Fotex - ezúttal csak bárányfelhők gyülekeznek a gyorsjelentés előtt?

Pénzcentrum
2004. február 12. 15:00

A kevésbé likvid, így bármilyen esemény hatására könnyen száguldásba vagy zuhanásba kezdő papírok kategóriájába tartozik a Fotex, vajon milyenek az előjelek az október-decemberi időszak tényszámainak megismerése előtt?


Évről évre a negyedik negyedév mind árbevétel, mind üzemi eredmény szempontjából kimagaslónak számít a Fotex Csoport gazdálkodásában, a kivételt éppen az anno eltérő számviteli szemlélettel megjelentetett bázis jelenti - üzemi eredmény terén 2002 utolsó negyedévét csak 2003 első negyedéve múlta alul a társaság életében.


Éves szinten nagy csodára tehát semmiképpen sem lehet számítani, a negyedév azonban akár pozitív meglepetést is tartogathat: Robert Kenedi, a társaság vezérigazgatója már szeptemberben az erős karácsonyi értékesítésekben bízott. Akkor még csak az éves teljesítményre vonatkozó üzem szintű nullszaldó fogalmazódott meg célként, ez azonban nem lehet kérdéseses a kedvező jeleket is tartalmazó harmadik negyedév után.

A gazdálkodás szempontjából a gyorsjelentés egyik legfontosabb kérdése, hogy az immár hét negyedéve csak morzsolódó árbevétel terén történik-e valami érdemi változás (hiszen a bruttó fedezet emelkedése igen korlátolt, önmagában pedig semmiképpen sem elégséges a fordulathoz), a reorganizáció sikeres folytatása pedig abból észlelhető leginkább, hogy az átszervezésekkel párhuzamosan jelentkezik-e a közvetett költségek további leszorítása.


A Fotex stratégiája tavaly hangsúlyozottan a veszteséges vagy megfelelő eredményességet felmutatni nem képes területek kiszervezésére, leépítésére irányult.

A negyedévet érintő legfontosabb egyszeri esemény, hogy a Fotex Rt. konszolidációs körébe tartozó Keravill Rt. és F-O Optika-Fotó Kft. 2003. december 31-i hatállyal eladta a Westel Mobil Távközlési Rt. részére a Westel szolgáltatásainak értékesítésére létrehozott, független vállalkozókból álló értékesítési hálózatot.

A Matáv gyorsjelentésében az egyéb működési költségek soron szerepelt ez az 1.5 mrd Ft-os tétel, melyet a Fotex eredménykimutatásában minden bizonnyal az egyéb bevételek soron szerepeltet majd.

Semmiképpen sem szerencsés az adózott eredmény ilyen eredetű megugrásából bármilyen következtetést is levonni, de közismert, hogy a spekulatív befektetők nem mindig akarnak a sorok között olvasni...


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?