Újra történelmet ír a Vodafone? - a spekulációk fokozódnak

Pénzcentrum
2004. február 10. 09:00

Fokozódnak a találgatások az amerikai mobilpiacon. A piac konszolidációra éhezik, a 3. számú szereplő vevőre vár, miközben a Vodafone kevergeti a kártyákat. Most mindenki azt találgatja, hogy mire készül a világ legnagyobb mobilcége. Elképzelhető, hogy Angliában most fundálják ki az új idők legnagyobb távközlési üzletét.

Lássuk a pályát...
Eladó az AT&T Wireless. Az érdeklődők között már hivatalosan is ott találjuk a Vodafone-t, de Cingular informálisan már beajánlott 30 milliárd dollár, s érdeklődik a DoCoMo és a újabban a Nextel is. A Vodafone-nak kisebbségi tulajdonrésze van a Verizon Wireless-ben, a legnagyobb amerikai mobilcégben, amelyből hajlandó kivásárolni a Verizon (amennyiben a Vodafone az AWE mellett döntene). A Verizon egyelőre 20 milliárd dollárt adna a Vodafone stake-ért, a tárgyalások folyamatosak.

A Vodafone azonban több lapot tart a kezében, iparági szakértők és piaci elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a brit mobilcég a Verizon Wireless anyacégének, a Verizonnak a megvásárlását fontolgatja.

A szakértők ugyan ennek kevesebb esélyt adnak, mint az AWE felvásárlásának, de egyes vélemények szerint a Verizon megvásárlása jobb megoldást jelentene a Vodafone számára, mivel ezzel egy igen kiválóan pozícionált márkát és piacvezető pozíciót kellene. A Vodafone-nak lehet, hogy kevés az AWE 3. helye. A tranzakció úgy nézne ki, hogy a Vodafone felvásárolná a legnagyobb amerikai távközlési cégnek számító Verizont, s utána eladná a vezetékes üzletágat, s megtartaná a mobilt. A Vodafone számára nem lenne a tranzakció újdonság, gyakorlatilag újra eljátszaná a Mannesmann felvásárlását. A tranzakció mérete 150 milliárd dollárra rúgna (103 milliárd kapitalizáció +42.5 milliárd nettó adósság) A Vodafone piaci kapitalizációja 170 milliárd USD, a tranzakcióhoz mindenképpen fel kellene kínálnia saját részvényt.

Annak ellenére, hogy a fenti lehetőség teljesen reális, a piac inkább az AWE átvételére spekulál, amely nem szolgálná az amerikai piac konszolidációját, sőt a Vodafone személyében egy rendkívül tapasztalt, és agresszív cég színesítené a kínálatot. Az AWE átvétele az azonos technológia miatt valószínűbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne felejtsük el, hogy a Vodafone-t nyár óta az az Arun Sarin vezeti, aki az Airtouch vezetője volt, s egyesítette cégét a Vodafone-nal. Az Airtouch révén szerzett amerikai céget, a Vodafone egyesítette a Bell Atlantic (később egyesüléssel Verizon) mobilcégével. Most Sarin egyik legfontosabb feladata, hogy így vagy úgy de megteremtse a Vodafone önálló szerepvállalását az amerikai piacon.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?