Újra történelmet ír a Vodafone? - a spekulációk fokozódnak

Pénzcentrum
2004. február 10. 09:00

Fokozódnak a találgatások az amerikai mobilpiacon. A piac konszolidációra éhezik, a 3. számú szereplő vevőre vár, miközben a Vodafone kevergeti a kártyákat. Most mindenki azt találgatja, hogy mire készül a világ legnagyobb mobilcége. Elképzelhető, hogy Angliában most fundálják ki az új idők legnagyobb távközlési üzletét.

Lássuk a pályát...
Eladó az AT&T Wireless. Az érdeklődők között már hivatalosan is ott találjuk a Vodafone-t, de Cingular informálisan már beajánlott 30 milliárd dollár, s érdeklődik a DoCoMo és a újabban a Nextel is. A Vodafone-nak kisebbségi tulajdonrésze van a Verizon Wireless-ben, a legnagyobb amerikai mobilcégben, amelyből hajlandó kivásárolni a Verizon (amennyiben a Vodafone az AWE mellett döntene). A Verizon egyelőre 20 milliárd dollárt adna a Vodafone stake-ért, a tárgyalások folyamatosak.

A Vodafone azonban több lapot tart a kezében, iparági szakértők és piaci elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a brit mobilcég a Verizon Wireless anyacégének, a Verizonnak a megvásárlását fontolgatja.

A szakértők ugyan ennek kevesebb esélyt adnak, mint az AWE felvásárlásának, de egyes vélemények szerint a Verizon megvásárlása jobb megoldást jelentene a Vodafone számára, mivel ezzel egy igen kiválóan pozícionált márkát és piacvezető pozíciót kellene. A Vodafone-nak lehet, hogy kevés az AWE 3. helye. A tranzakció úgy nézne ki, hogy a Vodafone felvásárolná a legnagyobb amerikai távközlési cégnek számító Verizont, s utána eladná a vezetékes üzletágat, s megtartaná a mobilt. A Vodafone számára nem lenne a tranzakció újdonság, gyakorlatilag újra eljátszaná a Mannesmann felvásárlását. A tranzakció mérete 150 milliárd dollárra rúgna (103 milliárd kapitalizáció +42.5 milliárd nettó adósság) A Vodafone piaci kapitalizációja 170 milliárd USD, a tranzakcióhoz mindenképpen fel kellene kínálnia saját részvényt.

Annak ellenére, hogy a fenti lehetőség teljesen reális, a piac inkább az AWE átvételére spekulál, amely nem szolgálná az amerikai piac konszolidációját, sőt a Vodafone személyében egy rendkívül tapasztalt, és agresszív cég színesítené a kínálatot. Az AWE átvétele az azonos technológia miatt valószínűbb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne felejtsük el, hogy a Vodafone-t nyár óta az az Arun Sarin vezeti, aki az Airtouch vezetője volt, s egyesítette cégét a Vodafone-nal. Az Airtouch révén szerzett amerikai céget, a Vodafone egyesítette a Bell Atlantic (később egyesüléssel Verizon) mobilcégével. Most Sarin egyik legfontosabb feladata, hogy így vagy úgy de megteremtse a Vodafone önálló szerepvállalását az amerikai piacon.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM