24 °C Budapest

Fotex - ezúttal csak bárányfelhők gyülekeznek a gyorsjelentés előtt?

Pénzcentrum
2004. február 12. 15:00

A kevésbé likvid, így bármilyen esemény hatására könnyen száguldásba vagy zuhanásba kezdő papírok kategóriájába tartozik a Fotex, vajon milyenek az előjelek az október-decemberi időszak tényszámainak megismerése előtt?


Évről évre a negyedik negyedév mind árbevétel, mind üzemi eredmény szempontjából kimagaslónak számít a Fotex Csoport gazdálkodásában, a kivételt éppen az anno eltérő számviteli szemlélettel megjelentetett bázis jelenti - üzemi eredmény terén 2002 utolsó negyedévét csak 2003 első negyedéve múlta alul a társaság életében.


Éves szinten nagy csodára tehát semmiképpen sem lehet számítani, a negyedév azonban akár pozitív meglepetést is tartogathat: Robert Kenedi, a társaság vezérigazgatója már szeptemberben az erős karácsonyi értékesítésekben bízott. Akkor még csak az éves teljesítményre vonatkozó üzem szintű nullszaldó fogalmazódott meg célként, ez azonban nem lehet kérdéseses a kedvező jeleket is tartalmazó harmadik negyedév után.

A gazdálkodás szempontjából a gyorsjelentés egyik legfontosabb kérdése, hogy az immár hét negyedéve csak morzsolódó árbevétel terén történik-e valami érdemi változás (hiszen a bruttó fedezet emelkedése igen korlátolt, önmagában pedig semmiképpen sem elégséges a fordulathoz), a reorganizáció sikeres folytatása pedig abból észlelhető leginkább, hogy az átszervezésekkel párhuzamosan jelentkezik-e a közvetett költségek további leszorítása.


A Fotex stratégiája tavaly hangsúlyozottan a veszteséges vagy megfelelő eredményességet felmutatni nem képes területek kiszervezésére, leépítésére irányult.

A negyedévet érintő legfontosabb egyszeri esemény, hogy a Fotex Rt. konszolidációs körébe tartozó Keravill Rt. és F-O Optika-Fotó Kft. 2003. december 31-i hatállyal eladta a Westel Mobil Távközlési Rt. részére a Westel szolgáltatásainak értékesítésére létrehozott, független vállalkozókból álló értékesítési hálózatot.

A Matáv gyorsjelentésében az egyéb működési költségek soron szerepelt ez az 1.5 mrd Ft-os tétel, melyet a Fotex eredménykimutatásában minden bizonnyal az egyéb bevételek soron szerepeltet majd.

Semmiképpen sem szerencsés az adózott eredmény ilyen eredetű megugrásából bármilyen következtetést is levonni, de közismert, hogy a spekulatív befektetők nem mindig akarnak a sorok között olvasni...


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm