folyó mérleg adat kicsit javíthat a magyar makroképen, bár a deficit továbbra is igen magas. Az idei évben azonban az egyenleg tovább javulhat. A Lehman elképzelhetőnek tartja, hogy a Monetáris Tanács következő ülésén kamatot emel. Ennek ellenére a bankház elemzője a következő időszakban jó piaci teljesítményt vár.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?