4.3 mrd eurós külkereskedelmi hiány 2003-ban

Pénzcentrum
2004. február 10. 09:04

4.26 mrd euró külkereskedelmi hiánnyal zárt tavaly a külkereskedelmi mérleg. A decemberi deficit 465 m eurót tett ki. Az év egészében az export euróban számított értéke 4.1%-ka, az import 5.8%-kal nőtt. Októbertől fogva az export értékindexek az importot szignifikánsan meghaladták.

Az árszint változása a 2003. év egészét tekintve nem befolyásolta számottevően a volumenfolyamatokat, a KSH becslése szerint mintegy 10%-os export- és 11%-os importvolumen-növekedéssel lehet számolni. A forint árfolyama az év során kismértékben (1% kal) gyengült, ami az euróhoz viszonyított 4%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 13%-os erősödésből adódott.

A behozatal január-augusztusi időszakban tapasztalt növekedését elsősorban a fogyasztási és beruházási célokat szolgáló termékforgalom alakulása alapozta meg. A fogyasztási cikkeken belül jellemzően a személygépkocsik, a gyógyszerek és a mobiltelefonok behozatala emelkedett. Az év utolsó harmadában ezzel szemben a fogyasztási és beruházási célú import növekedését jóval meghaladó, a termeléshez és összeszereléshez kapcsolódó behozatali bővülés volt tapasztalható.

Az exportnövekedésben szerepet játszott a legnagyobb részesedéssel bíró gépek és szállítóeszközök árufőcsoport dinamikus növekedése, valamint az, hogy a feldolgozott termékek első félévi csökkenését követően az éves export bázisszinten alakult. A videojáték exportjának megszűnését jelentős mértékben ellensúlyozta a gyógyszerek, illetve a szakmai, tudományos és ellenőrző gépek kivitelének növekedése.

A külkereskedelmi mérleg csaknem egész évben romló tendenciát jelzett. 2003. évben az importra jutó export értéke 89.9%-os volt, ez a megelőző két évhez viszonyítva a legalacsonyabb arány. A külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi GDP kb. 5.8%-ra rúgott .


Amint a fenti ábrán is látható, az export egyre jobban zárkózik fel az importhoz, mely a kumulált deficit csökkenését is jelenti. A hiány egyelőre továbbra is igen magas, ugyanakkor értéke a 12 havi göngyölített adatok szerint csökken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kilátásokat tekintve remény van az export további gyors növekedésére. A beruházási célú import első félévben tapasztalt jelentős növekedése olyan kapacitások kialakításához vezethetett, mely a mostani gyors exportnövekedésben is jelentős szerepet játszi. Az ipar exportrendelései, a külföldi konjunktúraindexek a külső kereslet erősségét mutatják.

A fogyasztási célú import a reálbérek alacsonyabb növekedésével feltehetően csökken (illetve lassabban nő), mely az egész mérleg javulásának irányába mutat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22