Fotex - ezúttal csak bárányfelhők gyülekeznek a gyorsjelentés előtt?

Pénzcentrum
2004. február 12. 15:00

A kevésbé likvid, így bármilyen esemény hatására könnyen száguldásba vagy zuhanásba kezdő papírok kategóriájába tartozik a Fotex, vajon milyenek az előjelek az október-decemberi időszak tényszámainak megismerése előtt?


Évről évre a negyedik negyedév mind árbevétel, mind üzemi eredmény szempontjából kimagaslónak számít a Fotex Csoport gazdálkodásában, a kivételt éppen az anno eltérő számviteli szemlélettel megjelentetett bázis jelenti - üzemi eredmény terén 2002 utolsó negyedévét csak 2003 első negyedéve múlta alul a társaság életében.


Éves szinten nagy csodára tehát semmiképpen sem lehet számítani, a negyedév azonban akár pozitív meglepetést is tartogathat: Robert Kenedi, a társaság vezérigazgatója már szeptemberben az erős karácsonyi értékesítésekben bízott. Akkor még csak az éves teljesítményre vonatkozó üzem szintű nullszaldó fogalmazódott meg célként, ez azonban nem lehet kérdéseses a kedvező jeleket is tartalmazó harmadik negyedév után.

A gazdálkodás szempontjából a gyorsjelentés egyik legfontosabb kérdése, hogy az immár hét negyedéve csak morzsolódó árbevétel terén történik-e valami érdemi változás (hiszen a bruttó fedezet emelkedése igen korlátolt, önmagában pedig semmiképpen sem elégséges a fordulathoz), a reorganizáció sikeres folytatása pedig abból észlelhető leginkább, hogy az átszervezésekkel párhuzamosan jelentkezik-e a közvetett költségek további leszorítása.


A Fotex stratégiája tavaly hangsúlyozottan a veszteséges vagy megfelelő eredményességet felmutatni nem képes területek kiszervezésére, leépítésére irányult.

A negyedévet érintő legfontosabb egyszeri esemény, hogy a Fotex Rt. konszolidációs körébe tartozó Keravill Rt. és F-O Optika-Fotó Kft. 2003. december 31-i hatállyal eladta a Westel Mobil Távközlési Rt. részére a Westel szolgáltatásainak értékesítésére létrehozott, független vállalkozókból álló értékesítési hálózatot.

A Matáv gyorsjelentésében az egyéb működési költségek soron szerepelt ez az 1.5 mrd Ft-os tétel, melyet a Fotex eredménykimutatásában minden bizonnyal az egyéb bevételek soron szerepeltet majd.

Semmiképpen sem szerencsés az adózott eredmény ilyen eredetű megugrásából bármilyen következtetést is levonni, de közismert, hogy a spekulatív befektetők nem mindig akarnak a sorok között olvasni...


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?