6 °C Budapest

Jelentős mértékű PSZÁF bírság az RSI-nek

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:53

A PSZÁF 2003 szeptemberében átfogó helyszíni vizsgálatot folytatott le a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.-nél, melynek során a Felügyelet az RSI-nél több jogszabálysértést és hiányosságokat állapított meg. Az alábbiakban részletezett problémák miatt a PSZÁF a tevékenységét anyabankjába olvasztó, megszűnés előtt álló brókercégét 4 millió Ft-os bírsággal sújtotta.

Miért pont 4 milló Ft a bírság mértéke?
A 4 millió Ft-os bírság mértékét a PSZÁF a megjelölt jogszabálysértések jellegének és súlyának figyelembevételével, a törvényi bírságkeret középső harmadában állapította meg.
A bírság kiszabása során során nagy súllyal értékelte a szegregációs követelmény megsértését és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságait, mely utóbbi megfelelősége esetén jelentős mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők lettek volna a pénzforgalmi, adatszolgáltatási és számviteli jogszabálysértések. Kiemelkedő súllyal vette figyelembe a Felügyelet továbbá a pénzforgalmi korlátozások hosszú időszakon keresztül, nagy számban való megsértését, továbbá a tőkehelyzettel és a kereskedési könyv vezetésével kapcsolatos szabálytalanságokat.
A bírságösszeg megállapítása során enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a Felügyelet az RSI vizsgálatban való konstruktív, tényfeltárást segítő együttműködését, továbbá hogy a feltárt szabálytalanságok kiküszöbölése, megszüntetése érdekében az RSI már a vizsgálat ideje alatt intézkedett.

A PSZÁF vizsgálat megállapításai
A PSZÁF vizsgálata megállapította, hogy az RSI 2001.06.01-2002.12.31. között a pénzforgalmi korlátozásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket összesen 283 alkalommal sértette meg.

A kereskedési könyv vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy az RSI nem minden esetben megfelelően számolta ki a nagykockázat tőkekövetelményét.
A nagykockázat vállalási korlát túllépésének pótlólagos tőkekövetelménye vizsgálata során megállapította a Felügyelet, hogy a kötvénytárca nagysága és koncentrációja miatt a nagykockázat vállalási korlátot az RSI szinte folyamatosan, jelentős mértékben túllépte.

Az értékpapír fedezettségi vizsgálat 2002.12.10-i értéknapra vonatkozóan feltárta, hogy a KELER-ben nyitott külföldi alszámla tévedésből saját alszámla típusként került megnyitásra. A hibás alszámla típus 2003. január 10-én módosításra került.

Az RSI "tanácsadás társaságoknak tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával összefüggő kérdésekben, és szolgáltatás vállalati fúziók és befolyásszerzés esetében" kiegészítő befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel rendelkezik. A vizsgálat megállapította, hogy a brókercég e tevékenységbe nem sorolható tevékenységet végzett üzletszerűen, ami nem tartozik a Tpt. 88. § (1) bekezdésében felsorolt, befektetési vállalkozások által folytatható tevékenységek közé.
A Felügyelet rendelkezésére bocsátott számlák alapján ugyanis megállapítható, hogy az RSI pénzügyi üzletviteli tanácsadás címén bocsátott ki számlát, 25% -os ÁFA tartalommal (megjegyzendő, hogy az RSI engedélyezett Tpt. szerinti tevékenysége ÁFA mentes).

A számvitel területén, az adatszolgáltatás körében feltárt jelentős számú és - a számvitel terén nagy súlyú - hiányosság, jogszabálysértés továbbá a pénzforgalmi korlátozások megsértése arra utal, hogy a napi munkafolyamatba épített ellenőrzés nem megfelelő, a kontrollpontok nem kerültek megfelelően kialakításra, továbbá jelzi, hogy az RSI szervezeti felépítése, illetőleg ellenőrzési rendje nem felel meg a Tpt. 109.§ (1) bekezdés d) pontjának, valamint a 110.§ (1) bekezdésének.

A Belső ellenőrzési szabályzat nem áll összhangban a belső ellenőri munkavégzés RSI-nél kialakult tényleges rendjével, nem utal a Raiffeisen Bank Rt. Belső Ellenőrzési Főosztályával való együttműködésre, a ténylegesen alkalmazott ellenőrzési gyakorlatra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzfedezettségre vonatkozó adatszolgáltatás vizsgálata hiányosságokat tárt fel.

Az értékpapír-kölcsönzési ügyleteket az RSI a felügyeleti adatszolgáltatás keretében nem jelentette.
Az RSI informatikai rendszerére vonatkozóan nincsenek kijelölt háttérberendezések, továbbá nincsen dokumentált és tesztelt helyreállítási terv. A CLAVIS rendszerre vonatkozóan a forrásprogram szükség szerinti rendelkezésre állására nincs megállapodás, nincs olyan eszköz, lehetőség az RSI birtokában, mely a rendszer folyamatos és biztonságos működését még a szállító megszűnése esetén is biztosítani tudja.

Az Rt. belső ellenőrzési szabályzata nem tartalmazza a belső ellenőrrel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A PSZÁF vizsgálata a számviteli politikával kapcsolatosan is állapított meg jogszabálysértéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm