25 °C Budapest

Újra történelmet ír a Vodafone? - a spekulációk fokozódnak

Pénzcentrum
2004. február 10. 09:00

Fokozódnak a találgatások az amerikai mobilpiacon. A piac konszolidációra éhezik, a 3. számú szereplő vevőre vár, miközben a Vodafone kevergeti a kártyákat. Most mindenki azt találgatja, hogy mire készül a világ legnagyobb mobilcége. Elképzelhető, hogy Angliában most fundálják ki az új idők legnagyobb távközlési üzletét.

Lássuk a pályát...
Eladó az AT&T Wireless. Az érdeklődők között már hivatalosan is ott találjuk a Vodafone-t, de Cingular informálisan már beajánlott 30 milliárd dollár, s érdeklődik a DoCoMo és a újabban a Nextel is. A Vodafone-nak kisebbségi tulajdonrésze van a Verizon Wireless-ben, a legnagyobb amerikai mobilcégben, amelyből hajlandó kivásárolni a Verizon (amennyiben a Vodafone az AWE mellett döntene). A Verizon egyelőre 20 milliárd dollárt adna a Vodafone stake-ért, a tárgyalások folyamatosak.

A Vodafone azonban több lapot tart a kezében, iparági szakértők és piaci elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a brit mobilcég a Verizon Wireless anyacégének, a Verizonnak a megvásárlását fontolgatja.

A szakértők ugyan ennek kevesebb esélyt adnak, mint az AWE felvásárlásának, de egyes vélemények szerint a Verizon megvásárlása jobb megoldást jelentene a Vodafone számára, mivel ezzel egy igen kiválóan pozícionált márkát és piacvezető pozíciót kellene. A Vodafone-nak lehet, hogy kevés az AWE 3. helye. A tranzakció úgy nézne ki, hogy a Vodafone felvásárolná a legnagyobb amerikai távközlési cégnek számító Verizont, s utána eladná a vezetékes üzletágat, s megtartaná a mobilt. A Vodafone számára nem lenne a tranzakció újdonság, gyakorlatilag újra eljátszaná a Mannesmann felvásárlását. A tranzakció mérete 150 milliárd dollárra rúgna (103 milliárd kapitalizáció +42.5 milliárd nettó adósság) A Vodafone piaci kapitalizációja 170 milliárd USD, a tranzakcióhoz mindenképpen fel kellene kínálnia saját részvényt.

Annak ellenére, hogy a fenti lehetőség teljesen reális, a piac inkább az AWE átvételére spekulál, amely nem szolgálná az amerikai piac konszolidációját, sőt a Vodafone személyében egy rendkívül tapasztalt, és agresszív cég színesítené a kínálatot. Az AWE átvétele az azonos technológia miatt valószínűbb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ne felejtsük el, hogy a Vodafone-t nyár óta az az Arun Sarin vezeti, aki az Airtouch vezetője volt, s egyesítette cégét a Vodafone-nal. Az Airtouch révén szerzett amerikai céget, a Vodafone egyesítette a Bell Atlantic (később egyesüléssel Verizon) mobilcégével. Most Sarin egyik legfontosabb feladata, hogy így vagy úgy de megteremtse a Vodafone önálló szerepvállalását az amerikai piacon.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?