14 °C Budapest

Helyszíni tudósítás - a Rába menedzsmentje 2003-ról

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:41

Pintér István, a Rába vezérigazgatója a 2003-as év eredményeit értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy a július elején meghirdetett program két tételét leszámítva sikerült teljesíteni. Az elmaradás a Futómű Kft-nél árbevétel és profit oldalon jelentkezett. 2003 egyik legfőbb eredménye, hogy pozitív cash flowt ért el a társaság a működő tőke igény csökkentés következtében. 2003 több szempontból is nehéz év volt a Rába számára. Egy felgyorsult racionalizációs program került kivitelezésre: létszámleépítés, közvetett költség csökkentés, felhasznált ingatlan terület csökkentése, telephely bezárás, portfólió tisztítási folyamat lezárása. Az abszolút létszámcsökkenés mellett az alkalmazotti belső szerkezete is elmozdult a szellemi foglalkoztatásúak arányának csökkenésével. Pintér István kiemelte, hogy a Rábának folyamatosan át kell alakítani a termék struktúráját; folyamatosan növelni szükséges a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát. A Rába Ring hasznosítása a jövőben kockázati tőke bevonásával projekt alapon fog megtörténni. A Ring hasznosítása egyébként 2003-ban már megkezdődött, a Suzuki vette igénybe a szolgáltatásokat.

A negyedik negyedévben a Futómű termelés az utolsó két hónapban megugrott a hirtelen megélénkült amerikai kereslet hatására. A dollár gyengülése miatt bizonyos termékek fedezethiányossá váltak. A piaci részesedés tartása érdekében a hirtelen megugrott keresletet túlórák fizetésével tudta kielégíteni a Rába.

A Meritor és a Dana fúziója meghiúsult, a Rába mindkét vevőnél megőrizte korábbi pozícióját. Egyedi fejlesztésű futóműveknél a Rába bővítette kapcsolatait.
Az EU piacain a tavaly elkezdődött folyamatok fennmaradása várható. A gyártás kihelyezési programokból folyamatosan részesül a Rába. A komplett busz futómű értékesítés is megkezdődött ezen szegmensben.

A FÁK piacán jelenleg is tárgyalásokat folytat a Rába az egyik legnagyobb haszonjármű gyártójával az együttműködés jelentős bővítéséről. A buszszegmensben a VAZ-zal sikerült megállapodni midibusz futóművek vonatkozásában.

Az ázsiai piacon Kínában szándéknyilatkozatot írt alá a Rába.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Alkatrész üzletágban meghatározó volt a Suzuki felé történő szállítások jelentős csökkenése (36%). 2004 elején ezen folyamatot sikerült megállítani, új keretszerződés került aláírásra, mely a korábbi volumen elérését teszi lehetővé.
Az új termékek aránya 12%-ot árt el.

Lengyel Péter pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni a működő tőke csökkentés terén, mely a hitelállomány csökkentését tette lehetővé.
2003-ban a reorganizációhoz csatlakozóan 1.9 mrd Ft egyszeri költséget számolt el a társaság. A nyitott fedezeti pozíciókon (EUR/HUF) 2.5 mrd Ft veszteség keletkezett fordulónapi átértékeléshez kapcsolódóan.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?