28 °C Budapest

Démász: a kifulladás jelei - segítség osztalékágról

Pénzcentrum
2004. február 10. 08:00

Hosszú ideje a mai az első Démász gyorsjelentés, ami igazából nem tetszik... A társaság eredménye mind üzemi, mind nettó szinten erősen elmarad a felfokozott elemzői várakozásoktól, a korábban húzóerőnek számító lakossági fogyasztás a 4. negyedévben stagnált, az eredmény nemcsak negyedéves, hanem éves szinten is csökkent az bázisidőszakhoz képest.


Az egyetlen nagy közkézhányaddal rendelkező magyar áramszolgáltató 4. negyedéves eredménye 563 millió forint lett, amely jelentősen elmarad az optimista 991 milliós elemzői várakozástól. A bázisidőszakban a társaság eredménye 865 millió forint volt.


A gyorsjelentésben vannak negatív elemek, de két tényezőre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét:
1. A bázisidőszaki 4. negyedéves eredmény 166 millió forinttal felfelé került korrigálásra. Az eredeti 699 milliós profithoz képest már nem számít drámainak a visszaesés, s éves szinten növekedés figyelhető meg.
2.A társaság külön kiemeli, hogy az osztalékfizetés alapját képező MSZSZ szerinti eredmény várhatóan 8%-ot meghaladó mértékben növekszik. Amennyiben a társaság tartja magát korábbi osztalékfizetési szokásaihoz (szinte biztos), úgy a tavalyi év után fizetendő osztalék 1,200 forint lehet , amely továbbra is fenntartja a storyt a társaságban. A gyorsjelentés ezen bekezdése gyakorlatilag majdnem minden negatívumot elfelejtet.


A 4. negyedéves eredményt pozitív irányba befolyásolta az árszabályozásnak köszönhető jelentős árbevételnövekedés és a 11.51%-os, alacsonynak tekinthető hálózati veszteség. Ugyanakkor a bázisidőszakinál magasabb átlaghőmérséklet nem engedett további dinamikát a korábban részben az extrém időjárási körülményekből táplálkozó lakossági fogyasztásnak.


A társaság 4. negyedéves árbevétele 23%-ot meghaladó mértékben nőtt, úgy hogy az elosztott villamos energia mértéke gyakorlatilag nem változott és a közüzemben értékesített villamos energia visszaesést mutatott (szerencsére a liberalizáció miatt a teljesítménydíjas fogyasztók rovására).


Az energiaértékesítés költsége ugyan csaknem 28%-os emelkedést mutatott, de a bruttó fedezet így is az inflációt jóval meghaladó mértékben 13.5%-kal nőtt. A bruttó fedezet értéke 6 milliárd forint fölé kerül, amely a 4. negyedévhez képest (szezonalitás) igen jó értéknek számít.


A bruttó fedezet után két tényező rontotta a társaság eredményességét . Egyrészt jelentősen visszaesett az aktivált saját teljesítmények értéke, másrészt nagymértékű béremelkedés volt megfigyelhető. A bérköltségek 27%-kal nőttek, ami még a tavalyi évi bérrobbanás tekintetében is magasnak számít.

A fenti tényezők miatt nem meglepetés, hogy az üzemi eredmény 19%-kal 790 millió forintra csökkent. Az elemzők 1,256 millió forintra számítottak, az elmaradás, még ha számolunk is azzal, hogy a 4. negyedéves általában felülbecsli a piac, jelentősnek tekinthető.

Egy a bázisidőszaktól elmaradó üzemi eredmény már determinálja az erőteljes profitcsökkenést, mivel a pénzügyi terhek jelentősen nőttek. A társaság tudatos politikával adósodik el, inkább az osztalékot preferálja. A jelenlegi 90%-os osztalékfizetési ütem még 3 év múlva tartható fenn minden különösebb probléma nélkül, a Démásznak utána módosítania kell stratégiáján.

A mostani eredmény nem lett túl szép, s valljuk be, kellett hozzá egy korrekt árszabályozás, nélküle komoly gondok lennének. Az eredményt a bruttó fedezet nagysága mentette meg.


A társaság hajtóereje mindig is az osztalék volt. A tavalyi évben az egy részvényre jutó eredmény 1,209 forint lett. Az MSZSZ alapján számított kimutatás azonban mindig eltér pozitív irányban. A társaság tavalyi osztaléka 1,111 forint volt, amelyet idén 1,200 forint követhet.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?