18 °C Budapest

Fotex - ezúttal csak bárányfelhők gyülekeznek a gyorsjelentés előtt?

Pénzcentrum
2004. február 12. 15:00

A kevésbé likvid, így bármilyen esemény hatására könnyen száguldásba vagy zuhanásba kezdő papírok kategóriájába tartozik a Fotex, vajon milyenek az előjelek az október-decemberi időszak tényszámainak megismerése előtt?


Évről évre a negyedik negyedév mind árbevétel, mind üzemi eredmény szempontjából kimagaslónak számít a Fotex Csoport gazdálkodásában, a kivételt éppen az anno eltérő számviteli szemlélettel megjelentetett bázis jelenti - üzemi eredmény terén 2002 utolsó negyedévét csak 2003 első negyedéve múlta alul a társaság életében.


Éves szinten nagy csodára tehát semmiképpen sem lehet számítani, a negyedév azonban akár pozitív meglepetést is tartogathat: Robert Kenedi, a társaság vezérigazgatója már szeptemberben az erős karácsonyi értékesítésekben bízott. Akkor még csak az éves teljesítményre vonatkozó üzem szintű nullszaldó fogalmazódott meg célként, ez azonban nem lehet kérdéseses a kedvező jeleket is tartalmazó harmadik negyedév után.

A gazdálkodás szempontjából a gyorsjelentés egyik legfontosabb kérdése, hogy az immár hét negyedéve csak morzsolódó árbevétel terén történik-e valami érdemi változás (hiszen a bruttó fedezet emelkedése igen korlátolt, önmagában pedig semmiképpen sem elégséges a fordulathoz), a reorganizáció sikeres folytatása pedig abból észlelhető leginkább, hogy az átszervezésekkel párhuzamosan jelentkezik-e a közvetett költségek további leszorítása.


A Fotex stratégiája tavaly hangsúlyozottan a veszteséges vagy megfelelő eredményességet felmutatni nem képes területek kiszervezésére, leépítésére irányult.

A negyedévet érintő legfontosabb egyszeri esemény, hogy a Fotex Rt. konszolidációs körébe tartozó Keravill Rt. és F-O Optika-Fotó Kft. 2003. december 31-i hatállyal eladta a Westel Mobil Távközlési Rt. részére a Westel szolgáltatásainak értékesítésére létrehozott, független vállalkozókból álló értékesítési hálózatot.

A Matáv gyorsjelentésében az egyéb működési költségek soron szerepelt ez az 1.5 mrd Ft-os tétel, melyet a Fotex eredménykimutatásában minden bizonnyal az egyéb bevételek soron szerepeltet majd.

Semmiképpen sem szerencsés az adózott eredmény ilyen eredetű megugrásából bármilyen következtetést is levonni, de közismert, hogy a spekulatív befektetők nem mindig akarnak a sorok között olvasni...


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?