Helyszíni tudósítás - a Rába menedzsmentje 2003-ról

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:41

Pintér István, a Rába vezérigazgatója a 2003-as év eredményeit értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy a július elején meghirdetett program két tételét leszámítva sikerült teljesíteni. Az elmaradás a Futómű Kft-nél árbevétel és profit oldalon jelentkezett. 2003 egyik legfőbb eredménye, hogy pozitív cash flowt ért el a társaság a működő tőke igény csökkentés következtében. 2003 több szempontból is nehéz év volt a Rába számára. Egy felgyorsult racionalizációs program került kivitelezésre: létszámleépítés, közvetett költség csökkentés, felhasznált ingatlan terület csökkentése, telephely bezárás, portfólió tisztítási folyamat lezárása. Az abszolút létszámcsökkenés mellett az alkalmazotti belső szerkezete is elmozdult a szellemi foglalkoztatásúak arányának csökkenésével. Pintér István kiemelte, hogy a Rábának folyamatosan át kell alakítani a termék struktúráját; folyamatosan növelni szükséges a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát. A Rába Ring hasznosítása a jövőben kockázati tőke bevonásával projekt alapon fog megtörténni. A Ring hasznosítása egyébként 2003-ban már megkezdődött, a Suzuki vette igénybe a szolgáltatásokat.

A negyedik negyedévben a Futómű termelés az utolsó két hónapban megugrott a hirtelen megélénkült amerikai kereslet hatására. A dollár gyengülése miatt bizonyos termékek fedezethiányossá váltak. A piaci részesedés tartása érdekében a hirtelen megugrott keresletet túlórák fizetésével tudta kielégíteni a Rába.

A Meritor és a Dana fúziója meghiúsult, a Rába mindkét vevőnél megőrizte korábbi pozícióját. Egyedi fejlesztésű futóműveknél a Rába bővítette kapcsolatait.
Az EU piacain a tavaly elkezdődött folyamatok fennmaradása várható. A gyártás kihelyezési programokból folyamatosan részesül a Rába. A komplett busz futómű értékesítés is megkezdődött ezen szegmensben.

A FÁK piacán jelenleg is tárgyalásokat folytat a Rába az egyik legnagyobb haszonjármű gyártójával az együttműködés jelentős bővítéséről. A buszszegmensben a VAZ-zal sikerült megállapodni midibusz futóművek vonatkozásában.

Az ázsiai piacon Kínában szándéknyilatkozatot írt alá a Rába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Alkatrész üzletágban meghatározó volt a Suzuki felé történő szállítások jelentős csökkenése (36%). 2004 elején ezen folyamatot sikerült megállítani, új keretszerződés került aláírásra, mely a korábbi volumen elérését teszi lehetővé.
Az új termékek aránya 12%-ot árt el.

Lengyel Péter pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni a működő tőke csökkentés terén, mely a hitelállomány csökkentését tette lehetővé.
2003-ban a reorganizációhoz csatlakozóan 1.9 mrd Ft egyszeri költséget számolt el a társaság. A nyitott fedezeti pozíciókon (EUR/HUF) 2.5 mrd Ft veszteség keletkezett fordulónapi átértékeléshez kapcsolódóan.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?