27 °C Budapest

4.3 mrd eurós külkereskedelmi hiány 2003-ban

Pénzcentrum
2004. február 10. 09:04

4.26 mrd euró külkereskedelmi hiánnyal zárt tavaly a külkereskedelmi mérleg. A decemberi deficit 465 m eurót tett ki. Az év egészében az export euróban számított értéke 4.1%-ka, az import 5.8%-kal nőtt. Októbertől fogva az export értékindexek az importot szignifikánsan meghaladták.

Az árszint változása a 2003. év egészét tekintve nem befolyásolta számottevően a volumenfolyamatokat, a KSH becslése szerint mintegy 10%-os export- és 11%-os importvolumen-növekedéssel lehet számolni. A forint árfolyama az év során kismértékben (1% kal) gyengült, ami az euróhoz viszonyított 4%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 13%-os erősödésből adódott.

A behozatal január-augusztusi időszakban tapasztalt növekedését elsősorban a fogyasztási és beruházási célokat szolgáló termékforgalom alakulása alapozta meg. A fogyasztási cikkeken belül jellemzően a személygépkocsik, a gyógyszerek és a mobiltelefonok behozatala emelkedett. Az év utolsó harmadában ezzel szemben a fogyasztási és beruházási célú import növekedését jóval meghaladó, a termeléshez és összeszereléshez kapcsolódó behozatali bővülés volt tapasztalható.

Az exportnövekedésben szerepet játszott a legnagyobb részesedéssel bíró gépek és szállítóeszközök árufőcsoport dinamikus növekedése, valamint az, hogy a feldolgozott termékek első félévi csökkenését követően az éves export bázisszinten alakult. A videojáték exportjának megszűnését jelentős mértékben ellensúlyozta a gyógyszerek, illetve a szakmai, tudományos és ellenőrző gépek kivitelének növekedése.

A külkereskedelmi mérleg csaknem egész évben romló tendenciát jelzett. 2003. évben az importra jutó export értéke 89.9%-os volt, ez a megelőző két évhez viszonyítva a legalacsonyabb arány. A külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi GDP kb. 5.8%-ra rúgott .


Amint a fenti ábrán is látható, az export egyre jobban zárkózik fel az importhoz, mely a kumulált deficit csökkenését is jelenti. A hiány egyelőre továbbra is igen magas, ugyanakkor értéke a 12 havi göngyölített adatok szerint csökken.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kilátásokat tekintve remény van az export további gyors növekedésére. A beruházási célú import első félévben tapasztalt jelentős növekedése olyan kapacitások kialakításához vezethetett, mely a mostani gyors exportnövekedésben is jelentős szerepet játszi. Az ipar exportrendelései, a külföldi konjunktúraindexek a külső kereslet erősségét mutatják.

A fogyasztási célú import a reálbérek alacsonyabb növekedésével feltehetően csökken (illetve lassabban nő), mely az egész mérleg javulásának irányába mutat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?