21 °C Budapest

FHB: robbanó hitelállomány, várakozás feletti eredmény (3)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:37

Nem okozott csalódást részvényeseinek tőzsdei bevezetése óta első ízben publikált gyorsjelentésében a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB). A független jelzálogbank kiváló, 4 milliárd Ft feletti 2003 éves adózott eredményről számolt be éves gyorsjelentésében. A 4.031 mrd Ft-os eredmény elérése (a konszenzusos elemzői várakozás 3.934 mrd Ft volt) elsősorban a robbanó jelzáloghitelezésnek volt köszönhető, a bank mérlegfőösszege ennek következtében a tavalyi év végi szinthez képest közel megháromszorozódott, s meghaladta a 300 mrd Ft-ot. A kiváló eredmény eléréséhez azonban a hitelállomány, s ennek következtében a kamatbevételek robbanásszerű növekedése mellett arra is szükség volt, hogy az FHB-nek sikerüljön költségeit kontroll alatt tartania, melyet a bank vezetése meg is valósított.

A kiváló eredmény összetevői: erőteljes kamatbevétel növekedés, kontroll alatti költségek, egyszeri tétel segítség

Az FHB nettó kamatbevétele a robbanó hitelállomány következtében tavaly több mint megduplázódott. Tekintve, hogy a hitelállomány az év folyamán folyamatosan nőtt, a kamatbevétel látványos növekedésének trendje az idei évre is át fog húzódni mérsékeltebb hitelállomány növekedés mellett is.


A döntően értékbecslési díjakból származó díjbevételek összege az év második felében az első féléves szintet már kevésbé haladta meg, a 2002-es értékekhez képest azonban a növekedés itt is jelentős. A díjkiadások megugrása a hitelforrásként szolgáló jelzáloglevelek forgalomba hozatalával kapcsolatos díjakból származtak.

A második féléves eredményt az FHB részvények tőzsdei bevezetésén realizált 563 m Ft-os árfolyamnyereség egyszeri tétele is segítette.

A bank működési költségei éves szinten mindössze 30%-kal múlták felül a tavalyi évit, mely a robbanó üzleti aktivitás mellett kedvező értéknek számít.

Robbanó hitelállomány mellett is kiemelkedően jó portfólió minőség

A hitelállomány jelentős növekedése mellett a problémamentes követelések aránya az összállományon belül a 2002 végi 97.7%-ról 99.1%-ra nőtt.
A hitelfedezeti mutató (tőkekövetelés/hitelbiztosítéki érték) 2003 végére 41.3%-ra emelkedett az előző évi 38.3%-hoz képest. Ez az állomány közel megháromszorozódása mellett nem tűnik jelentős mértékű növekedésnek.

A bank kamatozó eszközein belül legnagyobb mértékben a banki refinanszírozás bővült. E téren a 2002-es 41.2 mrd Ft-ról közel megötszöröződött az állomány, 192.5 mrd Ft-ra, mely a partnerbankok jelentős jelzáloghitel értékesítési lendületét bizonyította. A növekedés az idei évben viszont már vélhetőleg erősen visszafogott lesz. Az FHB saját körben folyósított lakossági hitel állománya 63 mrd Ft-ról 105 mrd-ra nőtt, s a kamatozó eszközök 35%-át adta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank 2003-ban 10 sorozatban több mint 190 mrd Ft értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amely két és félszerese a 2002 évi mennyiségnek. A belföldi kibocsátások mellett a bank novemberben elindította nemzetközi jelzáloglevél programját, s az 1 mrd euro keretösszegű programból 125 m euro értékben végre is hajtott már kibocsátást.


Kiugró mértékű hatékonyság

Az idei eredménnyel az FHB bizonyos tekintetben a mai magyar bankrendszer egyik leghatékonyabb bankjává vált. A 2003-as saját tőke arányos nyeresége az FHB-nek meghaladta a 40%-ot, s az eszközökre vetített nyereség aránya is másfél százalék fölött volt.
A speciális jelleg következtében ez az arány még akár tovább is javulhat a 2004-es évben!

A kiváló hatékonyság egyben felveti azt a kérdést, hogy rendelkezik-e elég tőkével a bank közép- és hosszútávon a további növekedéshez. A tőkemegfelelési mutató 10.1%-os, mely a Bázel II. 10%-os kritériumát éppen meghaladja, a jelenleg érvényes 8%-os korlát fölött azonban kényelmes mértékben van. Amennyiben a 2004-es év folyamán a lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen lanyhul, a bank kifejezetten hatékonyan tud működni az elkövetkező időkben. Közép- és hosszútávon azonban a várható további növekedési lehetőségek kihasználása érdekében nem tartjuk kizártnak a tőkeemelés szükségességét a bank részéről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm