22 °C Budapest

Greenspan fújja a kínai buborékot?

Pénzcentrum
2004. február 12. 10:20

Korunk globalizálódó világának egyik legmeghatározóbb gazdasági szereplője kétségkívül az USA központi bankja, a Fed. Egyáltalán nem meglepő, ha a latin-amerikai, délkelet-ázsiai, orosz, vagy akár a kínai eseményekre egyértelmű befolyást gyakorol az amerikai jegybank. Mindez természetesen felelősséggel is jár az Egyesült Államok oldalán, sok esetben a Fed-et hibáztatják az említett területek gazdasági problémái miatt.


Jelenleg éppen a kínai gazdaságban érzékelhető buborék van porondon, mint Greenspan legújabb "műve". A Morgan Stanley Asia elemzője szerint a Fed alacsony kamatok iránti elkötelezettsége nagyban hozzájárult a kockázatos eszközökkel való spekuláció fellendüléséhez. Ezen spekuláció mellékterméke pedig az USÁ-ban jelentkező magas fogyasztás és az olcsó tőke által gerjesztett kínai beruházási boom. A folyamat kétféleképpen érhet véget: vagy a Fed változtat hozzáállásán, vagy elkerülhetetlenül bekövetkezik egy pénzügyi krízishelyzet a világszerte felhalmozódó kockázatos adósságállomány miatt.

A Fed felelőssége természetesen vitatható, az viszont nem, hogy az Ázsiába irányuló spekulatív tőke mértéke tavaly rekord szintet ért el, még az 1996-os állományt is túlszárnyalva. '96-ban Hong-Kong, Dél-Korea és Délkelet-Ázsia voltak a célpontok, napjainkban pedig Kína tölti be ezt a szerepet és természetesen a kialakuló buborék most is jelentkezik.

Kelet-Ázsia devizatartalékai 234 milliárd dollárnyival többel nőttek, mint a térség kereskedelmi többlete, összehasonlítva a '90-es évek 26 milliárdos, illetve a '80-as évek 8.3 milliárdos többletével. A növekedés 2001-ben erősödött fel, amikor a Fed csökkentette a kamatokat, hogy stimulálja az Egyesült Államok gazdasági növekedését. Már ebben az évben - 1996 óta először - meghaladta a kínai devizatartalékok növekedése a kereskedelmi többletét, majd a tavalyi esztendőben csúcsra jutott a különbözet.


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24