26 °C Budapest

Jelentős mértékű PSZÁF bírság az RSI-nek

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:53

A PSZÁF 2003 szeptemberében átfogó helyszíni vizsgálatot folytatott le a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.-nél, melynek során a Felügyelet az RSI-nél több jogszabálysértést és hiányosságokat állapított meg. Az alábbiakban részletezett problémák miatt a PSZÁF a tevékenységét anyabankjába olvasztó, megszűnés előtt álló brókercégét 4 millió Ft-os bírsággal sújtotta.

Miért pont 4 milló Ft a bírság mértéke?
A 4 millió Ft-os bírság mértékét a PSZÁF a megjelölt jogszabálysértések jellegének és súlyának figyelembevételével, a törvényi bírságkeret középső harmadában állapította meg.
A bírság kiszabása során során nagy súllyal értékelte a szegregációs követelmény megsértését és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságait, mely utóbbi megfelelősége esetén jelentős mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők lettek volna a pénzforgalmi, adatszolgáltatási és számviteli jogszabálysértések. Kiemelkedő súllyal vette figyelembe a Felügyelet továbbá a pénzforgalmi korlátozások hosszú időszakon keresztül, nagy számban való megsértését, továbbá a tőkehelyzettel és a kereskedési könyv vezetésével kapcsolatos szabálytalanságokat.
A bírságösszeg megállapítása során enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a Felügyelet az RSI vizsgálatban való konstruktív, tényfeltárást segítő együttműködését, továbbá hogy a feltárt szabálytalanságok kiküszöbölése, megszüntetése érdekében az RSI már a vizsgálat ideje alatt intézkedett.

A PSZÁF vizsgálat megállapításai
A PSZÁF vizsgálata megállapította, hogy az RSI 2001.06.01-2002.12.31. között a pénzforgalmi korlátozásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket összesen 283 alkalommal sértette meg.

A kereskedési könyv vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy az RSI nem minden esetben megfelelően számolta ki a nagykockázat tőkekövetelményét.
A nagykockázat vállalási korlát túllépésének pótlólagos tőkekövetelménye vizsgálata során megállapította a Felügyelet, hogy a kötvénytárca nagysága és koncentrációja miatt a nagykockázat vállalási korlátot az RSI szinte folyamatosan, jelentős mértékben túllépte.

Az értékpapír fedezettségi vizsgálat 2002.12.10-i értéknapra vonatkozóan feltárta, hogy a KELER-ben nyitott külföldi alszámla tévedésből saját alszámla típusként került megnyitásra. A hibás alszámla típus 2003. január 10-én módosításra került.

Az RSI "tanácsadás társaságoknak tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával összefüggő kérdésekben, és szolgáltatás vállalati fúziók és befolyásszerzés esetében" kiegészítő befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel rendelkezik. A vizsgálat megállapította, hogy a brókercég e tevékenységbe nem sorolható tevékenységet végzett üzletszerűen, ami nem tartozik a Tpt. 88. § (1) bekezdésében felsorolt, befektetési vállalkozások által folytatható tevékenységek közé.
A Felügyelet rendelkezésére bocsátott számlák alapján ugyanis megállapítható, hogy az RSI pénzügyi üzletviteli tanácsadás címén bocsátott ki számlát, 25% -os ÁFA tartalommal (megjegyzendő, hogy az RSI engedélyezett Tpt. szerinti tevékenysége ÁFA mentes).

A számvitel területén, az adatszolgáltatás körében feltárt jelentős számú és - a számvitel terén nagy súlyú - hiányosság, jogszabálysértés továbbá a pénzforgalmi korlátozások megsértése arra utal, hogy a napi munkafolyamatba épített ellenőrzés nem megfelelő, a kontrollpontok nem kerültek megfelelően kialakításra, továbbá jelzi, hogy az RSI szervezeti felépítése, illetőleg ellenőrzési rendje nem felel meg a Tpt. 109.§ (1) bekezdés d) pontjának, valamint a 110.§ (1) bekezdésének.

A Belső ellenőrzési szabályzat nem áll összhangban a belső ellenőri munkavégzés RSI-nél kialakult tényleges rendjével, nem utal a Raiffeisen Bank Rt. Belső Ellenőrzési Főosztályával való együttműködésre, a ténylegesen alkalmazott ellenőrzési gyakorlatra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzfedezettségre vonatkozó adatszolgáltatás vizsgálata hiányosságokat tárt fel.

Az értékpapír-kölcsönzési ügyleteket az RSI a felügyeleti adatszolgáltatás keretében nem jelentette.
Az RSI informatikai rendszerére vonatkozóan nincsenek kijelölt háttérberendezések, továbbá nincsen dokumentált és tesztelt helyreállítási terv. A CLAVIS rendszerre vonatkozóan a forrásprogram szükség szerinti rendelkezésre állására nincs megállapodás, nincs olyan eszköz, lehetőség az RSI birtokában, mely a rendszer folyamatos és biztonságos működését még a szállító megszűnése esetén is biztosítani tudja.

Az Rt. belső ellenőrzési szabályzata nem tartalmazza a belső ellenőrrel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A PSZÁF vizsgálata a számviteli politikával kapcsolatosan is állapított meg jogszabálysértéseket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?