Jelentős mértékű PSZÁF bírság az RSI-nek

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:53

A PSZÁF 2003 szeptemberében átfogó helyszíni vizsgálatot folytatott le a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.-nél, melynek során a Felügyelet az RSI-nél több jogszabálysértést és hiányosságokat állapított meg. Az alábbiakban részletezett problémák miatt a PSZÁF a tevékenységét anyabankjába olvasztó, megszűnés előtt álló brókercégét 4 millió Ft-os bírsággal sújtotta.

Miért pont 4 milló Ft a bírság mértéke?
A 4 millió Ft-os bírság mértékét a PSZÁF a megjelölt jogszabálysértések jellegének és súlyának figyelembevételével, a törvényi bírságkeret középső harmadában állapította meg.
A bírság kiszabása során során nagy súllyal értékelte a szegregációs követelmény megsértését és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságait, mely utóbbi megfelelősége esetén jelentős mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők lettek volna a pénzforgalmi, adatszolgáltatási és számviteli jogszabálysértések. Kiemelkedő súllyal vette figyelembe a Felügyelet továbbá a pénzforgalmi korlátozások hosszú időszakon keresztül, nagy számban való megsértését, továbbá a tőkehelyzettel és a kereskedési könyv vezetésével kapcsolatos szabálytalanságokat.
A bírságösszeg megállapítása során enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a Felügyelet az RSI vizsgálatban való konstruktív, tényfeltárást segítő együttműködését, továbbá hogy a feltárt szabálytalanságok kiküszöbölése, megszüntetése érdekében az RSI már a vizsgálat ideje alatt intézkedett.

A PSZÁF vizsgálat megállapításai
A PSZÁF vizsgálata megállapította, hogy az RSI 2001.06.01-2002.12.31. között a pénzforgalmi korlátozásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket összesen 283 alkalommal sértette meg.

A kereskedési könyv vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy az RSI nem minden esetben megfelelően számolta ki a nagykockázat tőkekövetelményét.
A nagykockázat vállalási korlát túllépésének pótlólagos tőkekövetelménye vizsgálata során megállapította a Felügyelet, hogy a kötvénytárca nagysága és koncentrációja miatt a nagykockázat vállalási korlátot az RSI szinte folyamatosan, jelentős mértékben túllépte.

Az értékpapír fedezettségi vizsgálat 2002.12.10-i értéknapra vonatkozóan feltárta, hogy a KELER-ben nyitott külföldi alszámla tévedésből saját alszámla típusként került megnyitásra. A hibás alszámla típus 2003. január 10-én módosításra került.

Az RSI "tanácsadás társaságoknak tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával összefüggő kérdésekben, és szolgáltatás vállalati fúziók és befolyásszerzés esetében" kiegészítő befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel rendelkezik. A vizsgálat megállapította, hogy a brókercég e tevékenységbe nem sorolható tevékenységet végzett üzletszerűen, ami nem tartozik a Tpt. 88. § (1) bekezdésében felsorolt, befektetési vállalkozások által folytatható tevékenységek közé.
A Felügyelet rendelkezésére bocsátott számlák alapján ugyanis megállapítható, hogy az RSI pénzügyi üzletviteli tanácsadás címén bocsátott ki számlát, 25% -os ÁFA tartalommal (megjegyzendő, hogy az RSI engedélyezett Tpt. szerinti tevékenysége ÁFA mentes).

A számvitel területén, az adatszolgáltatás körében feltárt jelentős számú és - a számvitel terén nagy súlyú - hiányosság, jogszabálysértés továbbá a pénzforgalmi korlátozások megsértése arra utal, hogy a napi munkafolyamatba épített ellenőrzés nem megfelelő, a kontrollpontok nem kerültek megfelelően kialakításra, továbbá jelzi, hogy az RSI szervezeti felépítése, illetőleg ellenőrzési rendje nem felel meg a Tpt. 109.§ (1) bekezdés d) pontjának, valamint a 110.§ (1) bekezdésének.

A Belső ellenőrzési szabályzat nem áll összhangban a belső ellenőri munkavégzés RSI-nél kialakult tényleges rendjével, nem utal a Raiffeisen Bank Rt. Belső Ellenőrzési Főosztályával való együttműködésre, a ténylegesen alkalmazott ellenőrzési gyakorlatra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzfedezettségre vonatkozó adatszolgáltatás vizsgálata hiányosságokat tárt fel.

Az értékpapír-kölcsönzési ügyleteket az RSI a felügyeleti adatszolgáltatás keretében nem jelentette.
Az RSI informatikai rendszerére vonatkozóan nincsenek kijelölt háttérberendezések, továbbá nincsen dokumentált és tesztelt helyreállítási terv. A CLAVIS rendszerre vonatkozóan a forrásprogram szükség szerinti rendelkezésre állására nincs megállapodás, nincs olyan eszköz, lehetőség az RSI birtokában, mely a rendszer folyamatos és biztonságos működését még a szállító megszűnése esetén is biztosítani tudja.

Az Rt. belső ellenőrzési szabályzata nem tartalmazza a belső ellenőrrel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A PSZÁF vizsgálata a számviteli politikával kapcsolatosan is állapított meg jogszabálysértéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?