31 °C Budapest

Kamatemelést sem zárnak ki Londonból

Pénzcentrum
2004. február 10. 08:29

Nem változtatott irányadó rátáin tegnap a jegybank Monetáris Tanácsa. A londoni elemzők kommentjeikben a döntést a várakozásaiknak megfelelőnek nevezték, ugyanakkor felhívták a figyelmet rá, hogy a Tanács következő kamatváltoztatása inkább az emelés lesz a növekvő infláció miatt. A kamatemelés időzítéséről a vélemények megoszlanak.

A JP Morgan heti összefoglalója szerint az év végéig fennmarad a tavaly novemberben 3.00 százalékponttal 12.50 százalékosra emelt kéthetes betéti kamatszint - írja az MTI. A gyorsuló infláció, az emelkedő várakozások, a költségvetési hiánycél újbóli túllépésének kockázata miatt azonban kezd egyre nagyobb esélye lenni egy korai kamatemelésnek. Ha a forint tovább gyengül, az a kényszert csak fokozza. A JP Morgan a lehetséges kamatemelést a február 23-án publikálandó Inflációs jelentést követő pár hétben várja. A bank elemzője szerint a jelentés komoly aggályokat fogalmaz majd meg a 2005 végére megjelölt 4 százalékos éves inflációs cél tarthatóságával kapcsolatban.

A JP Morgan az első kamatcsökkentést 2005 első negyedére várja (1 százalékpont), melyet a második negyedévben újabb enyhítés követhet. 2005 júniusára így 10.50 százalékra mérséklődhet az alapkamat.

A Dresdner Bank szerint bár a nominális kamatszint igen magas, a költségvetési és inflációs kilátások kizárnak bármilyen csökkentést rövid távon. A bank úgy véli, inkább a további kamatemelés a sokkal valószínűbb, ugyanakkor az ezzel járó költségvetési és gazdasági terhek miatt az MNB valószínűleg a lehető legkésőbbi időpontig kivár.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?