16 °C Budapest

FHB: robbanó hitelállomány, várakozás feletti eredmény (3)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:37

Nem okozott csalódást részvényeseinek tőzsdei bevezetése óta első ízben publikált gyorsjelentésében a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB). A független jelzálogbank kiváló, 4 milliárd Ft feletti 2003 éves adózott eredményről számolt be éves gyorsjelentésében. A 4.031 mrd Ft-os eredmény elérése (a konszenzusos elemzői várakozás 3.934 mrd Ft volt) elsősorban a robbanó jelzáloghitelezésnek volt köszönhető, a bank mérlegfőösszege ennek következtében a tavalyi év végi szinthez képest közel megháromszorozódott, s meghaladta a 300 mrd Ft-ot. A kiváló eredmény eléréséhez azonban a hitelállomány, s ennek következtében a kamatbevételek robbanásszerű növekedése mellett arra is szükség volt, hogy az FHB-nek sikerüljön költségeit kontroll alatt tartania, melyet a bank vezetése meg is valósított.

A kiváló eredmény összetevői: erőteljes kamatbevétel növekedés, kontroll alatti költségek, egyszeri tétel segítség

Az FHB nettó kamatbevétele a robbanó hitelállomány következtében tavaly több mint megduplázódott. Tekintve, hogy a hitelállomány az év folyamán folyamatosan nőtt, a kamatbevétel látványos növekedésének trendje az idei évre is át fog húzódni mérsékeltebb hitelállomány növekedés mellett is.


A döntően értékbecslési díjakból származó díjbevételek összege az év második felében az első féléves szintet már kevésbé haladta meg, a 2002-es értékekhez képest azonban a növekedés itt is jelentős. A díjkiadások megugrása a hitelforrásként szolgáló jelzáloglevelek forgalomba hozatalával kapcsolatos díjakból származtak.

A második féléves eredményt az FHB részvények tőzsdei bevezetésén realizált 563 m Ft-os árfolyamnyereség egyszeri tétele is segítette.

A bank működési költségei éves szinten mindössze 30%-kal múlták felül a tavalyi évit, mely a robbanó üzleti aktivitás mellett kedvező értéknek számít.

Robbanó hitelállomány mellett is kiemelkedően jó portfólió minőség

A hitelállomány jelentős növekedése mellett a problémamentes követelések aránya az összállományon belül a 2002 végi 97.7%-ról 99.1%-ra nőtt.
A hitelfedezeti mutató (tőkekövetelés/hitelbiztosítéki érték) 2003 végére 41.3%-ra emelkedett az előző évi 38.3%-hoz képest. Ez az állomány közel megháromszorozódása mellett nem tűnik jelentős mértékű növekedésnek.

A bank kamatozó eszközein belül legnagyobb mértékben a banki refinanszírozás bővült. E téren a 2002-es 41.2 mrd Ft-ról közel megötszöröződött az állomány, 192.5 mrd Ft-ra, mely a partnerbankok jelentős jelzáloghitel értékesítési lendületét bizonyította. A növekedés az idei évben viszont már vélhetőleg erősen visszafogott lesz. Az FHB saját körben folyósított lakossági hitel állománya 63 mrd Ft-ról 105 mrd-ra nőtt, s a kamatozó eszközök 35%-át adta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank 2003-ban 10 sorozatban több mint 190 mrd Ft értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amely két és félszerese a 2002 évi mennyiségnek. A belföldi kibocsátások mellett a bank novemberben elindította nemzetközi jelzáloglevél programját, s az 1 mrd euro keretösszegű programból 125 m euro értékben végre is hajtott már kibocsátást.


Kiugró mértékű hatékonyság

Az idei eredménnyel az FHB bizonyos tekintetben a mai magyar bankrendszer egyik leghatékonyabb bankjává vált. A 2003-as saját tőke arányos nyeresége az FHB-nek meghaladta a 40%-ot, s az eszközökre vetített nyereség aránya is másfél százalék fölött volt.
A speciális jelleg következtében ez az arány még akár tovább is javulhat a 2004-es évben!

A kiváló hatékonyság egyben felveti azt a kérdést, hogy rendelkezik-e elég tőkével a bank közép- és hosszútávon a további növekedéshez. A tőkemegfelelési mutató 10.1%-os, mely a Bázel II. 10%-os kritériumát éppen meghaladja, a jelenleg érvényes 8%-os korlát fölött azonban kényelmes mértékben van. Amennyiben a 2004-es év folyamán a lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen lanyhul, a bank kifejezetten hatékonyan tud működni az elkövetkező időkben. Közép- és hosszútávon azonban a várható további növekedési lehetőségek kihasználása érdekében nem tartjuk kizártnak a tőkeemelés szükségességét a bank részéről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem