28 °C Budapest

FHB: robbanó hitelállomány, várakozás feletti eredmény (3)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:37

Nem okozott csalódást részvényeseinek tőzsdei bevezetése óta első ízben publikált gyorsjelentésében a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB). A független jelzálogbank kiváló, 4 milliárd Ft feletti 2003 éves adózott eredményről számolt be éves gyorsjelentésében. A 4.031 mrd Ft-os eredmény elérése (a konszenzusos elemzői várakozás 3.934 mrd Ft volt) elsősorban a robbanó jelzáloghitelezésnek volt köszönhető, a bank mérlegfőösszege ennek következtében a tavalyi év végi szinthez képest közel megháromszorozódott, s meghaladta a 300 mrd Ft-ot. A kiváló eredmény eléréséhez azonban a hitelállomány, s ennek következtében a kamatbevételek robbanásszerű növekedése mellett arra is szükség volt, hogy az FHB-nek sikerüljön költségeit kontroll alatt tartania, melyet a bank vezetése meg is valósított.

A kiváló eredmény összetevői: erőteljes kamatbevétel növekedés, kontroll alatti költségek, egyszeri tétel segítség

Az FHB nettó kamatbevétele a robbanó hitelállomány következtében tavaly több mint megduplázódott. Tekintve, hogy a hitelállomány az év folyamán folyamatosan nőtt, a kamatbevétel látványos növekedésének trendje az idei évre is át fog húzódni mérsékeltebb hitelállomány növekedés mellett is.


A döntően értékbecslési díjakból származó díjbevételek összege az év második felében az első féléves szintet már kevésbé haladta meg, a 2002-es értékekhez képest azonban a növekedés itt is jelentős. A díjkiadások megugrása a hitelforrásként szolgáló jelzáloglevelek forgalomba hozatalával kapcsolatos díjakból származtak.

A második féléves eredményt az FHB részvények tőzsdei bevezetésén realizált 563 m Ft-os árfolyamnyereség egyszeri tétele is segítette.

A bank működési költségei éves szinten mindössze 30%-kal múlták felül a tavalyi évit, mely a robbanó üzleti aktivitás mellett kedvező értéknek számít.

Robbanó hitelállomány mellett is kiemelkedően jó portfólió minőség

A hitelállomány jelentős növekedése mellett a problémamentes követelések aránya az összállományon belül a 2002 végi 97.7%-ról 99.1%-ra nőtt.
A hitelfedezeti mutató (tőkekövetelés/hitelbiztosítéki érték) 2003 végére 41.3%-ra emelkedett az előző évi 38.3%-hoz képest. Ez az állomány közel megháromszorozódása mellett nem tűnik jelentős mértékű növekedésnek.

A bank kamatozó eszközein belül legnagyobb mértékben a banki refinanszírozás bővült. E téren a 2002-es 41.2 mrd Ft-ról közel megötszöröződött az állomány, 192.5 mrd Ft-ra, mely a partnerbankok jelentős jelzáloghitel értékesítési lendületét bizonyította. A növekedés az idei évben viszont már vélhetőleg erősen visszafogott lesz. Az FHB saját körben folyósított lakossági hitel állománya 63 mrd Ft-ról 105 mrd-ra nőtt, s a kamatozó eszközök 35%-át adta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bank 2003-ban 10 sorozatban több mint 190 mrd Ft értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amely két és félszerese a 2002 évi mennyiségnek. A belföldi kibocsátások mellett a bank novemberben elindította nemzetközi jelzáloglevél programját, s az 1 mrd euro keretösszegű programból 125 m euro értékben végre is hajtott már kibocsátást.


Kiugró mértékű hatékonyság

Az idei eredménnyel az FHB bizonyos tekintetben a mai magyar bankrendszer egyik leghatékonyabb bankjává vált. A 2003-as saját tőke arányos nyeresége az FHB-nek meghaladta a 40%-ot, s az eszközökre vetített nyereség aránya is másfél százalék fölött volt.
A speciális jelleg következtében ez az arány még akár tovább is javulhat a 2004-es évben!

A kiváló hatékonyság egyben felveti azt a kérdést, hogy rendelkezik-e elég tőkével a bank közép- és hosszútávon a további növekedéshez. A tőkemegfelelési mutató 10.1%-os, mely a Bázel II. 10%-os kritériumát éppen meghaladja, a jelenleg érvényes 8%-os korlát fölött azonban kényelmes mértékben van. Amennyiben a 2004-es év folyamán a lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen lanyhul, a bank kifejezetten hatékonyan tud működni az elkövetkező időkben. Közép- és hosszútávon azonban a várható további növekedési lehetőségek kihasználása érdekében nem tartjuk kizártnak a tőkeemelés szükségességét a bank részéről.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43