37 °C Budapest

FHB: robbanó hitelállomány, várakozás feletti eredmény (3)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:37

Nem okozott csalódást részvényeseinek tőzsdei bevezetése óta első ízben publikált gyorsjelentésében a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB). A független jelzálogbank kiváló, 4 milliárd Ft feletti 2003 éves adózott eredményről számolt be éves gyorsjelentésében. A 4.031 mrd Ft-os eredmény elérése (a konszenzusos elemzői várakozás 3.934 mrd Ft volt) elsősorban a robbanó jelzáloghitelezésnek volt köszönhető, a bank mérlegfőösszege ennek következtében a tavalyi év végi szinthez képest közel megháromszorozódott, s meghaladta a 300 mrd Ft-ot. A kiváló eredmény eléréséhez azonban a hitelállomány, s ennek következtében a kamatbevételek robbanásszerű növekedése mellett arra is szükség volt, hogy az FHB-nek sikerüljön költségeit kontroll alatt tartania, melyet a bank vezetése meg is valósított.

A kiváló eredmény összetevői: erőteljes kamatbevétel növekedés, kontroll alatti költségek, egyszeri tétel segítség

Az FHB nettó kamatbevétele a robbanó hitelállomány következtében tavaly több mint megduplázódott. Tekintve, hogy a hitelállomány az év folyamán folyamatosan nőtt, a kamatbevétel látványos növekedésének trendje az idei évre is át fog húzódni mérsékeltebb hitelállomány növekedés mellett is.


A döntően értékbecslési díjakból származó díjbevételek összege az év második felében az első féléves szintet már kevésbé haladta meg, a 2002-es értékekhez képest azonban a növekedés itt is jelentős. A díjkiadások megugrása a hitelforrásként szolgáló jelzáloglevelek forgalomba hozatalával kapcsolatos díjakból származtak.

A második féléves eredményt az FHB részvények tőzsdei bevezetésén realizált 563 m Ft-os árfolyamnyereség egyszeri tétele is segítette.

A bank működési költségei éves szinten mindössze 30%-kal múlták felül a tavalyi évit, mely a robbanó üzleti aktivitás mellett kedvező értéknek számít.

Robbanó hitelállomány mellett is kiemelkedően jó portfólió minőség

A hitelállomány jelentős növekedése mellett a problémamentes követelések aránya az összállományon belül a 2002 végi 97.7%-ról 99.1%-ra nőtt.
A hitelfedezeti mutató (tőkekövetelés/hitelbiztosítéki érték) 2003 végére 41.3%-ra emelkedett az előző évi 38.3%-hoz képest. Ez az állomány közel megháromszorozódása mellett nem tűnik jelentős mértékű növekedésnek.

A bank kamatozó eszközein belül legnagyobb mértékben a banki refinanszírozás bővült. E téren a 2002-es 41.2 mrd Ft-ról közel megötszöröződött az állomány, 192.5 mrd Ft-ra, mely a partnerbankok jelentős jelzáloghitel értékesítési lendületét bizonyította. A növekedés az idei évben viszont már vélhetőleg erősen visszafogott lesz. Az FHB saját körben folyósított lakossági hitel állománya 63 mrd Ft-ról 105 mrd-ra nőtt, s a kamatozó eszközök 35%-át adta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bank 2003-ban 10 sorozatban több mint 190 mrd Ft értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amely két és félszerese a 2002 évi mennyiségnek. A belföldi kibocsátások mellett a bank novemberben elindította nemzetközi jelzáloglevél programját, s az 1 mrd euro keretösszegű programból 125 m euro értékben végre is hajtott már kibocsátást.


Kiugró mértékű hatékonyság

Az idei eredménnyel az FHB bizonyos tekintetben a mai magyar bankrendszer egyik leghatékonyabb bankjává vált. A 2003-as saját tőke arányos nyeresége az FHB-nek meghaladta a 40%-ot, s az eszközökre vetített nyereség aránya is másfél százalék fölött volt.
A speciális jelleg következtében ez az arány még akár tovább is javulhat a 2004-es évben!

A kiváló hatékonyság egyben felveti azt a kérdést, hogy rendelkezik-e elég tőkével a bank közép- és hosszútávon a további növekedéshez. A tőkemegfelelési mutató 10.1%-os, mely a Bázel II. 10%-os kritériumát éppen meghaladja, a jelenleg érvényes 8%-os korlát fölött azonban kényelmes mértékben van. Amennyiben a 2004-es év folyamán a lakosság hitelfelvételi kedve jelentősen lanyhul, a bank kifejezetten hatékonyan tud működni az elkövetkező időkben. Közép- és hosszútávon azonban a várható további növekedési lehetőségek kihasználása érdekében nem tartjuk kizártnak a tőkeemelés szükségességét a bank részéről.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?