21 °C Budapest

Helyszíni tudósítás - a Rába menedzsmentje 2003-ról

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:41

Pintér István, a Rába vezérigazgatója a 2003-as év eredményeit értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy a július elején meghirdetett program két tételét leszámítva sikerült teljesíteni. Az elmaradás a Futómű Kft-nél árbevétel és profit oldalon jelentkezett. 2003 egyik legfőbb eredménye, hogy pozitív cash flowt ért el a társaság a működő tőke igény csökkentés következtében. 2003 több szempontból is nehéz év volt a Rába számára. Egy felgyorsult racionalizációs program került kivitelezésre: létszámleépítés, közvetett költség csökkentés, felhasznált ingatlan terület csökkentése, telephely bezárás, portfólió tisztítási folyamat lezárása. Az abszolút létszámcsökkenés mellett az alkalmazotti belső szerkezete is elmozdult a szellemi foglalkoztatásúak arányának csökkenésével. Pintér István kiemelte, hogy a Rábának folyamatosan át kell alakítani a termék struktúráját; folyamatosan növelni szükséges a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát. A Rába Ring hasznosítása a jövőben kockázati tőke bevonásával projekt alapon fog megtörténni. A Ring hasznosítása egyébként 2003-ban már megkezdődött, a Suzuki vette igénybe a szolgáltatásokat.

A negyedik negyedévben a Futómű termelés az utolsó két hónapban megugrott a hirtelen megélénkült amerikai kereslet hatására. A dollár gyengülése miatt bizonyos termékek fedezethiányossá váltak. A piaci részesedés tartása érdekében a hirtelen megugrott keresletet túlórák fizetésével tudta kielégíteni a Rába.

A Meritor és a Dana fúziója meghiúsult, a Rába mindkét vevőnél megőrizte korábbi pozícióját. Egyedi fejlesztésű futóműveknél a Rába bővítette kapcsolatait.
Az EU piacain a tavaly elkezdődött folyamatok fennmaradása várható. A gyártás kihelyezési programokból folyamatosan részesül a Rába. A komplett busz futómű értékesítés is megkezdődött ezen szegmensben.

A FÁK piacán jelenleg is tárgyalásokat folytat a Rába az egyik legnagyobb haszonjármű gyártójával az együttműködés jelentős bővítéséről. A buszszegmensben a VAZ-zal sikerült megállapodni midibusz futóművek vonatkozásában.

Az ázsiai piacon Kínában szándéknyilatkozatot írt alá a Rába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Alkatrész üzletágban meghatározó volt a Suzuki felé történő szállítások jelentős csökkenése (36%). 2004 elején ezen folyamatot sikerült megállítani, új keretszerződés került aláírásra, mely a korábbi volumen elérését teszi lehetővé.
Az új termékek aránya 12%-ot árt el.

Lengyel Péter pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni a működő tőke csökkentés terén, mely a hitelállomány csökkentését tette lehetővé.
2003-ban a reorganizációhoz csatlakozóan 1.9 mrd Ft egyszeri költséget számolt el a társaság. A nyitott fedezeti pozíciókon (EUR/HUF) 2.5 mrd Ft veszteség keletkezett fordulónapi átértékeléshez kapcsolódóan.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?