12 °C Budapest

Jelentős mértékű PSZÁF bírság az RSI-nek

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:53

A PSZÁF 2003 szeptemberében átfogó helyszíni vizsgálatot folytatott le a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.-nél, melynek során a Felügyelet az RSI-nél több jogszabálysértést és hiányosságokat állapított meg. Az alábbiakban részletezett problémák miatt a PSZÁF a tevékenységét anyabankjába olvasztó, megszűnés előtt álló brókercégét 4 millió Ft-os bírsággal sújtotta.

Miért pont 4 milló Ft a bírság mértéke?
A 4 millió Ft-os bírság mértékét a PSZÁF a megjelölt jogszabálysértések jellegének és súlyának figyelembevételével, a törvényi bírságkeret középső harmadában állapította meg.
A bírság kiszabása során során nagy súllyal értékelte a szegregációs követelmény megsértését és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságait, mely utóbbi megfelelősége esetén jelentős mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők lettek volna a pénzforgalmi, adatszolgáltatási és számviteli jogszabálysértések. Kiemelkedő súllyal vette figyelembe a Felügyelet továbbá a pénzforgalmi korlátozások hosszú időszakon keresztül, nagy számban való megsértését, továbbá a tőkehelyzettel és a kereskedési könyv vezetésével kapcsolatos szabálytalanságokat.
A bírságösszeg megállapítása során enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a Felügyelet az RSI vizsgálatban való konstruktív, tényfeltárást segítő együttműködését, továbbá hogy a feltárt szabálytalanságok kiküszöbölése, megszüntetése érdekében az RSI már a vizsgálat ideje alatt intézkedett.

A PSZÁF vizsgálat megállapításai
A PSZÁF vizsgálata megállapította, hogy az RSI 2001.06.01-2002.12.31. között a pénzforgalmi korlátozásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket összesen 283 alkalommal sértette meg.

A kereskedési könyv vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy az RSI nem minden esetben megfelelően számolta ki a nagykockázat tőkekövetelményét.
A nagykockázat vállalási korlát túllépésének pótlólagos tőkekövetelménye vizsgálata során megállapította a Felügyelet, hogy a kötvénytárca nagysága és koncentrációja miatt a nagykockázat vállalási korlátot az RSI szinte folyamatosan, jelentős mértékben túllépte.

Az értékpapír fedezettségi vizsgálat 2002.12.10-i értéknapra vonatkozóan feltárta, hogy a KELER-ben nyitott külföldi alszámla tévedésből saját alszámla típusként került megnyitásra. A hibás alszámla típus 2003. január 10-én módosításra került.

Az RSI "tanácsadás társaságoknak tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával összefüggő kérdésekben, és szolgáltatás vállalati fúziók és befolyásszerzés esetében" kiegészítő befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel rendelkezik. A vizsgálat megállapította, hogy a brókercég e tevékenységbe nem sorolható tevékenységet végzett üzletszerűen, ami nem tartozik a Tpt. 88. § (1) bekezdésében felsorolt, befektetési vállalkozások által folytatható tevékenységek közé.
A Felügyelet rendelkezésére bocsátott számlák alapján ugyanis megállapítható, hogy az RSI pénzügyi üzletviteli tanácsadás címén bocsátott ki számlát, 25% -os ÁFA tartalommal (megjegyzendő, hogy az RSI engedélyezett Tpt. szerinti tevékenysége ÁFA mentes).

A számvitel területén, az adatszolgáltatás körében feltárt jelentős számú és - a számvitel terén nagy súlyú - hiányosság, jogszabálysértés továbbá a pénzforgalmi korlátozások megsértése arra utal, hogy a napi munkafolyamatba épített ellenőrzés nem megfelelő, a kontrollpontok nem kerültek megfelelően kialakításra, továbbá jelzi, hogy az RSI szervezeti felépítése, illetőleg ellenőrzési rendje nem felel meg a Tpt. 109.§ (1) bekezdés d) pontjának, valamint a 110.§ (1) bekezdésének.

A Belső ellenőrzési szabályzat nem áll összhangban a belső ellenőri munkavégzés RSI-nél kialakult tényleges rendjével, nem utal a Raiffeisen Bank Rt. Belső Ellenőrzési Főosztályával való együttműködésre, a ténylegesen alkalmazott ellenőrzési gyakorlatra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzfedezettségre vonatkozó adatszolgáltatás vizsgálata hiányosságokat tárt fel.

Az értékpapír-kölcsönzési ügyleteket az RSI a felügyeleti adatszolgáltatás keretében nem jelentette.
Az RSI informatikai rendszerére vonatkozóan nincsenek kijelölt háttérberendezések, továbbá nincsen dokumentált és tesztelt helyreállítási terv. A CLAVIS rendszerre vonatkozóan a forrásprogram szükség szerinti rendelkezésre állására nincs megállapodás, nincs olyan eszköz, lehetőség az RSI birtokában, mely a rendszer folyamatos és biztonságos működését még a szállító megszűnése esetén is biztosítani tudja.

Az Rt. belső ellenőrzési szabályzata nem tartalmazza a belső ellenőrrel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A PSZÁF vizsgálata a számviteli politikával kapcsolatosan is állapított meg jogszabálysértéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?