26 °C Budapest

Helyszíni tudósítás - a Rába menedzsmentje 2003-ról

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:41

Pintér István, a Rába vezérigazgatója a 2003-as év eredményeit értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy a július elején meghirdetett program két tételét leszámítva sikerült teljesíteni. Az elmaradás a Futómű Kft-nél árbevétel és profit oldalon jelentkezett. 2003 egyik legfőbb eredménye, hogy pozitív cash flowt ért el a társaság a működő tőke igény csökkentés következtében. 2003 több szempontból is nehéz év volt a Rába számára. Egy felgyorsult racionalizációs program került kivitelezésre: létszámleépítés, közvetett költség csökkentés, felhasznált ingatlan terület csökkentése, telephely bezárás, portfólió tisztítási folyamat lezárása. Az abszolút létszámcsökkenés mellett az alkalmazotti belső szerkezete is elmozdult a szellemi foglalkoztatásúak arányának csökkenésével. Pintér István kiemelte, hogy a Rábának folyamatosan át kell alakítani a termék struktúráját; folyamatosan növelni szükséges a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát. A Rába Ring hasznosítása a jövőben kockázati tőke bevonásával projekt alapon fog megtörténni. A Ring hasznosítása egyébként 2003-ban már megkezdődött, a Suzuki vette igénybe a szolgáltatásokat.

A negyedik negyedévben a Futómű termelés az utolsó két hónapban megugrott a hirtelen megélénkült amerikai kereslet hatására. A dollár gyengülése miatt bizonyos termékek fedezethiányossá váltak. A piaci részesedés tartása érdekében a hirtelen megugrott keresletet túlórák fizetésével tudta kielégíteni a Rába.

A Meritor és a Dana fúziója meghiúsult, a Rába mindkét vevőnél megőrizte korábbi pozícióját. Egyedi fejlesztésű futóműveknél a Rába bővítette kapcsolatait.
Az EU piacain a tavaly elkezdődött folyamatok fennmaradása várható. A gyártás kihelyezési programokból folyamatosan részesül a Rába. A komplett busz futómű értékesítés is megkezdődött ezen szegmensben.

A FÁK piacán jelenleg is tárgyalásokat folytat a Rába az egyik legnagyobb haszonjármű gyártójával az együttműködés jelentős bővítéséről. A buszszegmensben a VAZ-zal sikerült megállapodni midibusz futóművek vonatkozásában.

Az ázsiai piacon Kínában szándéknyilatkozatot írt alá a Rába.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Alkatrész üzletágban meghatározó volt a Suzuki felé történő szállítások jelentős csökkenése (36%). 2004 elején ezen folyamatot sikerült megállítani, új keretszerződés került aláírásra, mely a korábbi volumen elérését teszi lehetővé.
Az új termékek aránya 12%-ot árt el.

Lengyel Péter pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni a működő tőke csökkentés terén, mely a hitelállomány csökkentését tette lehetővé.
2003-ban a reorganizációhoz csatlakozóan 1.9 mrd Ft egyszeri költséget számolt el a társaság. A nyitott fedezeti pozíciókon (EUR/HUF) 2.5 mrd Ft veszteség keletkezett fordulónapi átértékeléshez kapcsolódóan.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem