Greenspan fújja a kínai buborékot?

Pénzcentrum
2004. február 12. 10:20

Korunk globalizálódó világának egyik legmeghatározóbb gazdasági szereplője kétségkívül az USA központi bankja, a Fed. Egyáltalán nem meglepő, ha a latin-amerikai, délkelet-ázsiai, orosz, vagy akár a kínai eseményekre egyértelmű befolyást gyakorol az amerikai jegybank. Mindez természetesen felelősséggel is jár az Egyesült Államok oldalán, sok esetben a Fed-et hibáztatják az említett területek gazdasági problémái miatt.


Jelenleg éppen a kínai gazdaságban érzékelhető buborék van porondon, mint Greenspan legújabb "műve". A Morgan Stanley Asia elemzője szerint a Fed alacsony kamatok iránti elkötelezettsége nagyban hozzájárult a kockázatos eszközökkel való spekuláció fellendüléséhez. Ezen spekuláció mellékterméke pedig az USÁ-ban jelentkező magas fogyasztás és az olcsó tőke által gerjesztett kínai beruházási boom. A folyamat kétféleképpen érhet véget: vagy a Fed változtat hozzáállásán, vagy elkerülhetetlenül bekövetkezik egy pénzügyi krízishelyzet a világszerte felhalmozódó kockázatos adósságállomány miatt.

A Fed felelőssége természetesen vitatható, az viszont nem, hogy az Ázsiába irányuló spekulatív tőke mértéke tavaly rekord szintet ért el, még az 1996-os állományt is túlszárnyalva. '96-ban Hong-Kong, Dél-Korea és Délkelet-Ázsia voltak a célpontok, napjainkban pedig Kína tölti be ezt a szerepet és természetesen a kialakuló buborék most is jelentkezik.

Kelet-Ázsia devizatartalékai 234 milliárd dollárnyival többel nőttek, mint a térség kereskedelmi többlete, összehasonlítva a '90-es évek 26 milliárdos, illetve a '80-as évek 8.3 milliárdos többletével. A növekedés 2001-ben erősödött fel, amikor a Fed csökkentette a kamatokat, hogy stimulálja az Egyesült Államok gazdasági növekedését. Már ebben az évben - 1996 óta először - meghaladta a kínai devizatartalékok növekedése a kereskedelmi többletét, majd a tavalyi esztendőben csúcsra jutott a különbözet.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?